Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,238
Bu gün değişik bir güne uyandım.
Uzun zamandır internette dolaşan metaverse web 3.0 gibi söylentileri uzaktan takip ediyordum. İlk başlarda anlatılanlar insanı heyecanlandırıyordu.
Düşünsenize open world bir dünyaya giriyorsunuz. Kendi eviniz, kendi arabanız, bol miktarda paranız var. Normalden çok hızlı koşabiliyorsunuz, gerçek dünyada yapılması mümkün olmayan fiziki hareketleri yapabiliyorsunuz ve hatta uçabiliyorsunuz. Muntazam bir yapı. Bu elbetteki insanı heyecanlandırır. Kim istemezki gerçek hayatta asla sahip olamayacağı bir ferrariyi metavers de kullanmayı?

Bu güne kadar bende bu gibi şeylerin hayalini kurup, metaverse projesi hayata geçerse ilk kullanmaya başlayanlardan biri olacağımı düşünüyordum.
Bu gün ise farklı bir şey oldu. Sabah saatlerinde Evrim Ağacı ve Barış Özcan youtbe kanallarının sadece bir dakika ara ile bu konu hakkın da video paylaşması ilgimi çekti.
Bir anda ekranım da iki adet metaverse bildirimi bulununca izledim ve biraz önce de sıklıkla takip ettiğim Ayhan Tarakçı youtube kanalından yine metaverse ile ilgili bir video paylaşınca aynı gün içinde, aynı konu hakkında ve sözlerine güvenilebilecek kişilerden metaverse hakkında video gelince buraya konu açmak benim için farz oldu.
Her ne kadar videolarında bahsetmeseler de, oturup konuşmuşlar ve insanları uyaracak bir video hazırlayalım demişler gibi bir hissiyat yarattı.

Mark Zuckerberg'in bu metaverse inşaatında baş rolü çekmek istemesi bizleri düşündürmeye başladı. Zira kendisi pek de insan haklarına saygılı ve güvenilir biri değil.
Metaverse'nin hayata geçirilmesi bazı sakıncalı durumlara yol açabilecek gibi görünüyor. Benim bu sakıncalı durumları anlatmaya Barış özcan, Ayhan tarakçı ve Evrim ağacı gibi dilim dönmez. O yüzden mutlaka izlemenizi tavsiye ederek onların videolarını aşağıya ekliyorum. Favori videom Evrim Ağacının yayınladığı videodur. Orada insanlar için ciddi anlamda uyarılar var.

Kişisel görüşüm inse; bu metaverse inşaatı birgün tamamlanacak. O zaman geldiğinde bizler yine kişisel bilgilerimizin güvenliğine aldırmadan facebook'a girer gibi gireceğiz ve bu uyarıları büyük bir çoğnluğumuz kulak ardı edecek. Sizler de kişisel yorumlarınızı aşağıya yazarak konuyu devam ettirebilirsiniz.



 
facebook'un zaten insanlığın yararına bir hizmet sağlayarak para kazanma amacı yok. Tüm dünyada bedava internet sloganı ile herkesi gözetlemek, veri toplamak, ve bu toplanan verilere göre de kendi çıkarları için en uygun fitneyi belirleyip orada uygulamak. Bence kesinlikle Türkiye'de yasaklanması gereken bir sistem.
 
Yasaklamak hiç bir sorunu çözmez. Topluma bununla ilgli bilinç kazandırıp, şuurlu tercihler yapması teşvik edilmeli. Ruhu köleleşmiş birine her tehlikeyi yasaklayamazsın, illa kölelik edecek bir şey bulur...
 
Yasaklamak hiç bir sorunu çözmez. Topluma bununla ilgli bilinç kazandırıp, şuurlu tercihler yapması teşvik edilmeli. Ruhu köleleşmiş birine her tehlikeyi yasaklayamazsın, illa kölelik edecek bir şey bulur...

Eğer facebook'un zararı sadece şahsa ise, o zaman yasaklama politikası işe yaramaz denebilir. Mesela sigara kullanmak gibi. Ama zarar tüm ülkeye. Sosyal medya emperyalistler tarafından bir silah gibi kullanılıyor, bununla devletin bizzat, sert ve radikal bir şekilde mücadele etmesi lazım.
 
