Freze için "kendin yap" vakum tabla

Abi burada bu vakum pompasi yagini sogutma malzemeleri satan firmalarda temin edebiliyoruz. Litrelik siselerde geliyor 13 - 15 usd gibi bir rakama satiliyor.

Dilersen buradan temin edip kargo yapabilirim. Biraz pahali bir yag. Ayrica biz sogutma kompresorlerinde kullanilan kompresor yagida kullaniyoruz. Sorun olmuyor.

Bence yagda sorun oldugunu dusunmuyorum. Vakum manometresi cok hassas olmayabilir. Yagdan mi diye dusunmeden once varsa bir vakum manometresi ile denemek lazim. Iyi kalibreli bir manometre ile denemek sonuca goturur yada farkli bir vakum pompasi ile denemek lazim.

Keske yakin olsaydik. Bendeki ekipmanlarla da capraz kontrol saglayabilirdik.

images
 
Abi burada bu vakum pompasi yagini sogutma malzemeleri satan firmalarda temin edebiliyoruz. Litrelik siselerde geliyor 13 - 15 usd gibi bir rakama satiliyor.

Dilersen buradan temin edip kargo yapabilirim. Biraz pahali bir yag. Ayrica biz sogutma kompresorlerinde kullanilan kompresor yagida kullaniyoruz. Sorun olmuyor.

Bence yagda sorun oldugunu dusunmuyorum. Vakum manometresi cok hassas olmayabilir. Yagdan mi diye dusunmeden once varsa bir vakum manometresi ile denemek lazim. Iyi kalibreli bir manometre ile denemek sonuca goturur yada farkli bir vakum pompasi ile denemek lazim.

Yağdan değilse o zaman diğer ihtimal pompa bana bozuk olarak geldi. Belki pompa emiş yerindeki diş bozuk ve ne kadar teflonlasan da sızdırmaz bir hale gelmiyor.

Senin kullandığın vakum pompası bunun aynısı değil anladığım kadarıyla. Belki bu modele özgü bazı sorunlar var, çünkü youtube'daki videolardan birinde bu pompa ile eleman deniyor, ve bununla -1'e o da inemiyor. Ama benimkinden daha iyi gene de. Belki senin makinada ne yağ olursa olsun iyi çekiyor, ama bunda tam da bu özel yağı istiyor olabilir.

O yağı internette aratıyorum, online satın alınabilecek yer varsa ben alayım.
 
Yağ işi bence de öyle.. Pompadan veya manometresi'den olabilir ama yağdan değildir. Bir de tanıdık biri "keçedeendir" dedi ama nedir bilemiyorum. Pompa içinde keçe filan var galiba..

Manometre bozuk olabilir, ona benim de itirazım yok. Ama bu durumda sadece vakumu düşük gösterir, yoksa yüksek olan vakumu düşüremez. Bu pompanın vakumu iyi değil, manometre ne derse desin :)

Benim halen takıldığım nokta benim ekovat ve komresörün emişinin aslında bu pompadan bile kuvvetli olması..

Senin ekovatın vakum seviyesi 300 m3/h lik o devasa pompalardan da iyidir, ama en ufak bir sızıntıyı affetmez.
 
Serkan, bir de şöyle bir tuhaflık var. Bakalım sen ne diyeceksin buna ...

Pompa ilk geldiğinde, yağ seviyesini gösteren ön camında beyaz çizgili bir skala vardı. Yağ arabaya döküldükten sonra bu mobil rarus 426 yı koydum ya pompaya, o camdaki skala yok, gitmiş !!! Bu nasıl olur? :oops:

Yani daha yeni yağı koymadan skala yoktu artık. Yeni yağ eritmedi onu :) Ne olduysa benim arabanın bagajında oldu. Yan yatıkken soğuk havaya maruz kaldı, veya birisi gece pompayı aldı, camı temizleyip geri koydu :D
 
Kompresör 600 litre 8 bar. O Smartvac'ın vakumu da iyi değil. Onun videosunu seyrettim, -26 Hg ye iniyor. İdeal vakum -30. Yani benim bozuk pompa seviyesinde :D
 
Bu refco'yi üç dört tane satıcıda buldum internette. Hepsi de Antalya'da :) Mantıklı, soğutma sektörü Antalya'da gelişmiş olmayacak da Erzurum'da mı olacaktı :D
 
"Venturi nozzle ile kullanılabilir" diyor. Oradaki işlemde venturi nozzle kullandığını söylemiyor. Bence kesinlikle orada venturi nozzle kullanılmamıştır, çünkü bu parça küçük, çok iyi bir vakum olmalı ki maksimum seviyeye yakın tutma kuvveti elde edilsin.

