Yurtdisindan getirilen PCB'ler icin test edilme sarti kondu

Altair

Kıdemli Üye
Katılım
12 Kasım 2022
Mesajlar
2,731
Teknoseyir'in bu haftaki Gundem Degerlendirmesi'nde LP'nin dile getirdigi konu. Eger gercekse acele edip acil ihtiyaclariniz icin siparislerinizi bir an once verin. Yasa yururluge girdigi andan itibaren PCB getirtemeyecegiz. Konu 42. dakikada geciyor.

 
Abi gerçekten LP'yi izlemeye başlamıştım. Oraya gelince başımdan kaynar sular döküldü. Gerçekten kabus gibi. Dilecek bir şey bulamıyorum. Firma statüsünde olmak da çözüm değil, sonuçta yine 5$'lık PCB için 10k gümrük, 10k test ücreti, 1 ay gecikme demek.
 
Böyle bir gümrüğümüz olduktan sonra bizim gerçekten başka ülkelerin ekonomik operasyon çekmesine, ambargo koymasına, fitne fesada gerek yok. Biz alasını kendimize yapıyoruz zaten.

Bir de beni en çok çıldırtan konu, videodaki kişi de aynı şeyi yapıyor: "İşte Vestel olsa, Arçelik olsa, hadi tamam PCB yi test etsin". Ticari firmadır, kazıklayabilirsiniz, ama vatandaşı rahat bırakın diyor yani. NEDEN???? Ticari firmayı kazıklayarak mı bu ülkede biz ARGE yi teşvik edeceğiz? Teşvik de etmiyoruz zaten. Kimse Türkiye'de ARGE yapmıyor. Adam online olarak, harç haraç pul stopaj yolluk ödemeden Slikon Vadisinde ARGE şirketi kuruyor, eğer lojistik nedenlerle avantajlı ise de Türkiye'de fason üretim yapıyor.
 
Evet arkadaşlar, iş başa düştü, bir kooperatif kuruyoruz ve Bungard'ları alıyoruz :dehset1: :gulus2:
Ben lazerimi aldim, kart uretimine basladim zaten. Gerci kapasite gunde maks 3 uretim ama olsun. 10K USD test parasi vermekten iyidir. :D Ben bazi siyasetcilerin gercekten bu ulkenin basina bela edilmek, ulkeyi cokertmek icin "dij gujler" tarafindan basimiza musallat edildigine ciddi ciddi inanmaya basladim. Egitim, saglik, guvenlik, ozgurluk Afrika ulkeleri seviyesinde. Kendim bir seyler yapayim desen adamlar aninda sacmaliklar uydurup onunda onune geciyorlar. Kafasi caisan ulkeyi terk etsin, ulke embesil dolsun, cokunce isgal etmesi kolay diye dusunuyorlar sanirim.
 
Çeşitli bakanlıklarda bu tür mevzuatları yazan adamlarla tanışma fırsatım oldu. Maalesef çoğu yerde liyakat ilkesi işlemiyor. Sektör adına bir tebliğde 2 tane kelimeyi düzelttirmek için 1.5 yıl uğraştım.

Ben düzenlemenin de yazılırken böyle bir amaç gütmediğini, özensiz hazırlandığını ve pratikte böyle işletilmeyeceğini, ya da uygulamada kısa zamanda düzeltileceğini düşünüyorum. İlk fırsatta buradaki hatayı bakanlığa da ileteceğim.

Umarım haklı çıkarım..
 
Sadece bu da değil ki. Bazan gelen PCB'nin TSE ye girmesi gerekiyor. Oradan da oturaklı bir kazık yiyorsun, işinde aylarca gecikiyor. Hatta bazan da TSE den çıkamıyor PCB'ler ve senin proje tamamen yalan oluyor.
 
Sadece bu da değil ki. Bazan gelen PCB'nin TSE ye girmesi gerekiyor. Oradan da oturaklı bir kazık yiyorsun, işinde aylarca gecikiyor. Hatta bazan da TSE den çıkamıyor PCB'ler ve senin proje tamamen yalan oluyor.
Daha bu olay yeni değil mi? PCB için TSE durumları ne zaman yaşandı
 
belirli bir perspektife odaklanmak, doğru veya yanlış olmaktan ziyade, o konudaki detayları gözden kaçırma riski taşıdığını düşünüyorum.
Kesinlikle oyledir diyorum. Iktidarin 20 yillik super performansina bakarak yine super duper mihtisim kararlar almasina sasirmiyorum artik. Ulke saha kalkti, daha once buzdolabi yohtu ulkede.
 
