UT-139C tamir

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Benim UT-139C uzun zamandır aylak bir şekilde çekmecede duruyordu. Bugün çıkarıp bir ölçüm yapayım dedim. Voltaj/akım kademeleri doğru çalışıyor, ama direnç ölçümü doğru çalışmıyor. Probları kısa devre etsem bile, megaohmlarda gezinen bir direnç değeri var.

Cihazın içini açdım ve standart göz kontrollerini yaptım. Bir problem görülmüyor.

1705147018931.jpeg
 
Yarı iletkenleri devre üzerinde ölçtüm. MOV ve PTC leri de ölçtüm bir sıkıntı yok. Hepsini olmasa da bazı dirençleri de ölçtüm bir sıkıntı yok. Sonra kartı söküp arka tarafına odaklandım.

1705147214802.jpeg
 
Gene görünen dirençler üzerinde ölçümler yaptım. Voltaj giriş jakından gelen aşağıdaki direnç 300 k olması gerekirken 5 - 10 M arasında bir değer ölçüyordu. Söktüm, dışarıda ölçünce 300 k çıktı gerçekten. Padleri ve direnci fluxladım iyice ve taze lehim ile tekrar yerine lehimledim. Tekrar ölçünce yerinde, bu sefer 300 k ölçebildim.

3V verip direnç ölçümünü deneyince sorunun ortadan kalktığını gördüm. Demekki dura dura o direncin lehimlerinde korozyona bağlı temassızlık meydana geldi.

1705147538671.jpeg
 
Keşke ilk halinin fotoğrafınıda çekseydin. Temas sorunu olan lehimin neye benzediği hakkında fikrimiz olurdu.
 
Görünümünde bir anormallik yoktu. Yanındaki dirençler ile aynı görünüyordu. Hatta prob ile üzerine bastırınca bile çok yüksek direnç ölçümü vardı.
 
Elektronik yük çok güzele benziyor. Gelince izlenimlerini yazarsan seviniriz :)
 
Benzer bir durum benim de başıma gelmişti, yalnız bende direnç çatladığı için olduğunu düşünüyorum. Çalışan ürün çalışmamaya başlayınca açıp incelemiştim, mikroskop altında tamamen sağlam gözüken 10ohm direnç, söküp ölçtüğümde mega seviyesindeydi. Büyük ihtimalle kırılmış/çatlamıştı ama göremiyordum. Siz çok iyi yakalamışsınız
 
Aslında burada biraz kendimi de sorguladım. Ben forumda hep bu tip ölçü aletlerini son derece dayanıklı olduğunu, limit 1000 V olmasına rağmen bunun belli bir miktar üstüne çıkmanın bir sorun teşkil etmeyeceğini yazıyordum. Hatta direnç kademesinde bunu 230V a taktım, ACV kademesinde 1600 V verdim, ve sonrasında birşey olmadığını gösterdim. Şimdi de bu çalışmayı bırakınca belki de ana entegresi gitti diye çok da ümidim yoktu. Ama neyseki arıza buymuş ve şu anda cihazın herşeyi normal çalışıyor :)
 
  • Beğen
Reactions: clc
R2B ve R2C ninde durumu benzer olacak gibi. ben onlarinda yenilenmesi taraftari olurdum. Hatta biraz abartip kartin arkasindaki komponentlarada girisirdim. pek saglam ayakkabi lehim yapilmamis gozukuyorlar.
 
Cimbiz prob, SMD malzeme testinde cok ama cok ise yariyor. LCR T4'e bagladim. Sip diye cikiyor ariza. Bir de termal kamera alabilirsem korksun benden arizalar. :D
 
Son düzenleme:
aliexpress'te var bolca. Ama dikkat et, bunlar 4 terminalli ölçüm yapan kelvin probu değil, düz prob. Cımbızlı LCR metrelerde kelvin prob tarzı olan cımbızlar bulunur.

1705565307271.png
 
Benim LCR metrenin cımbızı

1705565514369.jpeg
 
Son düzenleme:
Bir de şu prob setleri çok işe yarıyor. Bazan birden fazla multimetre ile çalışmak gerekiyor. Mesela güç kaynağı yaptın, girişteki AC voltajı ve çıkıştaki DC yi aynı anda ölçmek istiyorsun. O durumda multimetrelerden birisinin problarını sabitlemek gerekiyor.

1705572304624.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,695
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top