Venturi nozzle ile blower tipi pompalar aşağı yukarı aynıdır. İkisi de çok yüksek hava akışı verir, ama vakum düzeyleri iyi değildir.
 
Evet arkadaşlar, ben sanki şöyle bir sonuca ulaştım: Benim bu value 2100N deki hava emiş portunu sökünce sanırım oradan aşağıya parçalar düştü ve bu pompanın içine girdi. Bunun neticesinde de pompanın mekanizması zarar gördü ve artık gereken vakumu üretemiyor. Onu da şuna dayanarak söylüyorum. Birçok faktörü değiştirdim, test şartlarını değiştirdim, ama pompa her zaman aynı değere kadar (-0.72) vakum üretiyor. Bu durumda ben doğru yağı kullansam da gene birşey değişmeyecek gibime geliyor.

Ama ben gene de bu pompayı bir kenara koyacağım. Cantaş'a bunun kendi yağı gelince alıp son olarak o yağ ile de deneyeceğim. Gene olmazsa artık bu pompa hurdaya çıkacak. Başka bir pompa araştırıp buldum, onu haftaya gidip alacağım inşallah. Eğer 2100N kendi yağı ile çalışırsa artık onu da ikinci el satmaya çalışırum.
 
Son düzenleme:
Abi üzülerek bu yazıyı yazıyorum.

Tam emin olmamakla beraber aşağıda videodan aldığım görüntüde bir malzemeden bahsedeceğim. Bu malzeme bir hava kompresörünü düşünürsek emiş valfi olarak görev görmektedir. Videoda arkadaşın iki parmağının arasında görünen malzeme. Kompresör dönerken ekzantirik yatakta ileri geri oynar ve yüzeyi süpürerek basma hattına emişten emdiği gazı sıkıştırarak iter. Bir kaç olasılık düşünüyorum.

1- Bu plastik malzeme çizilmiş olabilir. Bu durum sızdırmazlığını etkilemiş ve kaçırıyor bundan dolayı iyi emiş yapamıyor olabilir.
2- Bu malzeme ile gövde arasına talaş parça sıkışmış yine kaçırıyor olabilir.
3- Bu malzeme açık konumda şıkışmış ve emiş sağlamıyor olabilir. Çift kademeli olduğu için bir kademe çalışmıyor olabilir.

İçini açıp görmek lazım. Umarım yağla düzelir.

Vakum nasıl çalışıyor aşağıdaki animasyonda o plastik malzemeyi görüp anlayabiliriz. ( Belkide biliyorsunuz )

322


 
Evet çok güzel bir canlandırma olmuş. Ben bu tip küçük vakum pompalarının pistonlu olduğunu zannediyordum.

Eğer hurdaya çıkarsa bunun içini açar videoya çekerim. En azından eğitime hizmet etmiş olsun :D
 
Bu arada bir de şu bilgiyi öğrenmiş oldum, onu da buraya ekleyeyim:

Pompanın özelliklerinde belirtilen vakum seviyesi, sıfır hava akışı durumuna göre verilmiştir. Eğer hava akışı varsa, o pompanın vakum seviyesi düşmeye başlar. Maksimum hava akışına yakın değerlerde çok daha hızlı düşer. Şurada 45 m3/h lik bir pompa için bu grafik verilmiş:

323


Görüldüğü gibi, 0 hava akışında bu pompa 0.5 mBar vakum üretiyor. 33 m3/h hava akışında vakum 1 mBar'a düşüyor. 44 m3/h hava akışında vakum 10 mBar ve ondan sonra 45 m3/h'e kadar vakum hızla azalıyor. 45 m3'te artık vakum falan sözkonusu değil.