Vatandaş bunu arzular ve devlet buna rağmen yasaklarsa millet kendi devletine düşman olur.

Bir sonraki seçimde gelecek olan kimseler ise size bunu sunacağız diyecek insanlar olur. Yani kendi elinle düşmanını başa getirirsin. Bu nedenle devlet eli ile çözüm sadece vatandaşı bilinçlendirme ile olur...

Şahsen ne telefonumda ne de bilgisayar ortamında herhangi bir hesabımın oturumu açık değil. İlgili sosyal medya uygulumasını sadece işim olduğu zaman kuruyorum. Malum web ağırlıklı yazılımlar geliştiriyorum. Gene de işletim sistemi Android ya da iOS olan telefonlar veri toplamaya devam ediyor. Kökten çözüm daha da derinde...
 
15 temmuz darbesinden sonra ABD istihbaratının, yerel hainlerle yaptığı heybeliada toplantısının notları ortaya çıkmıştı. Orada adamlar şunu diyor: Türkiye'de sen parayı verdikten sonra HERKESİ satın alabilirsin. Neticede tecrübe konuşuyor :D O yüzden bilinçlendirme ile bu işin önü alınmaz bence. Adam internete ayda 100 TL vereceğine hem bedava kullanabiliyor hem de çok zengin içerik bulabiliyorsa, çok az bir bölümü bilinç gösterip bunu reddeder. Çoğunluk bunun üzerine atlar.
 
Sigara örneğini kırmızı ışıkta geçmenin de yasak olduğu ile çeşitlendirebiliriz. İnsanlar öyle bir ruh halindeki neredeyse bak kırmızı ışıkta ne güzel geçtim diyecek.

Bunun gibi binlerce örnek olabilir. En vahimini söyleyeyim, birini kasten öldürmek de yasak ve en ciddi cezalar bu sebeple verilir. Fakat her gün saçma sapan sebeplerle cinayet işleniyor.

Yasak bir işe yaramaz derken tam olarak bunu kast ediyorum...
 
Sigara yasağı, kırmızı ışık, cinayet vb. bunlarda birinin seçiminin başkasının hayatını tehlikeye sokması gerekçesiyle dolayı cezai yaptırım uygulanıyor. Ama mesela benim facebookta hesap açmamın orada vakit geçirmemin varsa bana zararı var başkasına yok. Bu tip birşeyi yasaklamak totaliter bir uygulama olur ve bu birçok keyfi yasaklamanın önünü açar. Bu insanlar internette çiftlikbank gibi sitelerde dolandırılıyor diye interneti yasaklamaya benzer. Bazı konularda insanların bilinç kazanması lazım. Herşeyi yasakla çözemeyiz.
 
Yav yasaklama derken, metaverse'e abone olanlara ceza vermekten bahsetmiyorum. Metaverse'in mantığı, sürekli havada kalabilen drone'larla dünyanın her yerine internet sağlamak. Belki ileride aynı şeyi uydudan da yaparlar. Tek yapman gereken, facebook drone'larına hava sahanı açmamak. Eğer uydudan verirlerse iş daha zor, ama artık o zaman gelirse onu da engellemenin bir yolu bulunur mutlaka.

Eğer dron veya uydu kullanmayıp mevcut internet servis sağlayıcıları üzerinden bedava internet verirlerse o zaman versinler, biz de afiyetle kullanırız. Neticede yerli internet servis sağlayıcıları türk kanunlarına tabidir. Fitne fesat ve iç karışıklık çıkarmaya yönelik çabaların hepsi ile, ilgili sayfa engellenerek mücadele edilebilir.
 
Bugün ev sahipleri kiracılara olmadık yalanlarla iki katı kiraya vermek için evleri boşalttırmaya çalışıyor. Yani biri varlık fazlalığını kiraya veriyor, diğerinin mülk edinecek parası yokken bu oluyor.

Ülkemizdeki insanlığın geldiği nokta bu.

Buna istinaden konuşuyorum, bu devirde bedava internet karşısında birileri durursa sadece Trump gibi internetten silmezler, Kaddafi gibi linç edip, parçalarlar...
 
hey gidi günler (daha 2 sene öncesi) :)
aWGLZNA_700b.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
5,929
Mesajlar
101,269
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top