MDF uzerine kaplama yapmak.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,930
Kucuk bir ahsap kutu daha dogrusu ters U seklinde kutu yapip ustunu de basit gostermeyen bir malzeme ile kaplamak istiyorum. (Amplifikator kutusu olacak)

Ahsap konusunda makinelerim yok. Bu isi en pratik nasil yapabilirim?

Atelyeler sanirim bir tane icin ugrasmazlar.

Kutu yaklasik 12x14x22 cm ebatlarinda olacak. U nun iki yan kenari 14x22 ve ustu 12x22 olacak. Tahta/mdf kalinligi 8 mm.

Hayalimdeki kutu ceviz kaplama ama sanirim bu sevdamdan vazgecmek zorunda kalacagim.

Konutlar icin cok estetik yer dosemesi malzemeleri satiliyor. Bunlardan yapmayi da dusundum fakat birlesim yerlerinin basit gorunmesini istemiyorum.

Ne onerirsiniz?
 
Son düzenleme:
Denemedim ama Suni deri (vinil mi neydi) olabilir. Yapıştırır geçersiniz. Yapışkanlı folyo denemiştim. Başta güzel oluyor ama çabuk bozuluyor.
 
Ceviz kaplamadan neden vazgeçiyorsun. Çok zor değil. Uğraşmak istemez isen etrafında antikacı var ise kaplama konusunda seni bir yere yönlendirir.
 
Sicak pres makinasi ile kaplanmis aksabin preslenmesi isini nasil yapacagim?
 
Kendim kaplama yapmadım ama yapan bir ustanın yanında bir kaç defa bulundum. Kendisi bir antika tamircisi ve antikaları antik yöntemler ile tamir ediyor. Boncuk tutkalı denilen bir tutkal ve ütü yardımı ile 1mm gibi ceviz plakaları yüzeye yapıştırıyordu. Ahşap dışında çelik kasa bile kapladığını gördüm. Sonrasında biraz zımpara ardından gomalak cila ile sonlandırma yapıyordu. Zor bir yöntem değil. Bulunmayan malzemeler değil...
 

Peki dikdortgen bir kutunun tum kenarlarini videodaki gibi kapladigimi varsayalim.
Tam kemarlarin birlesim yerinde kozmetik hata olusmayacak mi?

 
Son düzenleme:
Kaplama için konuşuyorum. 45 kesilmeyeceğine göre bir kenar diğer kenarın yanına gelecektir. Kaplamayı keserken lif kopartırsan sıkıntı olur.
 
Tam kemarlarin birlesim yerinde kozmetik hata olusmayacak mi?
Keskin bir kenar olması gerekiyor. Kaplamanın üzerine yatırılıp keskin bir bıçakla kesilip ince zımparayla hafifçe üzerinden geçirlirse hiç belli bile olmaz. Ama köşeyi yuvarlayayım dersen sırıtır. Biraz da kullanılan kaplamanın kalınlığıyla alakalı tabi.
 
Son düzenleme:
Peki mdf kutuyu yaptiktan sonra koselere 1mm gibi radius versem kaplamayi yekpare tek parca olarak yapistirirken bu 1 mm lik yaricapli donuslerde kaplamaya kivrim yaptirirken kaplama kirilir mi?

Kaplamayi nemlendirip kolay egmek gibi yontem olabilir mi?
 
Tahtadan yapsanız kutuyu? Kıvamlı japon yapıştırıcıları hızlı ve iyi yapıştırıyor. Renkli vernikle istediğiniz tonu verirsiniz.
 
Peki mdf kutuyu yaptiktan sonra koselere 1mm gibi radius versem kaplamayi yekpare tek parca olarak yapistirirken bu 1 mm lik yaricapli donuslerde kaplamaya kivrim yaptirirken kaplama kirilir mi?

Kaplamayi nemlendirip kolay egmek gibi yontem olabilir mi?
Nemlendirseniz de O kadar keskin eğilmez hocam. Kaplamalar 0.5mm olsa 1mm radius verebilirsin o da keskinlik almak için yeter aslında. Ama kalın kaplama bulabilirseniz daha geniş radius verebilirsiniz.
 

Belki bir gun lazim olur.
 
Hurdalarin arasinda kaplamali mdf malzeme varmis. Kutumu yaptim.

1.jpg
 
Polyester ile yapistirdim. Kuruduktan sonra kutuya 45 derece egim verip uclara bant ile koselik yapip olusan havuz icine polyester doktum boylece, ic koselerde polyesterden 45 derece ve ahsaba yapismis citalar olusturdum.
 
Hmm polyester hiç kullanmadım. Ben sprey ile aktive edilen japon kullanırdım. Polyester neden kullandın?

1669466404945.png
 
Polyesteri kalip islerimde siklikla kullaniyorum ve 18Kg lik tenekem hala dolu.

Arap yagi bol bulunca her yerine surer hesabi yapistirma islerinde de bunu kullaniyorum.
Diger yapistiricilarla mukayese etmedim ama isimi goruyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,922
Mesajlar
101,118
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top