Komponent stok takip sistemi için veritabanı tasarımı

popup tamamdır kategoriyi databaseden otomatik çekiyor parça girerken seçim yapılması gerekli sadecede

tasarımı konusunda herşeyi değiştirebiliriz sonucda bu saf html şuanda bir web sayfası bir kaç kod ile görüntüsü fontu javascript te yardımlarınızı bekliyorum index sayfasının en altında böylelikle perfonmans sorunları ortadan kalkıyor
süslü parantez olmasının sebebi djangoyu çalıştırdığımızda bu bilgileri otomatik olarak girecek

Hayırlı olsun geliştirmeye devam ediyorum
Screenshot 2023-08-18 at 01-34-12 envo.png
 
@nt hem kategori hem de saklama yerinin hiyerarşik yapısını kullanıcı belirleyecek. Örnek kategoriler:

Pasif -> Direnç
Pasif -> Kondansatör
Yarıiletken -> Lineer regülatör
Yarıiletken -> Transistör -> MOSFET

Örnek saklama yerleri:

Atölye -> Dolap 2 -> Raf 5 -> Çekmece 26

1) Hem kategori hem saklama yeri boş bırakılabilir.
2) Mesela Yarıiletken -> Transistör -> MOSFET hiyerarşisi tanımlanmışsa, bir komponenti bu hiyerarşinin her basamağı ile ilişkilendirebiliriz. Yarıiletken diyebiliriz, Yarıiletken -> Transistör diyebiliriz, veya full Yarıiletken -> Transistör -> MOSFET diyebiliriz.
3) Bir kategori eğer silinirse, o kategorinin hiyerarşik yapısındaki bütün alt kategoriler de silinecek. Aynı şekilde o kategori ve altına referans yapan bütün komponentler ayarlanacak ve ilgili komponentler silinen kategorinin bir üst kategorisine geçirilecek. Üst kategori yoksa, kategorize edilmemiş olacak. Mesela Yarıiletken -> Transistör -> MOSFET kategorisini düşünelim. Yarıiletkeni sildik. O zaman Transistör ve MOSFET de silinecek. Bu kategoriye giren tüm komponentler kategorize edilmemiş hale gelecek.

Aynı kurallar Saklama yeri için de geçerli.

Paket de gene kullanıcı tarafından doldurulacak. Mesela SOIC8_N veya TO220 veya DIP24.

Stok adedini de kullanıcı belirtecek. Yeni komponent aldın 10 tane, girerken 10 tane olduğunu belirteceksin.
 
Diyelim elde 10 tane BC547 var. 10 tane daha aldık. Burada mevcut kaydı güncelleyip stok adedini 20 yapacağız. Ama bu işlemin yapıldığını da bir yerde kaydetmemiz lazım. Yeni bir tablo tanımlayıp o tabloda yapılan işlemin kaydını tutacağız. "Şu tarihte X komponentinin stok adedi 20 olarak güncellendi" gibi.
 
  • Beğen
Reactions: nt
@taydin bunların hepsi django admin panel ile yapılıyor
database tablo değişimleri,
Kategori ve Saklama Yeri Hiyerarşisi,
Örnek Kategoriler ve Saklama Yerleri,
Seçeneklerin Boş Bırakılması,
Kategori ve Saklama Yeri İlişkisi,
Paket ve Stok Adedi


Örnek olarak "Pasif" veya "Yarıiletken" gibi kategoriler oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde "Atölye" veya "Dolap 2" gibi saklama yerleri tanımlayabilirsiniz.

bizim için ufak tefek sorunlar bunlar örnek bir admin paneli yolluyorum ekde
django-admin-models-added.png

gelişmiş olanı :
WB068TC9H.png
 
Diyelim elde 10 tane BC547 var. 10 tane daha aldık. Burada mevcut kaydı güncelleyip stok adedini 20 yapacağız. Ama bu işlemin yapıldığını da bir yerde kaydetmemiz lazım. Yeni bir tablo tanımlayıp o tabloda yapılan işlemin kaydını tutacağız. "Şu tarihte X komponentinin stok adedi 20 olarak güncellendi" gibi.
10 adet BC547 girişi yapıcagız stok adedi 20 olucak ekleyen kullanıcıyı ve eklendıgi tarihi yine panelden görüntüleme imkanımız var
 
komponent nedir bilmeden stok uygulaması yapmakda cesarettir olsun artık direnç ve W nedir biliyorum :)
arayüzün parça ekleme tarafına eklenicek ve ya çıkartılacak birşey varmıdır pop up ın ss lerin burada inceleyip fikirlerinizi söylerseniz çok sevinirim
Screenshot 2023-08-18 at 08-42-21 envo.png
Screenshot 2023-08-18 at 08-49-41 envo.png
 
