Zener diyot ölçme devresi

1686823682060.png


1) DAC çıkışında ikiye bölme değil de yukardaki gibi yapı var. Bu yapı feedback pininden akım çalıyor yada oraya mikroamper seviyesinde akım akıtıyor. Oradaki voltajın küçük bir aralıkta kontrolünü sağlıyor.
DAC üzerinden çekilecek akım az ama yine de opamp ihtiyaç olur mu diye sormuştum.
2) Devre çok çok hassas ölçüm yapmayacak. DAC + stepup yabancı olduğum ama öğrenmek istediğim konular. Bu projeyi uygulama olarak seçme sebebim de bu. Yazınızı yazdığınız tarihte okudum hocam. Gayet açıklayıcı bir makale olmuş. Elinize sağlık.
 
Güç elektroniği benim de çok bildiğim bir konu değil ama ESP32 DAC açısından dert olacağınısanmıyorum. Opampa ihtiyaç yok gibi görünüyor. Ama opamp ekleyecekseniz de zaten DAC çıkışı yerine dijital çıkış üzeinden PWM + 2-3 kademeli RC filtre ile çok daha yüksek çözünürlüklü bir DAC çıkışı da elde edebilirsiniz.
 
8 bit yeterli hocam. Yüksek çözünürlük şu anda ihtiyaç değil.
Dijital kontrollü güç kaynağı projesine başlayınca o zaman ihtiyaç olacak inşallah.
 
bu devrenin amacı zenerin sağlam olup olmadığını anlamak mı yoksa tam ve kesin olarak üzerinde yazan voltajda olduğunu ölçmek mi? eğer öyle ise zener üzerinden ne kadar akım akıtmak gerekiyor. bunun bir standardı var mı?
Zener_Current_Graph_New.jpg
 
İlk postlardan birinde bunu sormuştum aslında. Ben devre ile zener voltajını belirlemeyi hedefliyorum. Vf voltajı da buna dahil normal diyotlar için. Zener üzerinden geçirmeyi planladığım akım 1.5 ila 2mA arasında.
 
İlk postlardan birinde bunu sormuştum aslında. Ben devre ile zener voltajını belirlemeyi hedefliyorum. Vf voltajı da buna dahil normal diyotlar için. Zener üzerinden geçirmeyi planladığım akım 1.5 ila 2mA arasında.

Özellikle düşük voltajlı zenerler için 2 mA çok yetersiz olur çünkü düşük voltajlı zenerlerin ters akım/gerilim grafiği çok yayvandır. Onun yerine akımı 20 mA ile limitlenmiş bir kaynak kullanmak daha mantıklı.
 
20mA ile sınırlandırıldığında da güç sınırını aşmıyor mu? mesela Test voltajı 35v olsa birkaç volt 1/2w zener için 0.6w ve üzeri güç düşüyor üzerine.
hazır bazı cihazların üzerinde µA var anlamadım, o kadar düşük akımla mı ölçülüyor.


Ekran görüntüsü 2023-06-16 003957.png

düzenlendi.
 
Son düzenleme:
Ölçüm çok kısa sürede yapılacağı için bir sorun olmaması lazım.

Bir de zaten voltajı yavaşça arttırıyor olacaksın ve her ölçüm noktası için voltaj/akım değerleri elinde olacak. Yani her ölçüm için elinde V/I grafiğinin eğimi olacak. Yüksek voltajlı bir zenerde daha akım 20 mA lere gelmeden çok keskin bir kırılma olacak ve sen ölçümü durduracaksın. Ancak düşük voltajlı zenerlerde eğim ancak 20 mA de yeterince yüksek olacak.
 
1687271136344.png

Güç kontrol kartı. Part number ve yazı-logo vb eklenecek.

1687271207256.png

ESP32, Rotary Encoder ve SSd1306 ekran içeren MCU kartı. Kart tasarım aşamasında. Bitince inşallah open source olarak paylaşırım.

18650 pil ve pil şarj devresi de üzerinde olacak.
 
1687423864194.png

1687423933498.png

Ufak tefek yer değişiklikleri yapıldı ve lipo bms eklendi.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,929
Mesajlar
101,304
Üyeler
2,505
Son üye
mustafa125307

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top