İNFORM GUARDİNG 1000A tamir

Katılım
23 Haziran 2023
Mesajlar
14
Tüm forum üyelerine hayırlı akşamlar diliyorum. Geçenlerde bit pazarından 300 TL'ye Inform Guarding 1000A model UPS almıştım. UPS'in içini açtığımda şokla karşılaştım. Eski sahipleri anakartı trafoyu sabitlemek için epey uğraşmışlar sanırım ve silikonla tuturmuşlar. Bunları temizledikten sonra UPS'yi 24V ile çalıştığı için güç kaynağından 24 volt vererek test ettim, start almıştı, bir sıkıntı yoktu. Daha sonra 2 adet Ttec marka akü siparişi verdim, 12 volt 7 amper aküleri cihaza yerleştirip start verdiğimde UPS direk arıza moduna geçiyor, ancak şebeke modunda çalıştırdığımda sıkıntı yok. Aküleri şarj etmiyor. Anakart üzerinde mosfetten tutun SMD komponentlere kadar gerekli ölçümleri yaptım, mosfetler entegreler sağlam, hatta çıkarıp devre dahi kurdum ve batarya üzerinden çalıştırarak osiloskop ile SMPS kontrolünü de sağladım. Üzerinde UC3843 SMPS IC var, entegre çıkış bacağından çıkış vermiyordu. Entegreyi biraz araştırınca, UPS de arıza moduna geçince anladım ki entegrenin üzerinde bulunan COMP bacağı ve ISENSE pinlerinde oluşması gereken voltajlar varmış, buda entegreyi kapatıyormuş. O yüzden kartta farklı bir arıza bulamadım. Belki trafodadır sıkıntı dedim, çünkü şarj olmuyordu. Galiba trafomda sıkıntı var. Aşağıda anakartın ve trafonun resimlerini ekleyeceğim. Trafeyi ölçerken doğru mu ölçüyorum bilmiyorum, ancak anakarta bağlanan 3 kablodan sarı ve mavi olanından buzzer sesi ve 0.2 gibi ohmmetre değerleri görüyorum, ama siyah kablo ile hiç birinde ne buzzer sesi ne de ohmmetre değeri bulunuyor. Aynı zamanda kalın olan mavi ve kırmızı kabloda kendi arasında buzzer ve ohmmetre değeri veriyor. Elimde farklı bir UPS de var, Tunçmatik 650VA'lık, onun trafosu ile birebir benzer, onda birbirleri arasında ohmmetre değerleri var.
 

Ekler

  • ön.jpg
    ön.jpg
    475.3 KB · Görüntüleme: 89
  • ups.jpg
    ups.jpg
    368.6 KB · Görüntüleme: 89
  • batarya.jpg
    batarya.jpg
    304.5 KB · Görüntüleme: 80
  • arka.jpg
    arka.jpg
    387.4 KB · Görüntüleme: 75
Ben UPS trafosundan guc kaynagi yapmak istedigimde uclarini bulamamistim. Elimde 6VAC adaptor vardi. Bunun uclarini baglayip bulabilmistim neresi primer, neresi sekonder, neresi kontrol sargisi diye.

Sizdeki trafoda sekonder zaten cok belli, kalin kablolari var. Primer katinda AC giris disinda geri besleme icin ek bir uc var sanirim. Sekondere dusuk bir AC voltaj vererek primer uclarini bulabilirsiniz.
 
Aslında uç bulmada sorun yaşamadım. Karta göre hareket edersem, entegreyi üst kısma aldığımda bu beş pinden sağ, orta ve en sağdaki kullanılıyor. Kart üzerindeki ölçümlerde şöyle: En sağ (siyah) ve orta (sarı) 220V, sol (mavi) ve ortada ise 14V civarı AC voltaj görünüyor. Belki de her şey doğruysa siyah kabloyla diğer kablolar arasında bir omaj görememiştim, 220V'lik kısma denk geliyor. Belki problem oradadır. Bugün yakınlardaki bir bobinajcıya gideceğim, trafoyu göstermek için. Bakalım, bir problemi varsa umarım o bakar.
 
Galiba konuyu burada noktalayacağım. Trafoyu birkaç bobinajcıya götürdüm. Hepsi bu tekrar sarılamaz dedi, yenisi de 1000 TL'den fazla tutacağı kesin. UPS line interactive olduğu için resimdeki 3 kablodan siyah olan kopuk diğer sargılardan biri daha düşük voltajlı. Bu trafoları otomatik transformatör diye adlandırıyorlar galiba. Şebeke voltajına göre voltaj düştüğü zaman sargıda değişip çıkışı sabit tutmak için trafoyu kendim sökmeyi deneyeceğim. Başarılı olabileceğimi sanmıyorum, olursa buraya eklerim.
 
Galiba konuyu burada noktalayacağım. Trafoyu birkaç bobinajcıya götürdüm. Hepsi bu tekrar sarılamaz dedi, yenisi de 1000 TL'den fazla tutacağı kesin. UPS line interactive olduğu için resimdeki 3 kablodan siyah olan kopuk diğer sargılardan biri daha düşük voltajlı. Bu trafoları otomatik transformatör diye adlandırıyorlar galiba. Şebeke voltajına göre voltaj düştüğü zaman sargıda değişip çıkışı sabit tutmak için trafoyu kendim sökmeyi deneyeceğim. Başarılı olabileceğimi sanmıyorum, olursa buraya eklerim.
Aletin 2. el fiyati ne kadar? Bu masrafi karsiliyor mu? Belki de yedek parcaya ayirmak daha karli olur.
 
