Type-C PD hızlı şarjı 24V ile sağlamak ama nasıl?

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,703
Raspberry Pi, Pi 4 kart ile birlikte Type-C usb yuvasına geçti. Pi 5 ile birlikte Type-C yuva PD özelliği kazandı. Yani telefonlardaki hızla şarj olayındaki 5V ile başlayıp 9V, 12V, 15V seviyelerine çıkıp aynı gücü daha yüksek voltaj ve daha düşük akımla elde ediyor.

Buraya kadar sıkıntı yok. Orjinal Pi5 adaptörde bu özellik mevcut.
Şimdi gelelim benim ihtiyacım ve sıkıntıma.
Raspberry Pi5'i 12V->5V 8A rahatlıkla verebilen bir step down ile çalıştırıyorum. Açılışta Raspberry Pi "sen beni düşük güç modunda çalıştırıyorsun. Ben de bazı özellkleri kapattım" diye uyarı veriyor.
36V yada 24V ile PD destekli olarak Raspberry Pi 5 nasıl çalıştırabilirim.
 
Son düzenleme:
Rpi 5 in dökümantasyona bakınca ben hangi PD standardını desteklediğini göremedim(yüksek voltaj seviyeleri 140W ve üstü ile geldi önceden 20V ile 100W max idi). Dahası voltajı da değiştirmiyor gibi sadece yüksek akım sağlayabilen akım kaynağını kalın kablo ile bağlantı istiyor. Kendi adaptörü evet PD destekliymiş ama yine de emin olamadım. Boot esnasında akım kaynağına göre modunu ayarlıyorumuş ve eğer low a geçerse down stream in akımlarını kısıp board ın da total power hakkını azaltıyormuş, çok akıllıca iş. Ben daha önceden şuna şahit oldum, kablo düzgün olmadığı için low power mode a açılışta ya da sonradan düşen RPi gördüm. İlk boot anında aslında güç kaynağına bir step uygulanmış oluyor, bu noktadan voltajı izleyerek bu güç kaynağının kalitesi bu denebilir, ve sabit olarak low powrr modda çalışabilir(önceden bunu yapmıyordu ama sanırım artık yapıyor). Dolayısıyla eğer kablo iyi değilse ya da step down converter in feedback loop u çok iyi ayarlanmadıysa/bandwith düşükse bu sıkıntı ile karşılaşolabilir. Kablo bağlantısı nasıl?
 
USB Type A soket, 20cm uzunlukta 1mm2 kesit kablo ve Type C Erkek soketten oluşan el yapımı bir kablo. data yok. Sadece + ve - bağlı.

IMG_20240130_113859.jpg

Kameranın yanındaki daire şeklindeki USB kablo
 

1706604217009.png

Aslında aradığım ürün bu. $6.5 fiyatı var.


1706604914560.png


Bu ürün de güzelmiş. Çifti $30
 
Son düzenleme:
Kablo bana güzel gözüktü, type c nin üstündeki bütün + - ler dolu mu? Başka bir kabloyla deneme yapma şansınız var mı tercihen PD de kullanılan kalınlardan
 

29747 eklentisine bak
Aslında aradığım ürün bu. $6.5 fiyatı var.
Bu olmaz min 5V 5A isterim her türlü demiş Rpi
 

1706605337558.png


Bu modül var. 400₺ fiyatı var. Uygun denilebilir ama hakkında fazla bilgi yok.
 
Stok yok + güç yetersiz
 
Bu olmaz min 5V 5A isterim her türlü demiş Rpi
Şu anda kullandığım buck converterden 8A akım çektim elektronik yük ile. Sıkıntı yok ama raspberry pi 9V 12V 15V talebinde bulununca bu ğsteğin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakıyor. Yoksa usbden 5A çekip de voltajın çöküp çekmediğini test etmiyor.
 
