GPSDO nun iyisi kötüsü var mıdır?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,191
Daha önce Leobodnar sitesinden bir GPSDO alma teşebbüsünde bulunmuştum ama bizim gümrük uygun görmedi. Şimdi aliexpress'de bakıyorum, 100 dolar, 150 dolar gibi fiyatlara satılan cihazlar var. Şöyle üzerinde OCXO olan bir cihaz önerebilecek var mı? Bunu elimdeki rubidium referanslı frekans sayıcının performansını değerlendirmek için kullanacağım.
 
Abi aştın sen ha. Cihaz test etmek için cihaz almaya başladın. Yarışı bırakmıyorsun. :katil2:
 
Napalım rekabet var artık :D
 
Benim referans aldığım proje sitedeki ilk yayımlanan version.

Hazırlarda neye dikkat etmek gerekir bilmiyorum tecrübe etmedim.
Ama kendin yap ile hazırı arasında pek bir kalite farkı olmadığını duymuştum.
Leobodnar versiyonunda TCXO var sanırım çok küçük bir kristal diye hatırlıyorum.
1706526156610.png

Bir de sıcaklık değişimlerinden olabildiğince izole etmek adına TCXO referansı etrafındaki PCB kesilmiş.
Çinde genelde tek yeşil PCB OCXO ile satıyorlar diye biliyorum. OCXO lar da çıkma ürünlerden kaliteli mal zaten.
 
Aslında sanki şöyle bir olay olacak GPSDO cihazında: Lokal osilatör kayacak, sonra GPS tarafından düzeltilecek, sonra tekrar kayacak, tekrar düzeltilecek. Yani frekansın zamana göre grafiğine bakarsak bir testere dişi göreceğiz. Eğer TXCO varsa testere dişi genliği fazla olacak, OCXO var genlik çok daha az olacak. Eğer Rb (rubidium) osilatör olsaydı daha da az olacak. Ama neticede GPSDO her zaman doğru değere geri dönecek.

Dolayısıyla eğer yeterince uzun bir gate süresi seçersek ölçüm için, sanki OCXO GPSDO nun serbest çalışan bir Rb osilatöre göre daha iyi sonuç vermesi lazım. Eğer bu varsayım doğru ise, bu GPSDO yu referans alıp benim frekans sayıcının kontrolünü yapabiliriz gibime geliyor.
 
Yani frekansın zamana göre grafiğine bakarsak bir testere dişi göreceğiz.
Benim bildiğim kadarıyla testere dişi değilde exponansiyel azalan bir eğri olacak. Eğri grafiğinin y eksenin 2 frekans kaynağı arasındaki frekans farkı. Eğrinin exponansiyel olma sebebi de ilk başta çalışınca hata çok olacak. Her bir düzeltme periyodunda git gide daha az bir hatayı düzeltemeye ihtiyaç duyacak. En son da TCXO veya OCXO kayma miktarına göre çok düşük genlikli testere olacak gibi geliyor bana.
1706527893869.png

Aslında sanki şöyle bir olay olacak GPSDO cihazında: Lokal osilatör kayacak, sonra GPS tarafından düzeltilecek, sonra tekrar kayacak, tekrar düzeltilecek.
Aynen.
 
Evet ilk açıldığında kristal baya bir kayıyor doğru söylüyorsun.
 
GPSDO ne kadar sıklıkla düzeltme yapıyor? Bunun bir standardı var mı yoksa uygulamaya göre değişebilir mu?
 
Youtube'da SDG Elektronik'in yaptığı GPSDO var, o benim hoşuma gitti. Ama ondan baya Türkiye'de bulunamayacak malzeme var, gümrük kesin öper :ohno1:
 
OCXO nedir bilmesem de

OCXO (Oven Controlled Crystal Oscillator). Yani bir fırın içerisinde sabit bir sıcaklıkta çalıştırılan bir kristal osilator. Normal kristal osilatörden yüzlerce kat daha fazla kararlılık elde etmek mümkün.
 
Boyle bir sey var. Ise yarar mi?

 
Makalete kısa dalga yayını ile gelen atomik saat bilgisinden bahsediyor, ama internette hiçbir yerde bununla ilgili bilgi yok. Kaldırıldı mı bu acaba? Eğer öyle birşey varsa hiç GPS GNSS ile debelenmeye gerek yok ...
 
Almanlarin saat bilgisi yolladiklari bir verici vardi. Ama analog TV yayinlarinda yatay senkron palslerinin frekansi da cok dogrudur. Bunu bir arastir.
 
Makalete kısa dalga yayını ile gelen atomik saat bilgisinden bahsediyor, ama internette hiçbir yerde bununla ilgili bilgi yok. Kaldırıldı mı bu acaba? Eğer öyle birşey varsa hiç GPS GNSS ile debelenmeye gerek yok ...
Makalenin altinda PDF dosyalari vardi, baktiniz mi? Kisa dalga yayina devam eden istasyonlar sunlarmis. Denemek gerekir. Ya da mail atip sorulabilir.


Voice of Turkey yayinda gorunuyor.

 
Son düzenleme:
Bahse konu Alman vericinin yayinlarinin Istanbul'dan alinabildigini duymustum. Pilli saatler vardi. Saatin ayarini bozuyorsunuz. Minik bir kablo anteni var. Yayini yakaladigi anda hoop kendini duzeltiyor.

 
Boyle bir sey var. Ise yarar mi?


Makalede bahsi geçen projenin videolu anlatımı.
 
Almanlarin saat bilgisi yolladiklari bir verici vardi. Ama analog TV yayinlarinda yatay senkron palslerinin frekansi da cok dogrudur. Bunu bir arastir.

Analog yayın 2020 de kaldırılmış diye bilgiler görüyorum ...
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,070
Mesajlar
103,562
Üyeler
2,542
Son üye
coskuncinar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top