Hocam, 2.el fiyatına hiç bakmadım ancak arama motoruna yazınca birkaç sitede sıfırını gördüm. Yaklaşık 2500 TL gibi bir fiyata satılıyor. Attığınız mesajla bu mesajı yazmam arasında biraz zaman farkı var. Gelişme olunca yazarım diye düşündüm. Ben de sizin gibi yedek parçaya ayırmaya karar vermiştim, ama yine de trafoyu sökmeyi başardım. Biraz zor oldu. Problemin sargı kopması değil, içinde galiba termik sigorta var. O atmış. Bobinajcıya elinde var mı diye sordum, ancak yokmuş. Kendisi direkt bağlıyorum dedi. Bu sigorta neden atmış olabilir? İçine koymazsam bir sorunla karşılaşır mıyım? Trafoyu topladığımda sorun çıkarır mı? (Üzerinde yazan tek anlamlı şey 172 derecelik olduğu)

Bu linkteki ürün ihtiyacımı görür mü ? (https://www.roboshop.com.tr/170-c-d...termal-sigorta?search=termik&description=true)
 

Ekler

  • IMG_20231011_184716.jpg
    IMG_20231011_184716.jpg
    217.7 KB · Görüntüleme: 64
Gorur tabii. Alet kurtulacak gaiba. Sargidan cikmamasi cok iyi olmus. :D
 
Hocam, sigorta geldi. Trafoyu sarmaya başladım, ta ki çıkış sargısı koptu. Sargı teli alüminyumdu ve onun gazabına uğradım. Yakınlardaki bir bobinajdan, aynı uzunlukta ve kesitte bakır tel aldım. Zor oldu, alüminyuma göre sarması. Ama başardım. Test maksatlı nüveleri sıkı sıkı olana kadar yerleştirdim. Test ettiğimde multimetre üzerinden 13.50 volt gerilim okudum. Tabii ki, trafodan traktör sesi çıkması da cabası :DArdından nüveleri tekrar yerleştirmeye devam ettim. Bayağı sıkışık oldu. Ancak ilk testimde gelin sesin %60'ını kesti. Hala yerleştiremediğim 5 metal var, bir taneside hurda çıkarırken hırpaladım. Bu ilerleyişte aklıma birkaç soru takıldı.

1-Eski sargı alüminyumdu, ve bakır ile değiştirdiğimden bakırın iletkenlik oranı daha yüksek. Bu oran, voltaj yükselmesinde rol oynar mı? (Çıkış sargısı çift sargı.)

2-Hurdaya çıkardığım nüvenin 1 parçasının bana ne gibi bir geri dönüşü olur?

3-Trafoyu UPS anakartında test etmek istedim. Küçük bir araştırmam doğrusunda, sanki trafonun 6.5 voltluk bir çıkış vermesi gerektiği kanısına vardım. Yine de UPS anakartına bağladım, çalıştı. Batarya modunda UPS prizlerinde telefon şarj ediyordu, ancak mosfet kısmından dumanlar yükselmeye başladı. (Bu olaylar 30 saniye içerisinde.) Sonuç olarak, trafo çıkış voltajının 6.5 volt mu, yoksa şu anki 13.50 volt mu olması gerektiği kafamı karıştırdı. Hangi değer olabilir?
 
1-Eski sargı alüminyumdu, ve bakır ile değiştirdiğimden bakırın iletkenlik oranı daha yüksek. Bu oran, voltaj yükselmesinde rol oynar mı? (Çıkış sargısı çift sargı.)
Voltaj yükselmesine neden olmaz. Bakır sargı ile trafonun iç direnci daha düşük olacağı için daha verimli çalışmasına ve az ısınmasına sebep olur.
Ayrıca alüminyumdan bakıra dönüştürürken aynı kesit kullanman şart değildi ama yapmışsın artık. Tarafodan Çıkan kesiti 1.6 ya bölerek bakırın kesitini düşürebilirdin.

2-Hurdaya çıkardığım nüvenin 1 parçasının bana ne gibi bir geri dönüşü olur?
Birkaç parçanın eksik olması büyük bir fark yaratmaz bence ama nüvenin gevşek olmasına sebep oluyorsa ses yapar.
 
Hocalarım, yardımlarınız için teşekkür ediyorum. UPS tamiri başarılı oldu. Yaklaşık iki gündür test ediyorum. Takamadığım nüveleri de taktım. Hafif bir ses ve el yakacak derecede ısınması dışında herhangi bir sıkıntı yok, onlar da normal gibi görünüyor. Bilgisayarda kullanacağım için yük olsun diye oyun çalıştırdım, gayet başarılı. Konuyu burada bitirirken aklıma takılan bir soruyu da sormak istiyorum.

UPS batarya modunda çalışırken trafo sesi yükseliyor, burada problem yok. Ancak onunla beraber bilgisayar güç kaynağı da tiz ses veriyor. Bunun sebebi modifiye sinüs olması mı, yoksa başka bir durum mu?
 

Ekler

  • Final.jpg
    Final.jpg
    359.9 KB · Görüntüleme: 49

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,702
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top