Şu anda kullandığım buck converterden 8A akım çektim elektronik yük ile. Sıkıntı yok ama raspberry pi 9V 12V 15V talebinde bulununca bu ğsteğin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakıyor. Yoksa usbden 5A çekip de voltajın çöküp çekmediğini test etmiyor.
5A çekmesine gerek yok ki, burada mevzu çözünürlğk ama 200mA lık bir pulse vurup sonra 200mA da böyleyse olmaz diyebilir. Mesela sizin buck converter ile Rpi arasında toplamda 500mOhm direnç var diyelim. Buck converteri 5.1V a ayarladınız, 200mA çekince 5V a düşüyor bunu görüp demek ki 5A veremez diyebilir. Rpi nin 9V 12V 15V talebine göre low power mode a gireceğini sanmıyorum. (başka detaylar fark ettim en altta açıkladım)

The first is the Raspberry Pi 15W USB-C Power Supply, which is the recommended supply for Raspberry Pi 4 and Raspberry Pi 400. The second is the Raspberry Pi 27W USB-C Power Supply, which provides up to 5A current at +5.1V, and is the recommended supply for Raspberry Pi 5.
The USB-C standard, used by the Raspberry Pi 4 supply, is limited to 5V at 3A, for a total power output of 15W. The USB-PD standard allows higher voltages and currents to be negotiated via software but requires an appropriate Power Management Integrated Circuit (PMIC) which is only present on Raspberry Pi 5. These supplies require that you use suitable USB-PD compatible cables.
NOTEIt’s not possible to use older USB "dumb" cables and connectors to provide more than 15W, even with a USB-PD capable supply.
While USB-PD-capable phone chargers advertise greater than 15W of power, virtually all of them achieve this by increasing the voltage instead of providing more current at +5V. If you are using a power supply that cannot provide 5A at +5V on first boot, you will be warned by the operating system that the current draw to peripherals will be restricted to 600mA.

Evet PD için PMIC var RPi5 de diyor ama PD olmazsa low power olursun diye anlamıyorum ben. 5.1V da 5A alabiliyorsa büyük ihtimalle sıkıntı yok, ama tabiki PD ile kullanılırsa akım düşer daha sağlıklı olur. Bu arada eğer usb downstream de akım çeken bir şey yoksa o zaman 600mA sınırı sıkıntı değil gibi duruyor. Ayrıca internette bir kaç yere baktığım zaman üzerinde DC-DC kısmının olmadığını o yüzden 5V dışında bir voltaj talep edemeyeceğini, 5V 5A gibi standart dışı bir şey kullanımının mantıksızlığını vurgulayarak söylemişler. Elimde Rpi5 yok inceleyemedim, siz bakın isterseniz girişte DC DC var mı diye.

Özetle benim anladığım şudur. PD de bu alet 5V da duracak ama kendi aletleri 5.1V da aslında 5.1V istiyor, bu voltajda 5A sağlanmalı bunuda PD üstünden iletişimle kontrol ediyoe bizim alet mi? Verebilir mi? (kandırılabilir), ama dc dc olmadığından 5.1V a 5A dışında değer talep etmiyor. kendi adaptörleri(bu değerler standart dışı) dışında bu değerleri veren yok. İşin kötü tarafı dökümentasyonda diyor ki 25W capable supply olduşunda board ın powerına da 5W daha ekliyorum, yani eğer supply konusunu config den kapatamıyorsak ya da pd yi kandırmazsak her türlü max performansa çıkamıyor. Sizin bu attığınız hiç bir ürün işinizi görmez, bence PD yi kandırma işine bakmak daha mantıklı. Biraz yorgunum yazdılarımı düzelttim ama anlamlar hala kayık gibi lütfen kusura bakmayın
 
FNIRSI USB Analyzer in tam yeri aslında. Akım ve voltaj nerde geziyor.
Voltaj nereye kadar düşüyor ölçeyim. Ona göre tekrar bir yorum yapalım.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,879
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top