Mikroskop secimi nasil yapilir?

Bir mikroskop almak istiyorum.

Uzun yillardir cozumu kafa merceklerinde aradim. Fakat cozum cift gozle bakilan mikroskoplardaymis.

Mikroskoptan beklentilerim neler? Oncelikle endustriyel mikroskop olmali.
Mikroskopun en alt noktasi ile inceleyecegim nesne arasinda en azindan 15 cm mesafe olmali ki mikroskop altina havya vs sokup mikroskopa zarar vermeden calisabileyim.

Mikroskop ile ne tip calismalar yapacagim?

1. SMD kiliftaki malzemeleri monte ettigimde lehimleme sorunlarini gormek.
2. Hizalama.
3. Ciplerin kafasini ucurup yariiletken kiymiga prob atma.
4. Elde edecegim goruntuleri digital ortama kaydetme.

Marka konusunda Amscope cok konusuldugu ve cok kisi tercih ettigi icin ben de bu markayi sececegim.

Su anda en buyuk sorunum;

1. Buyutme orani ne olmali?
2. Amscope mikroskoplar gene amscope kamera takili sekilde alinabiliyor.
Farkli bir marka kamera secmeye gerek var mi?
3. Kameranin cozunurlugu ve tarama frekansi ne olmali?

Kamerayi USB cikisli alacagim. Sonucta duragan goruntulerle calisacagim icin yuksek tarama frekansina ihtiyacim olmayacagini dusunuyorum.

Amscope mikroskoplarda farkli buyutme secenekleri var.
Gordugum kadariyla buyutme degeri fiyati yakindan etkiliyor.
Kameranin pixel sayisi fiyati yakindan etkiliyor.
Ek aydinlatma duzenegi fiyati yakindan etkiliyor.
Optik duzenegi tutan metal govdenin tipi fiyati yakindan etkiliyor.
 
Cipe prob atma konusu kafami karistiriyor.

Gunumuz modern ciplerinde kanal genisligi cok dustu. Dolayisi ile kiymik boyutlari da ufaldi.

Sonucta prob atmak istedigim noktalar kedi biyiklarinin dokundugu padler gibi iri degiller. Dogrudan yollara prob atmam lazim.

Acikcasi kiymiktaki yol olculeri hakkinda hic fikrim yok.

180x buyultme 180 kat buyutme anlamina geliyorsa ucu sivriltilmis 0.1 mm capli bir tel ile bu mikroskopla ne kadarlik bir alana fokuslanabilirim hic bilgim yok.

Belki de x180 buyutme bu isler icin cok az kaliyor da olabilir. Eger oyle ise diger amaclarim icin x180 buyutmeye ihtiyacim olmayacagi icin bosu bosuna fazla para vermenin anlami yok.
 

 
Bu videoyu izledikten sonra x180 mikroskopum var artik problama yapabilirim demek komik oluyormus. (Cehalet cok kotu bir sey)
 
Son düzenleme:
Mikroskop siz onunla calisirken asla hareket etmemeli, titrememeli, masa ustunde duranlarin hepsi ayni sikinti icerisinde. Bakmayin alindiktan sonra bile toz girerse hepsi ayni akibete ugruyor. Mikroskoplar kullanildiktan sonra ustleri ortulmeli.

Buyuk olduklarindan tasinmasi zor, monte etmelisiniz ama istediginizde sizden cok uzaga goturebilmelisiniz.

Buyutme orani 100 ve ustu utopik , cunku o kadar isik seviyesi bulamayacaksiniz. 50X yeterli. Kamerayla kullanilacaksa bazi aparatlara ihtiyaciniz olacak.

Ama secme asamasinda bence en onemli sorun titreme.
 
Desenize mikroskop ve ben hic iyi bir ikili olamayacagiz. Mikroskop icin temiz oda yapmam gerekecek.

Elektronik calisma masamda talasli ve yagli isler yapmayi cok severim. Kul ve toz zaten masamin olmazsa olmazlari.
 
Ben de cok cesitli seyler yapiyorum ama o kadar cok talas kaldirmamama ragmen yine de mikro talas kaldiriyoruz. Onun icin iyi bir havalandirma sistemi cok iyi oluyor, bir de talasla calisirken yuksek hizli fanlarla filitre yapmaya calisiyorum. Hepsi 24 saat calissa bile yine de mikroskoplari koruyamiyorsunuz. Ben careyi kullanma aliskanligimi degistirerek yaptim.

