Mekanik kumpas - sicaklik kaynakli olcum hatasi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
4,002
Mekanik kumpaslar sicaklik kaynakli olcum hatasi yapiyor mu?
Yapmiyorsa aciklamasi nedir?
 
Bence yapmıyorlar çünkü ölçüm hassasiyetleri kullanım sıcaklığındaki değişimleri ölçemeyecek kadar kötü. Baktığım bir tabloda çelik için ısıl genleşme katsayısı 10.8 * 10^-6/Kelvin verilmiş. Yani derece başına yaklaşık 1/100.000. 15cm'lik kumpasta maksimum hata derece başına 150/100.000=0,0015mm olur. Mekanik kumpas hassasiyeti 0,05mm ise ölçülebilir hata için 0,05/0,0015=33,3333 C sıcaklık farkı olması lazım kalibrasyon sıcaklığına göre. Tabii bu 15cm parça ölçümü için. Ufak parçalarda ölçüm hatası için atölyede karşılaşılmayacak sıcaklıklar olmalı, eğer hesabım doğru ise.
 
Mekanik kumpasların mekanik toleranslardan kaynaklanan ölçüm hatası, sıcaklık farklarından dolayı doğacak ölçüm hatasının oldukça üstündedir, o yüzden sıcaklık farkının yarattığı ilave hatayı belirtme gereği duymuyorlar ve açıklanan toplam ölçüm hatasının içine dahil ediyorlar diye düşünüyorum.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,982
Mesajlar
102,041
Üyeler
2,515
Son üye
karakemal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top