Aluminyum lehimleme - Video

nişadırın alüminyumu tuttuğunu bilmiyordum. yararlı olabilecek bir bilgi
 
Bakır kapların kalaylanmasında nişadır kullanılır. Muhtemelene lehim pastası işlevi görüyor. Kalay kaplanacak ortamı yemizliyor.
Alüminyum lehimlenememe sebebi alüminyumun çok hızlı bir şekilde oksit tabakası ile kaplanması. Gazaltı kaynaklarda kaynak yapılırken gaz kullanılmasının sebebi de bu ortamdan oksijeni uzakklaştırmak. Diğer taraftan alüminyum iletkenlik sırasında 4 yada 5. sırada. Isıyı da iyi ilettiği için havya vb malzemelerle ısıtmak çok mümkün değil. pürmüz gibi bir ısıtıcı ve oksijenin ortamda uzaklaştırılması durumunda alüminyum da lehim tutar diye düşünüyorum.
 
oksijeni de uzaklaştırmakla birlikte, dekapan işlevinden çok iki metal arasında ikisine de tutunacak bir çinko katman oluşturmak için bence. havya uçlarında da bakır-kalay galvanik erozyon yapmasın diye olan kaplama gibi. kaplama gidince gelsin diş çürükleri :)
 
Bu sert lehim işlemi gibime geliyor, normal lehimleme değil. Eğer sert lehimleme işinde gerçekten usta ise, mukavemeti o sağlayacaktır, içeride gömülü olan vida hikaye. Ben olsam böylesine kritik bir makina parçasında hiçbir kaynak metoduna ve hiçbir ustaya güvenmem yenisini alırdım.
 
Sert lehim (ingilizcede brazing) doğru yapıldığında kaynak kadar mukavemet sağlayabiliyor. Ama aluminyum için çok zor ve ustalık isteyen birşey. Ben çok denedim benim oksi asetilen seti ile, sonuç hep hüsran oldu. Kısa zamanda dekapan kavruluyor ve aluminyum da kısa zamanda korozyondan kararıyor.
 
Unlu kaynak firmalarinin aluminyum kaynak teli ve tozu ile denedin mi?

Bir zamanlar ben aldim ama makinem cok guccuz oldugu icin kullanamadim. (Hidrojen gazli kaynak makinesi ile)
 
Unlu kaynak firmalarinin aluminyum kaynak teli ve tozu ile denedin mi?

Bir zamanlar ben aldim ama makinem cok guccuz oldugu icin kullanamadim. (Hidrojen gazli kaynak makinesi ile)

Oksi asetilen kaynağını çelik için iyi seviyede yapabildiğimi söyleyebilirim. El alışkanlığım vardır. Ama aluminyum için bunun hiçbir faydası olmadı. 15 yıl olmuştur, aluminyum için İstanbul perşembe pazarından iki çeşit dekapan ve kaynak teli almıştım. Şimdi daha farklı ürünler de var tabi. Hatta elektrot kaynağı için bile aluminyum çubuklar var. Bunların hep youtube'da orada burada reklamları görülür, ama sanayide ben kullananı görmedim. Aluminyum kaynak dendi mi sanayideki de fakto usul TIG kaynağıdır.

Bende TIG makina var ve oksi asetilen tecrübem sayesinde kısa zamanda verimli kullanmayı öğrendim.
 
Aluminyum için AC ile kaynak yapıyorlar diye biliyorum. DC oksit tabakasını temizleyemiyormuş.
 
Alüminyum lehim telleri var tahminimce lehimin erime sıcaklığının biraz üzerinde eriyor alüminyum + silisyum alaşımı belki gallium da olabilir.

Dekapana ihtiyaç yok, lehimlenecek cisim ısıtılıyor alimunyum erimiyecek sıcaklıkta lehim yapılıyor , oksit tabakası kaklsın diye lehim çubuğuna güç uygulamak gerekiyor sürtmek gerekiyor
 
Nişadır kullanmıyor.

Pilin çinko kısmını parçalayıp tuvalet temizleyicisi (tuz ruhu) ile tepkimeye sokuyor.
 
Elo elektronik dergisinin ilk sayısında "Alüminyumun da lehimlenebileceğini biliyormusunuz?" diye küçük bir yazı vardı. Ama ne yazık ki bu sayı bende yok.. @Endorfin35+ bu konuda yardımcı olabilir.. :)
 
Wikipedia'ya göre çinko klörüre eskiden Tinner's Fluid deniyormuş. Bu isimle arayınca bolca antika şişe çıkıyor. Demek zamanında çok kullanılan bir ürünmüş, zamanla yerini modern fluxlara bırakmış.

1706428919676.png


Böyle ürünler muhtemelen yalıtkan olmuyorlar. PCB üzerinde falan kullanırsanız istenmeyen yerlerden iletkenlik yapabilir, hatta 220V verirseniz ark yapabilir. Ben Lötfett yüzünden 1-2 gün kaybettim böyle :(
 

Forum istatistikleri

Konular
5,885
Mesajlar
100,424
Üyeler
2,493
Son üye
cym247

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top