Mühendis lehim yapabilmeli mi yoksa bu önemli değil mi sizce?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,912
Daha önce doğru bilinen yanlışlar bölümünde, birçok mühendisin lehim yapmayı bilmemesinin yanlış olduğunu, işin uzmanı teknisyenler kadar hızlı yapamasa bütün lehimleme işlerini münendisin de yapabilmesi gerektiğini yazmıştım. Düşüncem de hala bu.

Ama geçtiğimiz haftalarda EEVBlog forumunda bununla ilgili bir konu (Engineers can't solder) açıldı ve konuya ben de iştirak ettim ve yukarıda dediğim şeyi savundum. Ama karşı tezi savunan da baya kişi olduğunu gördüm. Sizin fikirlerini nelerdir?
 
Genel olarak mühendisin lehim yapmasına gerek yoktur diyenler, şunu söylüyor: Lehim yapmaya öğrenmek çok da zor birşey değil, mühendise 1 saatte bu yetenek kazandırılabilir. Ama buna gerek yok. Mühendis kendi işini yapacak, teknisyen kendi işini.

Ama bence bu yaklaşım, ancak çok hantal ve ağır bürokratik geleneğe sahip firmalarda ancak görülebilir. Kartta bir değişiklik gerekiyor, bunu teknisyenin masasına koy, bir iki saat sonra değiştirilmiş kartı al, testlere devam et. Olmadı, bir daha teknisyenin masasına bırak, tekrar bekle ve sonra gene test et ...

Diyelim akşam ofiste kalacaksın, işi yetiştirmen lazım, teknisyenin de mesaisi bitmiş ve gitmiş. Hadi bakalım iş yarına kaldı. Veya teknisyene birşey değiştirmesini söyledin, yanlış değiştirdi, tekrar bekle.

Bir de birkaç kişiden oluşan startup firmalarda belki de teknisyen işe alacak kadar maddi imkan yok, o zaman ne yapılacak? :)
 
Mühendis lehim yapabilmeli, üzerinde calistigi elektronik aksam ve sistemleri devreye alabilecek teori ve pratik bilgiye sahip olmalidir.
 
Son düzenleme:
Evet. Mühendisin sadece bir teli yerine lehimlemesi veya sökmesi değil gereken. Böyle basit şeyleri bir saat bile geçmeden öğretebilirsin tabiki. Bundan daha zor değişiklikleri de mühendisin kart üzerinde yapabilmesi lazım. Mesela yüzey montajlı bir TSOP-16 entegreyi sıcak hava kullanarak sökebilmeli ve yenisini de yerine lehimleyebilmeli.

Veya benim elime ilk prototip kart ulaştığında ilk yaptığım iş olan test noktalarını kartın kenarına çıkarma işini yapabilmeli. Ben hardware'cilere hep baştan diyorum test noktaları koyun diye. Ama devreler genelde çok yoğun ve küçük olduğu için sinyallerin kendi bakır yolları ile kart kenarına getiremiyorlar. Bazan da sinyal yüksek frekanslı olduğu için oraya başka bir bakır yol bağlanamıyor. Eğer yapabiliyorlarsa sadece sinyale çok yakın bir yere 1mm lik test noktası koyuyorlar. Ama bazan bunu da koyamıyorlar. Bu durumda istediğim sinyalleri benim kartın kenarına getirmem gerekiyor.

Mesela aşağıdaki resimde, çalışmayan bir karta yaptığım modifikasyon görülüyor. 0.4 mm lik bir konnektörün bir pinini devrenin başka bir yerine bağlıyorum. Bağlantı için de çok ince emaye bobinaj teli kullanıyorum.
a.png


Burada da devredeki bazı önemli noktaları kartın kenarındaki konnektöre getiriyorum ve oradan da test cihazlarına bağlayıp sinyalleri takip ediyorum. Test noktalarının bir konnektörde hepsinin bir arada olması büyük kolaylık sağlıyor ölçümlerde.
b.png
 
Aynen, hiç kimse, teknisyenin 5 katı maaş alan bir mühendisin sabah akşam PCB montajı yapsın demiyor. Ama bir mühendis kendi prototip kartını kendisi ayağa kaldırabilmeli. Ancak belki BGA bir chip değişecekse onu teknisyene yaptırabilir, çünkü bunun için genelde rework station denen özel makina gereklidir.

Mesela makina mühendisinin de pratik kaynak yapma tecrübesi olması lazım diye düşünüyorum. Yoksa iyi ve kötü kaynağı gördüğünde anlayamaz. Aynı şekilde, pratik tecrübesi yoksa, teknisyenler tarafında neyin yapılabilir, neyin yapılamaz olduğu konusunda sürekli keklenir :p
 
Bu mantıkla baktığımızda doktorun da pansuman yapamaması gibi bir sonuç çıkartılabilir. İyi de senelerce eğitim almış biri acil durumda bunu hemşire yapar ben anlamam gibi bir şey söylemesi kadar israfkar bir tutum. Tabii ki mühendisin işi ile teknisyenin işi aynı değil ama bıraksınlar bu unvan arkasındaki bireysel egoyu...
 
Bu mantıkla baktığımızda doktorun da pansuman yapamaması gibi bir sonuç çıkartılabilir. İyi de senelerce eğitim almış biri acil durumda bunu hemşire yapar ben anlamam gibi bir şey söylemesi kadar israfkar bir tutum. Tabii ki mühendisin işi ile teknisyenin işi aynı değil ama bıraksınlar bu unvan arkasındaki bireysel egoyu...

Tam bir memur zihniyeti :) Hani klasik bir resim vardı, 10 müdür çukurun etrafına dizilmiş, 1 işçi de aşağıda kürekle kazıyor ve müdürler işciyi seyrediyor :D

Aslında bir mühendisin lehim yapıp yapamadığı işe alımlarda da bir turnosol kağıdı görevi görür. Eğer lehim yapabiliyorsa, büyük ihtimalle daha okulda iken birçok devreyi kendisi yapmıştır, mesleğine merakı vardır ve belli bir tecrübe seviyesine de gelmiştir. Ama lehim yapmayı bilmiyorsa, muhtemelen multimetre de kullanmamıştır, tornavide çekiç bile eline yakışmıyordur, LCR metre kullanmamıştır, osiloskop kullanmamıştır, MATLAB vs de kullanmamıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,899
Mesajlar
100,690
Üyeler
2,498
Son üye
TaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top