Beni aydınlatın..?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,206
Standart Bobinaj teli çapları ile ilgili araştırma yaparken aşağıdaki listeye rastladım. Benim bildiğim kesit, alan ölçüsüdür biriminde genelde mm² olur. Ama liste beynimi yaktı... Kare Çapı nedir?


1664562956144.png
 
Son düzenleme:
Bence olan olay şu: En çok bilinen ve satış yapan telci bir isim uyduruyor, diğer telciler de aynen onun sitesindeki resimleri, tablolar, kavramları copy/paste yapıyor.
 
Aynen öyle oluyor. Kuyumcular da 1mm yi 100 mikron kabul eder. Bu arada listede 1. Sütun çap, 2.sütun kesit alanı.
 
Bence olan olay şu: En çok bilinen ve satış yapan telci bir isim uyduruyor, diğer telciler de aynen onun sitesindeki resimleri, tablolar, kavramları copy/paste yapıyor.
Şimdi kendimizi çürütelim. Bize 2.5 mmkare bakır kablo lazım olsun. Gittik elektirikçiye kablo ver dedik. Çap kaç olsun abi dedi. 2.5 diye yapıştırdık... E çap 2.5 değil.. adamlar kareli çap karesiz çap ayrımı icat etmişler.
 
Son düzenleme:
Be elektrikçiden 2.5 mm2 kesitli kablo istiyorum. Tabi oradaki satıcı için anahtar kelime 2.5. Diğer söylediklerimi duymuyor bile ve hemen doğru kabloya gidiyor :)
 
Kabloda kesit tek başına o telin direncini belirliyor. Ama çap öyle değil. Mesela çoklu telin belli bir çapı yok. Tel tam yuvarlak değilse gene belirsizlik var. Ama telin kesit profili ne olursa olsun önemli değil, kesit alanını biliyorsan direnci bellidir.
 
Dairenin alanı pi x r² den sanırım tabloyu hazırlayan kare çapı derken formülü iyi bilmeyen biri r² yi bu anlamda kullanmış sanırım.

Aklıma ilk gelen bu oldu.

Bir bobinajci arkadaşımın yöntemi vardı. Mesela eski bir motoru saracak. Sema çıkartır sipir sayar not eder. En son söktüğü telden bir tane alıp emayesini çakmakla yakar bez ile temizlerdi. Sonra çapını mikrometre ile ölçer elindeki tellere en yakın olanı kullanırdı.

Iyi taktik. Bende alacak olsam bu şekilde istediğim ne ise ona yonelirim. Bobinajci ile uğraşmak yersiz. Adam yılardır kemikleşmiş bilgisini doğru ise sorun yok ama yanlış bilgiyi düzeltmek atomu parçalamaktan daha zor.
 
Kesit denince bir sey kesiliyor ve kesige dik olarak bakinca gordugumuz yuzey anlasliyor.

Eger bu yuzeyin alanindan bahsedeceksek kesit alani diyoruz.

Eger bir yuzey daire seklinde ise kesit capindan, dortgen ise kesitin kenarlarindan bahsedebiliriz.

Bu durumda emaye telcilerin ilk sutuna kesit capi, ikinci sutuna da kesit alani demeleri daha iyi olur.

Bu durumda daire kesitli emaye telden bahsettiklerini anlardik.

Mesela asagidaki sitenin adamlari daha guzel liste hazirlamislar ve tablonun sutunlari daha anlasilir.


Birde kare ya da dikdortgen kesitli emaye tel tablolarina bakmak lazim.


Turk firmalarindan birisinin gurur duyulacak sekilde guzel hazirladiklari dokuman.

 
Son düzenleme:
emtel'den alışverişim oldu. Sattığı ürünü bilen bir firma.
 
Alan = Yaricap *Yaricap * pi = (Cap/2) (Cap/2)*pi

Alan = pi*CapKare/4

CapKare=4*Alan/pi

Cap=KareKok (4*Alan/pi)
 
Tamam hatamı gördüm. Teşekkürler. Alan formulunu yanlış yorumlamışım. (πr)^2 düşünderek hata taptım. Hesaplanan değerler bana yüksek gibi geldi. Bu akım taşıma kapasitesi olan J katsayısı hakkında bilginiz varmı?
 
Uygulamaya gore degisir. Ayni kesitteki telden 1A de akitabilirsin 10A de. Iletkenin ne kadar iyi sogutulabildigiyle alakali.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,922
Mesajlar
101,116
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top