Daha bu olay yeni değil mi? PCB için TSE durumları ne zaman yaşandı

 
Sirf evde hobi icin PCB basmak amacli sunu alabilmek guzel olurdu. :D Gerci sirf hava atacagim diye 20 milyonluk arabaya binen var ulkede. Biz 10K dolari hayatimiz boyunca bir arada goremiyoruz. :S

 
ben iktidar ya da muhalefet demiyorum, konuyu siyaset gibi kısır tartışmala çekmek anlamsız. üstelik görüşümü bilmeden bunu yazman üzücü
Iktidar muhalefet diye ayirmiyorum zaten. Muhalefetin icinde bir tane insan olsa, bir kisi adam sayilsa boyle beceriksiz bir iktidar 20 yil basta kalamazdi.
 
Sirf evde hobi icin PCB basmak amacli sunu alabilmek guzel olurdu. :D Gerci sirf hava atacagim diye 20 milyonluk arabaya binen var ulkede. Biz 10K dolari hayatimiz boyunca bir arada goremiyoruz. :S


Komple çözüm sunsa alınabilir aslında, ama değil. bu sadece boyanmış PCB yı kazıyacak, o kadar. Delik içi kaplama, delme, çift tarafı senkronize etme konusunda bir çözüm sunmuyor. Üstelik alayım, gerekirse metal parçaları da markalarım desen, o da olmuyor. Markalama lazerlerinin dalgaboyu ayrı :kizgin1:
 
Kisacasi gunun ozeti, bundan sonra elektronik zimbirti yapmak size yasak. Cok istiyorsaniz gidip bit pazarindan bir seyler bulun, onlari tamir etmeye calisarak kendinizi tatmin edin diyorlar.
 
Bizde işler tanıdıkla yürür. Herkes "benim işim görülsün de, başkası ne tık yerse yesin" diye düşünür. Yok mu gümrükte amcası, dayısı, teyzesi olan :gulus2:
 
Şirket olmak zaten başka bir zorluk, açıkçası insanları daha çok özendirmek ve süreci basitleştirmek gerektiğini düşünüyorum.
Bir örnek vereyim. Bir şirket kurdunuz. İşlem yapmasanız bile KDV beyannamesi veriyorsunuz her ay. Beyannameyi verme ücreti 308.30, geçici vergi beyanı yılda 3 kere, sgk aylık 365.12, sonra kar ediyoruz vergi vermek için beyan ediyoruz beyan ücreti 1156.10. Yıllık toplam 11k yapıyor.
Bakın henüz bir iş yapmadan ödediğimiz rakam. Kira var ise 3 ayda bir kira bedeli stopaj. Aylık 3-10k arası muhasebe ücreti.

Yani, ben işimi düzgün yapayım, yasal olsun diyecekseniz yıllık 100k altına başlamak bile mümkün değil. Kanımca, belirli bir işlem hacmine ulaşana kadar e-devletten kurdum deyince kurulan, işlemlerin e-devlet üzerinden yapıldığı, muhasebeci gerektirmeyen, faturayı e-devlet üzerinden kesebildiğimiz, masrafları oraya işleyebildiğimiz ve sadece yılın sonunda kazancımız üzerinden tek kalemde vergimizi ödeyebildiğimiz bir sistem olmalı. Şirket büyüdükçe oranlar, masraflar artabilir kabul edilebilir. Ama bu durum başlamak isteyen insanların kayıt dışı çalışmasına neden oluyor.
 
Aslında bu tür sorunların meslek odaları tarafından hükümete intikal ettirilmesi lazım. Ama bizim meslek odası ne yapıyor? Bu sorunları dile getiriyor mu? Arayıp sorsam şimdi muhtemelen "sen bizim üyemiz bile değilsin, önce üye ol aidatlarını da bir süre öde ondan sonra konuşuruz" diyebilir, o yüzden gerek yok.
 
Bu ülkede dışarıya gidecek para kalmadı , para bitti yok ... arapdan şundan bundan dilenerek getirilen paralarla dolar kuru bastırlıyor , bunlar artık son krediler bundan sonra kredi de yok, dış ticaret açığı veriyorsun borcunu bile ödeyecek paran yok .

Artık bu dış borçlar konusunda işler daha da çirkinleşecek emin olun ,

Adam bakıyor millet pcb bastırıyor dışarıya para gidiyor engelliyecek, hatta fpga, blue pill gibi kartları da ülkeye sokmak imkansız olacak pcb lan bu deyip engelleyecek , hatta eğer fabrika değilsen direnç igbt bile ülkeye sokulamayacak , para yok.

Ülke afganistan oluyor, çok kısa süre sonra entari giyinip çamurun içinde kaynak yaparız , aküleri söküp çamaşır suyunda yıkayıp geri takarız , yada kilden tabak büyüklüğünde seramik 100nf üretiriz çöpten topladığımız siliyum yongalarla radyo yaparız.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,205
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top