Matematik nedir?

Andromeda

Aktif Üye
Katılım
25 Mart 2023
Mesajlar
224
Yaklaşık üç sene önce kütüphanede kitapları karıştırırken matematiği tarif eden birkaç cümleye rastladım..
içimden " ya ne kadar güzel bir ifade" dedim kendi kendime.. keşke not alsaymışım.. ne o kitabı ne de cümleleri hatırlıyorum..
kitap matematik kitabı değildi.. cümleler matematiksel cümle veya ifadeler de değildi..
şimdi gidip tekrar oraları karıştırmam lazım.. ara ki bulasın..
 
Matematik ile ilgili bana en ilginç gelen konu, matematiksel olarak var olan konseptlerin gerçek hayatta karşılığının ne olduğunun bazan bilinmemesi. Mesela kompleks sayılar matematikte ve birçok mühendislikte işe yarıyor, varlıkları gayet net. Ama gerçek hayatta anlamları nedir kimse bilmiyor.
 
Bildiğimiz alemde (doğada) kusursuz çember yok. Hatta bütün geometrik şekiller kusursuz oldukları için doğada yok, bunlar soyut kavramlar. Geometrik kavramların tanımı felsefe ile de ilişkili olarak "bir kavram dile geliyorsa o kavram vardır" anlayışına göre bilinen o tarzdaki bütün şekillerin ortalamasına verilen isim gibi aklımda kaldı. Aslında temelde bir çeşit inanç ama dogma diye tarif edilenden farkı kullanıbilir, yani nefsi doyuruyor olması.

Sayılar için de benzer şeyleri söylemek mümkün olabir ama neyse sonuç olarak çember de gayet net ve işe de yarıyor ama gerçek hayatta karşılığı yok. Söylediğin bağlamda bir çeşit kompleks sayı gibi düşünülse yanlış olmaz sanırım. Doğru mu anlıyorum?

Aynı çerçevede başka bir örnek; Varsayalım ki dünyadaki (her biçim ve materyalden üretilmiş) bütün masaları ortadan kaldırdık. Ama masa, kavram olarak biz onu keşvetmeden önce de vardı. Biz onu örnekteki gibi ortadan kaldırsak dahi var olmaya devam edecek. Masa hem soyut hemde somut bir kavram. Belkide pürü pak masa kavramı ya da çember kavramı Levh-i Mahfûz tanımıdır.

Özetle, ben matematiği başka alemleri keşvetmemize yarayacak köprü inşaasına benzetiyorum. Belkide ölçeklenirse, şu an uzun vadede tekerleğin keşfi gibi temel ama önemli bir şeyden bahsediyor filan olabiliriz. Sonuçta Mısır, Roma ya da bilinen tüm medeniyetler döneminin en ileri seviye teknolojilerine sahiplerdi ve daha fazlasını düşünemiyorlardı. Aynı zan ile benzer bir hataya neden düşelim? Bu bir inşaat ise maceranın tadını çıkart. :D
 
Fısıltı gazetesi bakış açısı ile başka bir tanım;
 
Sayılar için de benzer şeyleri söylemek mümkün olabir ama neyse sonuç olarak çember de gayet net ve işe de yarıyor ama gerçek hayatta karşılığı yok. Söylediğin bağlamda bir çeşit kompleks sayı gibi düşünülse yanlış olmaz sanırım. Doğru mu anlıyorum?

Doğada kusursuz çember olmasa da, çember çok iyi anlaşılmış olan bir kavram. Ama kompleks sayılar öyle değil. Birçok mühendislik hesabını kolaylaştırıyor, ama neden? Bunlar sadece soyut matematiksel birer hile mi, yoksa bunun fiziksel bir karşılığı var mı belli değil.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,194
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top