Normal islerde elimin altinda bir el mercegi var, calisirken mercekli masa lambasi kullaniyorum, gormek zor ise hemen hizlica acacagim kamerali mikroskop var, ancak 3 boyutta calisacaksam stereo mikroskop un kilifindan cikarip kuruyorum hizlica, Ama onu kurmaktan yoruldugum icin sadece basit seylere bakabilecek 20x ve 40x buyutme oranina sahip basit stereo mikroskop kullaniyorum. Ama bu hem alttan hem ustten aydinlattigi icin degisik gorme acisi kazandiriyor, Ayni zamanda stereo mikroskoplari kullanirken , kamerali mikroskop olursa yandan gorme olanagi gelistirebiliyorsunuz. Onun icin kamerali mikroskoplara 24 inc monitorler bagladim. Ornegin cipsetlerin ayaklarini yandan gorebilirsiniz. Lehim toplari erimis mi vs iste.

Goremessen ne yapabileceksin ki? Biz gorsekte yapamiyoruz :katil1:
 
Tozdan etkilenen kisim ust ve alt merceklerin havayla temas eden kisimlari mi?
Herhalde iceride kalan optik toza maruz kalmiyordur.

Basincli hava ile kolayca temizlenemiyor mu?

Bu toz meselesi isi bozdu. Cunku gercekten benim calisma ortamimda toz eksik olmuyor.
 
Mikroskolar metal govde ile yapiliyorlar. Bazilari ABS ile yapiliyor. Her iki durum da da farketmez, baglanti yerlerinden de giriyor, ancak en onemli aciklik okuler denilen lensler, direkt baktiginiz yer. orasi toz girme yeridir. Onun icin kullandiktan sonra ortu ile komple kapatmak lazim. Kamera kullaniliyor ise, trinocular denir onlara, o kamera takilan yer de toz giris yeri sayilir. Kamera var ise, kablolar uzerinin tam ortulmesinide zorlastirabilir.

Temizlik mumkun elbette ama , lenslerin yerleri kayarsa ayar yapmasi nasil mumkun olabilir bilmiyorum.
 
Birde cok onemli bir husus var, mikroskop larin bomlarinin yapildigi metaller inanilmaz onemli. orjinali nasil ayirt edilir bilmem ama bom kullanilirken uzerinde cizikler olusuyor ise , o parlak metal in, o bom demirleri kesinlikle dandik demektir, Orjinalinde asla dalgalanma veya cizik goremezsiniz. Ancak bom stand i onermiyorum, hic kullanisli bir sey degil. Titreme yapar, ayni zamanda agir hantal bir sey. Onun yerine masa uzerinde komple her yere gezecek ama masa ile irtibati olmayan bir sey dusunun.
 
Mikroskolar metal govde ile yapiliyorlar. Bazilari ABS ile yapiliyor. Her iki durum da da farketmez, baglanti yerlerinden de giriyor, ancak en onemli aciklik okuler denilen lensler, direkt baktiginiz yer. orasi toz girme yeridir. Onun icin kullandiktan sonra ortu ile komple kapatmak lazim. Kamera kullaniliyor ise, trinocular denir onlara, o kamera takilan yer de toz giris yeri sayilir. Kamera var ise, kablolar uzerinin tam ortulmesinide zorlastirabilir.

Temizlik mumkun elbette ama , lenslerin yerleri kayarsa ayar yapmasi nasil mumkun olabilir bilmiyorum.
3b yazıcıdan kapak basmak da pratik olabilir
 
Bunlardan bir tane kullandim, bilgisayara baglamasi kolay oluyor. Yuzey i cok yakindan gorebiliyorsun. 0.5mm lehim topunun uzerindeki girintileri gorebilirsin. Ama gorurken asla oraya dokunamazsin.

Almaya deger mi? Bazen degebilir. Cunku normal stereo mikroskop ta o kadar yaklastirma dahi yapamazsin, yapsan bile aydinlatma oranin yetersiz kalir. Burada bahsettigim stereo mikroskoplar nesneye 7cm felan uzakta olanlar. baska tur varsa onlari bilmiyorum.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,865
Mesajlar
100,037
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top