Siglent SDS2504X (SDS2000X) Plus kullanarak bandpass filtrenin Bode grafiği

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
5,107
Öncelikle "Nedir bu Bode grafikleri?" sorusuna basit bir cevap vereyim. Kurduğumuz sistemin frekans tepkisinin genel davranışını ve frekans bileşenlerinin etkilerini anlamak için kullanılır. Bunun birçok uygulama alanı var ama bende bütünü ile hakim değilim, öğrenmek için böyle gözlemler yaparak ilerliyorum.

Bilindiği gibi Siglent SDS2000X Plus serilerinde dahili bir AWG var. Dahili AWG'nin avantajı Bode grafiği çizerken işimizi kolayca halledebiliyoruz. Bu çizimi yine uyumlu USB ya da ethernet destekli harici bir sinyan jenaratöründen yararlanarak da yapabiliyoruz. Hatta bazı başka markaların AWG'lerini buna uyacak şekilde modifiye edildiğini de biliyorum.

Kendi deney şartlarım için -3dB aralığı 106 Hz ile 1.06kHz olan basit bir bandpass filtre kurdum. Bu frekansların özel bir amacı yok. Eldeki elemanlara göre oluşturuldu.

Bode grafiği için osiloskopun AWG'sini T ile 1. kanala bağladım. Bu bizim filtrenin giriş sinyalı. 3. kanalı da filtrenin çıkışı için kullandım. Bağlantıları aşağıdaki videoda görebilirsiniz. İşte sonuçlar.

Bu düzenekte test etmek istediğiniz bir şey varsa burada tartışabiliriz.






Screenshot_20240322_064623.png


ScreenImg.png


ScreenImg (1).png
 
Son düzenleme:
Bunu cikartmasi ne kadar sure aliyor? En nihayetinde 10 Hz den 10 Khz e kadar artirarak olcecek gozukuyor
 
Süre tutmadım ama tercihe göre yanında çay-kahve olmasının katkısı olur. İçeceğini yudumlamak için 5 dk civarında zamanın oluyor. :kahve1:
 
Okulda hocama sormustum. Fakat yanit alamadim.

Frekansi supurme hizimiz en fazla ne olabilir?
 
aslında bode grafiği bir network analizörün yaptoüı işle aynı sonucu üretiyor. network analizörler tek bir sweepte bu graqfiği çıkarabiliyor bu sürede seçilen band genişliği ve örnekleme adınıyla ilgili genelde 201, 401, 1001 gibi adımlar olabiliyor. en yavaş taramada bile 2-3 saniyede 1 weep alarak işlemi bitiriyor.

acaba siglent birden çok örnek alarak başka bir hesap daha mı yapıyor, bode grafiği çıkarmadan önce faz kaymasını ölçebilmek için sinyal jeneratörü ile giriş arasında bir düz geçişle kalibrasyon istiyor mu ?
 
bode grafiği çıkarmadan önce faz kaymasını ölçebilmek için sinyal jeneratörü ile giriş arasında bir düz geçişle kalibrasyon istiyor mu ?

Bunu referans sinyali anlamında mı soruyorsunuz ?

Ya sinyal jeneratöründen iki senkron çıkış alıp birini referans diğerini filter üzerinden geçirerek osiloskopa takıyoruz ya da tek çıkış sinyalini ikiye bölüp birini referans, diğerini çıkış olarak osiloskopa giriyoruz.
 
VNA larda yapılan kalibrasyon işlemi bunlarda yok, çünkü frekanslar düşük ve sinyal jeneratörü yeterince flat.
 
Frekansi supurme hizimiz en fazla ne olabilir?

Bunu tamamen spektrum analizini yapan taraf belirler diye düşünüyorum. Stabil bir spektrum alabilecek kadar yavaş süpürülmesi lazım, yoksa muhtemelen analiz yapan taraf tek bir frekans değil de belli bir frekans aralığını kapsayan yayvan bir spektrum görür.
 
Mesela 1Hz lik sinusel sinyal dusenelim. 1 sn icinde bu sinyalin frekansini oyle bir supurelim ki + alterns 0.5 sn olsun. Kalan 0.5 sn icinde de bir negatif bir pozitif olmak uzere 2 Hz olsun.

Sanirim bunu degerlendirip degerlendirememek cihazin yetenegine kaliyor.

Sinyalin periyodundan cok cok kucuk bir araligina bakarak sinyalin frekansina ve genligine karar verme sorunu.
 
Matematiksel olarak merak ediyorum. Bir sinüsü son derece hızlı süpürürsen, artık o sinyal sinüslükten çıkıp bir çeşit eksponansiyele dönüşmez mi?
 
O garip sinyali fourier serisine acmayi denemek lazim.

y=sin(0.0001 *t^2) mesela.
 
Peki bu grafik nasıl yorumlanıyor?
 
Belli bir frekans aralığındaki kazanç tepkisi ve faz tepkisini görüyorsun.
 
Peki bu grafik nasıl yorumlanıyor?
1711204716279.png


Burada, giriş sinyalinin 10 Hz ile 10 kHz aralığındaki durumu için ölçüm yapılmış.
Mesela bu filtrenin minimum kaybı giriş sinyali 350 Hz civarında iken yaklaşık 1.5 dB olarak gerçekleşiyor. (Insertion Loss da deniyor buna.)
Ama 100 Hz'de 4.2dB, 50Hz'de 8 dB gibi bir kayıp (filtreleme) yapıyor.

Frekansa göre faz kaymasını da kırmızı seri gösteriyor (sağdaki cetvel ile).

İstenise sol tarafta veri tablosu da gösterilebiliyor. Böylece her ölçüm adımının sonucunu sayısal olarak görebiliyoruz.

1711205079188.png


Siglent SDS2000X Plus serisi 120 MHz'e kadar BODE analizi yapabiliyor. Üstündeki frekanslar için FFT ile (max hold modunda) bir süpürme sinyali göndererek frekans-kazanç tepkisini görmek mümkün ama faz kaymasını göremiyoruz orada.
 
Süpürme hızı ile ilgil bir ayar göremedim. Kitapçığında da bahsetmiyor. (26. ünite) Sadece çözünürlüğü arttırmak için süpürme nokta aralığı seçebiliyorsun. En düşük senaryoda neredeyse hiç bekleemden aşağıdaki cizimi alırken, en yüksek çözünürlükte yarım saatten fazla beklemen gerekebiliyor.


2dec.png


2dec_r.png


166dec.png


166dec_r.png
 
Çok alakasız olacak ama kitapçık için Siglent'in sitesini açtım, kendimi yine SDS3034X HD'lere bakarken buldum. :kahveic1:
 
Çok alakasız olacak ama kitapçık için Siglent'in sitesini açtım, kendimi yine SDS3034X HD'lere bakarken buldum. :kahveic1:
Kullandığını değil kullanmak istediğini görüyor beyin demek ki :saril: :saril:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,078
Mesajlar
103,789
Üyeler
2,543
Son üye
nergizmir

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top