Dün Octopart'tan bir API key aldım. Ama nexar.com diye bir yerden almak gerekti. nexar.com da bir Altium şirketi olarak görünüyor. Altium'u görünce zaten bir tırstım ... Heriflerin en ucuz yazılımı 10 bin Avro :oops:

Neyse, aldım API key'i ve piyasada bulunan bir basit envanter programı ile test etmeye başladım. 1000 tane sorguya izin veriyor ayda. Ben de ayda 1000 tane komponent almayacağıma göre, elimde de komponent çeşidi birkaç yüzü geçmez, dedim ki sorun olmaz.

3 tane komponent girdim ve benim bedava limit DOLDU! Girdim nexar.com'a, bir bakayım kaç para istiyorlar diye, AYDA 100 dolara 10 bin sorgu diyor! 1000 sorgu ile 3 tane komponent girebildim, 10 bin sorgu ile 30 tane komponent girebileceğim. Baktım Octopart'a vereceğim para, komponente vereceğim paradan fazla tutacak, vazgeçtim.

Bırak dağınık kalsın. Ben kendim bulurum datasheet'i ve sonra da veritabanına kendim eklerim ...
 
  • Şaşkın
Reactions: nt
yarın dalarız buna abi 10bin avro nedir ya
 
komponent nedir bilmeden stok uygulaması yapmakda cesarettir olsun artık direnç ve W nedir biliyorum :)
arayüzün parça ekleme tarafına eklenicek ve ya çıkartılacak birşey varmıdır pop up ın ss lerin burada inceleyip fikirlerinizi söylerseniz çok sevinirim
25106 eklentisine bak25107 eklentisine bak
Kategorilendirme konusunda en iyi bilgiyi elektronik komponent satan firmalardan edinebilirsin. ornegin www.direnc.net ya da www.motorobit.com gibi sitelerin menulerindeki kategoriler sana bu konuda cok buyuk kolaylik saglar.
 
ögrendim artık o küçük 3 ayaklı olanar komponent :D üstünde çizgi olanlar direnç :D @Alt 255
 
No, yok uc ayak, bazen cok ayak, hatta kirkayak. Direnc dedigin komponetin cok farkli turleri de var ama. Mesela SMD olanlar minnak kibrit kutusu gibi, siyah renkli. Boyutlari da 1 - 2 mm kadar. :)


download.jpeg
 
  • Haha
Reactions: nt
Deneme yaptığım yazılım şu


komponent limiti yazılımdan da kaynaklanıyor olabilir. Her komponent için bir sürü alternatif listeliyor. Bunların her birisi birer sorgu ise o zaman zaten 1000 i bulmak fazla uzun sürmez.
 
Benim veritabanı tasarımında kategorileme ve saklama şi tamamen kullanıcıya bırakılıyor. Bu da iyi birşey. Senin organize olma biçimin benimki ile aynı olmayabilir. Saklama sistemi de aynı. Her ikisi için de ben sonsuz uzunlukta hiyerarşik yapı kullanıyorum.

Mesela kılı kırk yaran birisi için kategori: Elektronik - Komponent - Yarı iletken - Transistör - MOSFET
Benim kullandığım kategori: Yarı İletken - MOSFET

Mesela kılı kırk yaran birisi için saklama yeri: Atölye - Dolap A1 - Raf 3 - Çekmece G3
Benim kullandığım kategori: Çalışma odası - Cam yanındaki dolap :katil2:
 
  • Beğen
Reactions: nt
envanter ismini değiştirdim abi reklam konusunda hiç yaratıcı değilmişiz uygulamayı yeniden oluşturdum
Daha çok sorum olucak şimdilik yeniden oluşturup zaten hazır dosyaları ctrl c +v yapıcam githuba da repo açar sana yollarım envanter ismide güzel ama madem açık kaynak diye ing yaptım tabi uygunsa sizin için (openstockmate) olarak :)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,941
Mesajlar
101,439
Üyeler
2,507
Son üye
30agustos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top