Mühendis mi alanını seçer yoksa alan mı mühendisi seçer?

flowchartx

Aktif Üye
Katılım
18 Ağustos 2021
Mesajlar
220
Herkese iyi çalışmalar...

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Önümüze çıkan fırsatları değerlendirmemiz mi gerekir yoksa sevdiğimiz alandan vazgeçmememiz mi gerekir?
 
Cok hos bir soru bu gercektende. Soru aslinda bana gore bir acisiyla soyle gozukuyor. Baskalari icin mi calismaliyim? yoksa kendim icin mi?

Cevabimi da anlamissinizdir. :tesekkur1:
 
Bence daha doğru olanı, alanını geniş tutarak seçeneklerini fazlalaştırmak. Üniversitede elektronik mühendisliği okudum, ama aynı yazılım geliştirme ile de yoğun bir şekilde ilgilendim. Okul bitince de DSP yazılımı geliştirme ile ilgili bir firmada işe başladım ve sonra gömülü yazılım işinde iyi bir kariyerim oldu.

Veya yazılım düşünmüyorsan bile, bölümünün bütün branşları ile ilgilen. Mesela elektronik mühendisliği okuyorsan, güç elektroniğini, RF teknolojilerini, dijital tasarımı ve diğer alanlar ile ilgili projeler yapıp tecrübe kazanmaya bak. Buradan öğrendiğin bilgiler birbirlerini tamamlıyor diğer alanlarda da işe yarıyor.
 
Daha öncesinde mesleğim gömülü yazılımcıydı. Tek işim kart programlama c/c++ bazen c# ile programlar geliştiriyordum. Sonrasında karşıma iyi bir fırsat çıktı bir otomotiv firmasından x2.5 maaş ile teklif aldım ve kabul ettim. Ama buradaki işim daha çok ecu programlamak yani plc programlamak. Gözüm, elim hala C/C++yi arıyor acaba yanlış bir karar mı verdim?
 
2.5 kat maaşı reddetmen bence çok akılsızca olurdu. Doğru olanı yapmışsın. Şimdi yeni çalıştığın firmadaki bütün bölümleri ve departmanları gözlemle. C/C++ programlama bilgin ile firmaya nasıl katkı sağlayabilirsin, nasıl daha fazla para kazandırabilirsin onu araştır. Bir çözüm bulursan da bunu yönetime ilet.

Ha ola ki o firmada C/C++ bilgin hiçbir işe yaramayacak. Olsun. Kendi zamanında gömülü sistem projeleri yap. Böylece hem iyi para kazanmaya devam et hem de programlama bilgini güncel tut. Hatta farklı konular da öğren. Mesela FPGA geliştirme kartları alıp VHDL programlama öğrenebilirsin. Artık bunlar eskiye göre çok daha erişilebilir. Sonra da bir ekip kuralım ve YERLİ bir dijital osiloskop tasarımı yapalım :)
 
Ulkenin ekonomik gucu yok ki , kisi istedigini yapsin? taydin abi bile bu yuzden boyle dusunmek zorunda kaliyor ki, hakli. :kizgin2:
 
Ulkenin ekonomik gucu yok ki cocuk istedigini yapsin? taydin abi bile bu yuzden boyle dusunmek zorunda kaliyor ki, hakli. :kizgin2:

Eskiden hep söyle derlerdi, "ondan bundan azar azar anlayacağına belli bir konuda uzmanlaş, bu daha değerli."

Büyük kurumsal bir firmada çalışıyorsan, belki bunun bir faydası olabilir. Her alan için eleman istihdam edilmiştir, herkes kendi işini yapar, kimsi diğerinin işine karışmaz. Hatta bir kartta komponent mi değişecek, teknisyene verirsin kartı, teknisyen komponenti değiştirene kadar akşama kadar lak lak yaparsın. Yarın gelirsin kart üzerinde çalışmaya başlarsın.

Ama günümüzün realitesi böyle değil. Çok çabuk ürün geliştirmek gerekiyor. O yüzden kendi başına çok hızlı bir şekilde ilerleyebilmek çok değerli bir vasıf. O yüzden de kendi alanında derin bilgin ve tecrüben olması yeterli değil. Başka alanlarda da ilerleyebilecek bilgi sahibi olman lazım.
 
Ama günümüzün realitesi böyle değil. Çok çabuk ürün geliştirmek gerekiyor. O yüzden kendi başına çok hızlı bir şekilde ilerleyebilmek çok değerli bir vasıf. O yüzden de kendi alanında derin bilgin ve tecrüben olması yeterli değil. Başka alanlarda da ilerleyebilecek bilgi sahibi olman lazım.
Bence bu günümüze has bir durum değil. Muhtemelen geçmişte de böyleydi ki aşağıdaki şiirde şu satırlar yer alıyor:

...Âyînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde...

Ziya paşa

 

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,191
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top