Jetbrains'in CLion IDE'si

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,068
Jetbrains'in web programlama için olan WebStorn IDE'sini bir süredir kullanıyorum ve özellikle kaynak kodlarını analiz edip potansiyel hataları bulması ve faydalı uyarılar üretmesi çok hoşuma gidiyor. Dün aynı firmanın C/C++ için de CLion IDE'si olduğunu gördüm. Deneme sürümünü indirince, bunda da gene kaynak kodlarının analiz edildiğini, potansiyel bugların bulunduğunu, ve faydalı uyarılar verdiğini gördüm. Ayrıca kaynak kodlardaki açıklamaları da kelime ve gramer hatalarını bulmak için analiz ettiğini görüyorum. Sırf bu özellik için bu IDE'yi bulundurmaya değer.

Ben kaynak kodu düzenlemek için Emacs kullanıyorum ve kullanmaya devam edeceğim. Ama arada bir CLion ile kodun kalite kontrolünü yapabilmek çok faydalı bir özellik. CLion ile ayrıca uzaktan GDB ile debug etmek de mümkün, bu da bana arada bir lazım olan bir özellik. Şimdiye kadar bunun için eclipse IDE kullanıyordum, ama sadece debugger çalıştırmak için devasa programı yüklemek, yapılandırmak çok can sıkıcı idi. Ayrıca CLion'a göre de oldukça yavaş kalıyor.
 
Şu anda üzerinde değişiklik yaptığım gmediarender UPnP çalıcısının analizini yapınca çıkan uyarılar. İmla ve gramer hataları binlerce sayıda çıkıyor, demekki bu programın geliştiricisinin ana dili ingilizce değil :)

1624531267935.png
 
ARM modül üzerinde çalışan programı Debian Linux'dan debug ediyorum.

1624531702667.png
 
Affınıza sığınarak şu eMacs konusunda şöyle bir görüşüm var. Emacs kullanıcıları eski linux hardcode yazılımcılar. Vaktiyle paket yöneticisi, eklenti özelliği filan sadece bu editörde olduğundan haliyle en iyisiydi. Ama şimdi bu özellik hemen hemen tüm editörlerde çok daha iyi şekilde var. Vscode, Sublime, Atom... hepsi paket yöneticisine sahip. Hepsinde binlerce eklenti güncel bir şekilde. Bu sebeple eMacs'in tahtı kaptırdı diye düşünüyorum.
Not: eMacs kullanan biri değilim.

Emacs en eskisinden en yenisine kadar bütün işletim sistemlerinde çalışıyor. En kıytırık işlemciden en modernine kadar da hepsinde çalışıyor. Her yapılan iş için bir "buffer" açıyor ve editörün BÜTÜN özelliklerini kullanıma sunuyor. Mesela bir dizindeki dosyaları listelet, sonra da bu dosyaların isimlerini gelişmiş emacs editör komutları ile düzenle ve TEKRAR geri yaz!

Mesela 5 dolarlık bir modül ile uğraşıyorum şu anda, üzerinde minimal bir linux dağıtımı var ve sadece seri port bağlantısı var. Senin VSCODE'u bu işletim sisteminin diskine kurup sonra da seri terminal üzerinden kullanabilir misin? :katil2: Ama emacs memnuniyetle çalışır ve BÜTÜN editör özelliklerini senin hizmetine sunar.

Mesela emacs'de iki pencere açıyorum, ikisinde de rastgele bir bölge işaretliyorum ve sonra da emacs'a bu iki bölgeyi karşılaştırmasını istiyorum, gerekirse sağa sola birleştirme (merge) yapıyorum. Sonra bir pencerede bir text dosya açıyorum, bu dosyada bir alan işaretliyorum ve bu alandaki text'i bir harici programa yönlendirip program çıktısını aynı yere yerleştiriyorum. Emacs'da bir linux terminal penceresi açıyorum ve bu terminal'de, Emacs'in ileri seviye editleme komutlarının TAMAMI benim hizmetimde.

Web geliştirme işleri ile uğraşanlar için, belki de light gömülü sistem işleri için VSCode yeterli olabilir, bilemiyorum. Ama diğer editörlerde kimsenin daha hayal bile edemediği ileri seviye özellikler Emacs'da yıllardır var. Bir kere bunlara alıştıktan sonra da artık standartlarım epey yükselmiş oluyor, kolay kolay başka editör beğenemiyorum :)
 
Web işleri için bence en iyisi notepad++.
 
Sublime kullanmadım ama biraz baktım sitesine. Benim söylediğim özelliklerin hiçbirisini göremiyorum. Çok fazla özellik de göremedim aslında. Ha belki yukarıda bahsettiklerimden bazıları bir plugin ile falan yapılabiliyordur Sublime'da. Ama sırf "emacs'da var, biz de yok dememek için birşeyler karalayalım" tarzı bir plugin ise hiçbir anlamı yok. Yukarıdaki özellikler emacs'in kendi içinde onlarca yıldır olan özellikler, plugin falan değil.

Olay tamamen kullanıcı demografisi ile ilgili. Sublime'i kullananların büyük çoğunluğu mevcut özelliklerini tamamen yeterli buluyorsa onlar için tabi ki en iyi editör odur. Hiçbir sublime'cı bu programı bir CPU flash belleğine kurup sonradan da editörü RS232 terminalden kullanmayı talep etmedi demekki :) Ama benim için bu hayati önemde. Mesela ağ üzerinden o CPU'daki dosyayı açabiliyor ve emacs'in tüm editör marifetlerini hiçbir kısıtlama olmadan kullanabiliyor olmak benim için çok büyük bir nimet.

Ben 15 senedir emacs kullanıyorum ve emacs'in özelliklerinin ancak %10 unu kullanabiliyorumdur. Bazan öğrenip işime yarayan sonra da unuttuğum özellikler de oluyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,982
Mesajlar
102,041
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top