İşte bu yüzden "hmm bana 27 m3/h yeter" deyip 27 m3/h lik pompa almamak lazım. Onun yerine mesela 45 m3/h lik pompa almak lazım ki, ihtiyacın olan 27 m3/h de çok iyi bir vakum elde edesin.
 
Evet çok güzel bir canlandırma olmuş. Ben bu tip küçük vakum pompalarının pistonlu olduğunu zannediyordum.

Eğer hurdaya çıkarsa bunun içini açar videoya çekerim. En azından eğitime hizmet etmiş olsun :D

Abi bir sıkıntı varsa tamir edilebilir düşüncesindeyim.
 
Vakum pompasının vakumu üreten o odacığı ve kanatları, çok çok düşük toleranslarla imal ediliyor. Frezelik, tornalık iş değil onlar. Hatta taşlama makinasının hassasiyeti bile yeterli değil. Çok özel yöntemlerle üretiliyor o, ve en ufak bir pislik de o yüzden işte böyle kullanılamaz hale getiriyor.

Ama iç yapısını öğrenmek ve bir video çekmek için mutlaka açacağım onun içini.
 
Pompanın üzerinde, fabrikadan çıktığında bulunan emiş portunu söktüm, çünkü ona göre fitting bulamamıştım. O port da ancak parçalanarak çıktı ve oradan düşen parçalar pompanın ilk kademesine girmiş ve odacığı veya süpüren kanadı çizmiş olabilir. Portun içinde, sadece çay süzgeci gibi bir süzgeç var, küçük parçaları tutması mümkün değil. Burada 1 µm toleranstan bahsediyoruz, o kadar hassas bir şekilde bitişiyor odacık ve kanatlar.
 
Bu mantıkla değilde ,

Bence rezervli çalışılabilir. Bilinen mantık hava basınçlandırma kompresörleri gibi düşünüp bir vakum tankı oluşturulabilir. Vakum bu tanktan kullanılabilir.
 
Kapalı sistem rezerv vakum tankı ile bence de gayet iyi çalışır.

Cevdet bey, burada gürültünün ne önemi var? Ben mesela frezede bir iş yaparken zaten frezenin bir homurtusu oluyor, buna bir de vakum pompasının lakırdısı ilave olsa ne olur? :)
 
Anladım. Benim de atölye yokken ve evde Quantum BF16 çalıştırırken aynı durumum vardı. Çalışma odasında bor yağı tepsisi içinde çelik keserken komşu gelmişti evde koyun mu boğazlıyorsun diye :p
 
Adam manometrenin içine mekanik bir ayar metali koymuş "06" ya ayarlamış olmuş. İbre gelip ona dokununca role vakumu açıyor kapıyor. Eğer bu şekilde oluyorsa kapalı sistemde büyük vakum alıp, dijital bir readout veren manometree gibi birşey ile kontrol edip az gürültülü bir çözüm olabilir.
Tabi fake değilse... Yorumlarda tutmayacağını filan tartışmışlar.

325 eklentisine bak

Şöyle bir ürün var. Çıkış kontrollü sanırım.
326 eklentisine bak
327 eklentisine bak

Aslında bunun basınç için olanı lazım bana. Aliexpress'te bakacağım. Benim kompresör'deki mekanik ve iyi bir ayar aralığı sağlamıyor.
 
Benimkindeki mekanik şalter düzgün çalışıyor. Ama 5 bar'da açıyor 7 bar'da kapatıyor. Bana şöyle 6.5 bar'da açan ve 7 bar'da kapatan lazım. Bu mekanik olanda bu olmuyor, veya ben ayarlayamadım.
 
Şöyle bir güncel video çıktı.

Yüzey baya büyük, vakum çok derin olmasa bile çok güçlü bir tutuş elde edilebilir.

Benim ilgimi çeken kullanılan freze ucu. Normal matkabın alın açısına sahip, o yüzden hem freze hem de hızlı matkap görevi yapıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,621
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top