kesmez
Aktif Üye
oradaki yeşil sinyal, osilaskopta bize gösterdiğin sinyal.Hocam ben o yeşil sinyali nasıl üretebilirim kendi devremde?
oradaki yeşil sinyal, osilaskopta bize gösterdiğin sinyal.Hocam ben o yeşil sinyali nasıl üretebilirim kendi devremde?
Hocam kırmızı renk çıkış sinyali ise yeşil benim sinyalim ise ben o mavi sinyali nereden üretebilirim devrede?oradaki yeşil sinyal, osilaskopta bize gösterdiğin sinyal.
Hocam sizin dediğiniz sistemin simetrik olmayandan tek farkı voltaj kazancı fazla olabilir simetrik olduğu için başka bir fark düşünemedim şuan. Ama o zaman da işlemcide okumak için 5 V değerine indirdiğimde yine aynı kazanç oranına düşmez mi ?Devre de bana mantıklı gelmiyor. giriş sinyalindeki ofseti kondansatör ile uzaklaştırıyorsun, sonra da opamp yükselteçte gene offseti geri koyuyorsun. Böyle bir devrede senin offset ile işin olmaması lazım. Ben olsam sistemi şöyle yapardım:
Ultrasonik hoparlörün ürettiği ses, nesneden yansıyor ve ultrasonik sensör bu sesi alıyor. Bu sesi, offseti uzaklaştırarak yükseltirim. Bunun için eviren opamp kullanırım ve SİMETRİK besleme veririm. bu opamp çıkışında, ultrasonik sensörün aldığı 40 kHz lik AC sinyal olacak (herhangi bir DC offset olmayacak). Bu sinyali de doğrulturum (opamp'li AC doğrultucu devreler var internette bolca). Artık doğrultulmuş RMS sinyal seviyesi üzerinden karar verebilirsin. Nesne yokken küçük bir seviye olacaktır. Nesne varken yansıma olacağı için daha büyük bir sinyal olacaktır. Bunlar birbirinden yeterince farklı ise, bir eşik noktası tanımlarsın. Eşik üzeri "nesne var", eşik altı "nesne yok".
Hocam sizin dediğiniz sistemin simetrik olmayandan tek farkı voltaj kazancı fazla olabilir simetrik olduğu için başka bir fark düşünemedim şuan. Ama o zaman da işlemcide okumak için 5 V değerine indirdiğimde yine aynı kazanç oranına düşmez mi ?
2. mesajdaki devrenin aynısı 17. mesajımda uygulandı. direnç üzerinde kalan daha yüksek frekans komparatörle dedekte edildi.Hocam kırmızı renk çıkış sinyali ise yeşil benim sinyalim ise ben o mavi sinyali nereden üretebilirim devrede?
Hocam onu anladım da bu bana ne kazandırır? Şuan devremde ki kazancım o zaman artacağı için mi böyle bir şey dediniz? Yani şuan 1 V fark varsa simetrik yükseltme yaparak en sonunda da bunu 5 V a endeksleyerek bu kazancı artırabilir miyim?Senin yükselteç offsetli yükseltiyor, yani AC çıkış vermiyor. Bunun için simetrik lazım. Bir kere doğrulttuktan sonra artık 0 - 5 V arasında değişen seviyeye kolaylıkla getirirsin.
Anladım. Deneme yapacağım. Osiloskop verilerini atarım.2. mesajdaki devrenin aynısı 17. mesajımda uygulandı. direnç üzerinde kalan daha yüksek frekans komparatörle dedekte edildi.