Kuantum Kriptografisi

Kuantum dolanıklığı ve kripto konusunu iki Youtuber dan mı öğreneceğiz diyenler için CERN de de çalışmış Boğaziçili profesörün videosunu'da ekleyeyim.
Kendiside yukarıdaki iki videoda anlatılanların aynısını izah ediyor.

 
  • Haha
Reactions: nt
bu videolar ile kuantum bilgisayarlar arasındaki fark çıkma şahin tampon ile intel işlemci arasındaki fark kadar.
kuantum bilgisayarlar hakkında gerçekten bilgi edinmek isterseniz

 
Kişisel fikrim:

Öncelikle, Erkcan hocanın anlattığı konu kuantum bilgisayarlar değil, kuantum dolanıklık. İlişkili gibi görünmekle beraber farklı konular ve uzmanlıklar.

Bununla birlikte;
Erkcan hoca, Boğaziçi Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik ve Fizik bölümlerini (çift anadal programıyla) beraber bitirmiş, Standford Üniversitesi'nde doktora yapmış, parçacık fiziği konusunda ülkemizin ender bilim insanlarındandır. Boğaziçi Fizik bölümünün önemli hocalarındandır. Etkileşim, para vb. değil bilim ve hizmet aşkıyla konuşan bir akademisyendir. Makalelerine 277150 (yanlış yazmadım 277 bin 150) atıf almış uluslararası saygınlığı olan bir bilim insanıdır.

"Olmaz Öyle Saçma Bilim" serisiyle bu türk konuları halkın anlayabileceği şekilde ifade etmesi ülkemiz için büyük bir hizmet ve nimettir. Çok kıymetli içeriklerdir, izleyin, izlettirin. Ben oğluma her fırsatta izlettiriyorum.

Kendisi ve ağzından çıkan cümleler, yukarıdaki diğer iki videonun sahipleri ya da şahin tamponu ile aynı klasmanda değerlendirilemez.
 
..bende bu konuda videolar izledim. İki parçacık arasındaki etkileşimin hızı konusunda kafa karışıklığı mı var.. kimisi "etkileşim ışık hızını aşamaz" , kimisi "mesafeden bağımsız şekilde anında olur" diyor. Yapılan bir araştırmada, sanırım ispanyol bilim insanları yapmış.. etkileşimin ışık hızından çok daha fazla olduğu bulunmuş.. bazı sonuçlar pratik, bazıları teorik olabilir..
neticede olay tam bir muamma.. bir de "kuantum gecikmiş seçim deneyi" var..
bu ise tam bir muamma..
bu arada 2022 nobel fizik ödülü dolanıklık konusunda üç bilim insanına verildi.
Kuantum dolanıklık prensibi ile çalışan radarlar da yapıldı..
şöyle bir deney yapılmış..
bunu bilim ve teknik dergisinin eski bir sayısında okumuştum..
" ışığı prizma ile ikiye ayırıyorlar.. tabi bunlar dolanık.. bir ışık resim üzerinden geçiriliyor, diğer ışık ekrana düşürülüyor ve ekranda resmin aynısı oluşuyor..yazı başlığı sihir gibi deney diyordu.. gerçekten sihir gibi..
Önümüzdeki yıllarda çok ilginç uygulamalar günlük hayata girerse şaşırmayalım..
 
  • Beğen
Reactions: nt
@ozkarah hocam ben omega abiden konu ile alakalı özürümü diledim helalliğimi aldım konunun sizinle bir alakası yoktur tekrar belirtmek isterim

kuantum muantum bunlar için 3 günlük dünyada kimseyi kırmaya değmez sizde beni yanlış anladınız ama sizdende tekrar özürdilerim

saygılar
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,277
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top