Ultrasonik Sensör ile Nesne Ayırt Etmek

Devre de bana mantıklı gelmiyor. giriş sinyalindeki ofseti kondansatör ile uzaklaştırıyorsun, sonra da opamp yükselteçte gene offseti geri koyuyorsun. Böyle bir devrede senin offset ile işin olmaması lazım. Ben olsam sistemi şöyle yapardım:

Ultrasonik hoparlörün ürettiği ses, nesneden yansıyor ve ultrasonik sensör bu sesi alıyor. Bu sesi, offseti uzaklaştırarak yükseltirim. Bunun için eviren opamp kullanırım ve SİMETRİK besleme veririm. bu opamp çıkışında, ultrasonik sensörün aldığı 40 kHz lik AC sinyal olacak (herhangi bir DC offset olmayacak). Bu sinyali de doğrulturum (opamp'li AC doğrultucu devreler var internette bolca). Artık doğrultulmuş RMS sinyal seviyesi üzerinden karar verebilirsin. Nesne yokken küçük bir seviye olacaktır. Nesne varken yansıma olacağı için daha büyük bir sinyal olacaktır. Bunlar birbirinden yeterince farklı ise, bir eşik noktası tanımlarsın. Eşik üzeri "nesne var", eşik altı "nesne yok".

Devre de bana mantıklı gelmiyor. giriş sinyalindeki ofseti kondansatör ile uzaklaştırıyorsun, sonra da opamp yükselteçte gene offseti geri koyuyorsun. Böyle bir devrede senin offset ile işin olmaması lazım. Ben olsam sistemi şöyle yapardım:

Ultrasonik hoparlörün ürettiği ses, nesneden yansıyor ve ultrasonik sensör bu sesi alıyor. Bu sesi, offseti uzaklaştırarak yükseltirim. Bunun için eviren opamp kullanırım ve SİMETRİK besleme veririm. bu opamp çıkışında, ultrasonik sensörün aldığı 40 kHz lik AC sinyal olacak (herhangi bir DC offset olmayacak). Bu sinyali de doğrulturum (opamp'li AC doğrultucu devreler var internette bolca). Artık doğrultulmuş RMS sinyal seviyesi üzerinden karar verebilirsin. Nesne yokken küçük bir seviye olacaktır. Nesne varken yansıma olacağı için daha büyük bir sinyal olacaktır. Bunlar birbirinden yeterince farklı ise, bir eşik noktası tanımlarsın. Eşik üzeri "nesne var", eşik altı "nesne yok".
Hocam sizin dediğiniz sistemin simetrik olmayandan tek farkı voltaj kazancı fazla olabilir simetrik olduğu için başka bir fark düşünemedim şuan. Ama o zaman da işlemcide okumak için 5 V değerine indirdiğimde yine aynı kazanç oranına düşmez mi ?

Hocam sizin dediğiniz sistemin simetrik olmayandan tek farkı voltaj kazancı fazla olabilir simetrik olduğu için başka bir fark düşünemedim şuan. Ama o zaman da işlemcide okumak için 5 V değerine indirdiğimde yine aynı kazanç oranına düşmez mi ?

Senin yükselteç offsetli yükseltiyor, yani AC çıkış vermiyor. Bunun için simetrik lazım. Bir kere doğrulttuktan sonra artık 0 - 5 V arasında değişen seviyeye kolaylıkla getirirsin.

Hocam kırmızı renk çıkış sinyali ise yeşil benim sinyalim ise ben o mavi sinyali nereden üretebilirim devrede?
2. mesajdaki devrenin aynısı 17. mesajımda uygulandı. direnç üzerinde kalan daha yüksek frekans komparatörle dedekte edildi.

Senin yükselteç offsetli yükseltiyor, yani AC çıkış vermiyor. Bunun için simetrik lazım. Bir kere doğrulttuktan sonra artık 0 - 5 V arasında değişen seviyeye kolaylıkla getirirsin.
Hocam onu anladım da bu bana ne kazandırır? Şuan devremde ki kazancım o zaman artacağı için mi böyle bir şey dediniz? Yani şuan 1 V fark varsa simetrik yükseltme yaparak en sonunda da bunu 5 V a endeksleyerek bu kazancı artırabilir miyim?

Merhaba, ben yine prensipten gideyim. Sinyal işlemek için önce bir kalibrasyondan başlamanız gerekir. Bunu da F/V (frekans convert voltaj) ile deneme yanılma ile yani maximum 40 khz te kaç volt veya milivolt alıyorsunuz? minimum frekansta atıyorum 1 khz te ne alıyorsunuz? öncelikle kullanmakta olduğunuz frekans aralıklarında aldığınız voltaj değerlerini bilmeniz gerekir. Bundan sonrası ise değişken frekanslardan elde ettiğiniz voltajlar serisini ister 8 bit ister 10 bit veya PIC'in ADC pinine gererek okuyabilirsiniz. Yalnız şöyle bir durum var, bu gelen değişken voltajlardan örneğin 0-5 volt arasında bir değerde işlem yapabilmeniz için bu 0-5 voltu en basitinden 8 bit olarak dijitale çevirmeniz ve de 00-FF arası değerleri PIC' e girmeniz ve de yazılım ile istediğiniz değer PIC'e geldiğinde PIC'e eyleme yaptırmanız gerekir. Özetle değişken frekansı voltaja dönüştürmeniz ve de hangi frekansta hangi voltajı aldığınızı bilmeniz gerekir. Böylece nesne geldiğinde frekans değişecek dolayısı ile voltaj değişecek bu değişen voltajı da PIC algılayacak ve de eylem yapacak.

@kudretuzuner önerisine benzer bir öneride de ben bulunayım.
Pic ile sürekli olarak ADC üzerinden kaynağı okuyun. Dört okuma işlemi sonucunda bulunan en düşük iki değerin ortalamasını alıp son okuduğunuz değerden çıkartın. Bunu her okuma için yaptığınızda o anki ofset değerini çıkarmış olacaksınız diye tahmin ediyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,890
Üyeler
2,798
Son üye
BlackEdition

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back