İşaret ve sistemler - Nedensel işaret paradoksu

Sokisati

Üye
Katılım
24 Şubat 2024
Mesajlar
16
İşaret ve sistemler dersine çalışırken nedensel sinyaller konusuna geldim.
Nedensel sinyaller: Bir sistemin çıkışı, giriş işaretinin o andaki veya geçmişteki değerlerine bağlı ise bu sistemler nedensel sistem olarak adlandırılır. Eğer sistemin çıkışı, girişin gelecekteki değerine bağlı ise sistem nedensel olmaz.

Örnek vermek gerekirse: y(t) = 5*x(t) + 3 nedensel bir sistem. Çıkış, o ana bağlı sadece. Veya y(t) = t^2 - x(t-3) de nedensel, o ana ve 3 birim geçmişteki değere bağlı. Şu ana kadar sorun yok.
Sorun gelecekle ilgili işlem yaptığımızda başlıyor. Mesela y(t) = x(t+8) nedensel olmayan bir sistem. Çıkış, sinyalin 8 birim sonraki değerine bağlı.

Benim kafama yatmayan 2 şey var:
1) Bu mantık sonsuza kadar gitmez mi? 8 birim sonraki değerini öğrenmek istediğimizde fonksiyon bizi SGK memuru gibi "8 birim sonraya gidin, orada cevabınız" diyecek. Oraya gittiğimizde de 8 birim sonraya gitmemiz istenecek. Bu nereye kadar gidiyor?
2) Terminatör vb. zaman yolculuğunu konu alan bilimkurgu filmlerini çok mu izledim bilmiyorum ama bu tür fonksiyonlar bir paradoksa sebep olmuyor mu? 8 birim sonrasının cevabını bir biçimde hesapladık ve a çıktı diyelim, bu a'yı getirip yerine koyduğumuzda 8 birim sonraki cevap da değişti, çünkü giriş artık orijinal giriş değil a. Tekrar hesaplamamız lazım. Ama az önce hesapladığımız değer neydi o zaman?

Nedensel olmayan bir sistem gerçek hayatta var mı ayrıca?

Kesin birşeyleri çok yanlış anladım ama hayırlısı :)
 
bence anlatmaya çalıştığı kavramın-başlığın ingilizcesine bir bakmak lazım. global literatürde bu konu nasıl tanımlanmış ve açıklanmış. bazı çeviriler ya da anlatımlar çok kafa karıştırıcı olabiliyor.
 
Anlatımından anladığım kadarıyla casual, non-casual systemlerden bahsediyorsun. Real time çalışan bir uygulama için noncasual bir şey kullanamıyor olman lazım(ama belki gelecek state i tahmin eden bir yapı ile bunu uygulamaya döken olmuştur, kesin konuşamıyorum). Ancak mesela bir ölçüm aldın diyelim 1000 tane data point in var bu tür dataları post process ederken non casual filterlar kullanılabiliyor(ses doyasları mesela). Konu hakkında daha detaylı konuşmak için digital signal processing gibi alanlarda çalışmak lazım. Ancak genel olarak real time bir applicaiton yapıyorsan non casual şeyleri implemente edemezsin, bu açıdan da bu tanım önemli(eğer edebiliyorsanda tahmin eden yapılar gerekli)
 
Mesela y(t) = x(t+8)
Buradaki t, simdiki zaman t ise, nedensel oluyor, t+8 demekle gelecek kastedilmez. edilse bile t simdiki t. simdiki t ye bagli bir deger uretecek. Nedensel olacak.
Eğer sistemin çıkışı, girişin gelecekteki değerine bağlı ise sistem nedensel olmaz.
gelecekten bir deger tahmin edip sisteme girdi olarak kullanmaktan bahsediyor . Bu bir nedene bagli olmayacak, tahmine bagli olacak. Tahmine bagli ise neden den bahsedemeyecek.
 
bence anlatmaya çalıştığı kavramın-başlığın ingilizcesine bir bakmak lazım. global literatürde bu konu nasıl tanımlanmış ve açıklanmış. bazı çeviriler ya da anlatımlar çok kafa karıştırıcı olabiliyor.
kesinlikle haklisiniz abi, orjinal kaynagin cevirisin bilirkisi tarafindan yapilmamasi inanilmaz hatalara neden oluyor, kaynagin orjinalini bulup oradan anlamaya calismak cok daha kolay olabiliyor.
 
y(t) = x(t+8) icin sistem nedensel degil ancak, paradox bir durum yok. Bu ifade diyor ki su anki cikisin degeri gelecekte 8 birim otedeki girisin degeri olacak.

Dedigin paradokun olusmasi icin y(t)=y(t+8) benzeri bir sey olmasi lazim.

Bu evrende nedensel olmayan ornek varmi bilmiyorum fakat bu cozdugumuz problemlerde sistemden bahsedilirken nedensel bir sistem dusunelim diye sart kosuluyor.

Aynen y(t)=x(t)/a olsun a<>0 sarti getirdigimiz gibi.

Aksi halde sistemi mevcut bilgilerimizle analiz edemeyiz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,052
Üyeler
2,486
Son üye
mec4402

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top