hantek dso2d15 osiloskop ac ölçümü yardım

bulent

Yeni Üye
merhaba , yeni üye oldum ,
Benim sorum şudur: elektronik öğrenme aşamasındayım , öncelikle amacım teknik lise kitabında yer alan deneyleri gerçekleştirmek ardından devamı gelecek tabi.
başlangıç için hantek dso2d15 osiloskop aldım . hem osiloskop hem sinyal jeneratörü olarak kullanabilmek için ve henüz tam kullanamıyorum , öğrenme aşamasındayım. Ancak ac gerilim ölçemediğimi sonradan öğrendim , firma ile görüştüğümde ek prob almam gerektiğini söyledi , üzerinde yer alan prob ile yalnız dc gerlim ölçebiliyorum. ac prob fiyatı çok yüksek , osiloskop ile aynı fiyat. ac ölçmenin başka pratik yolu olabilir mi ? Açıkçası bu masrafa girmek istedim ama. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bir yerde çok temel bir bilgi eksiğin var. Osiloskopların asıl amacı AC gerilim ölçmektir. Osiloskobun temel işlevi budur.

üzerindeki prob max dc 300 v gerilim ölçebiliyor , ben de biraz şaşırdım , yani alırken dikkat etmemişim. bir çözümü var mı ya da ilave probu almak zorunda mıyım hocam.

Probun üzerinde max dc 300 V yazıyor olması, o probun sadece DC ölçtüğü anlamına gelmiyor. Tepe değeri 300 V un altında olan bütün AC gerilimleri ölçebilir.

Bende DSO2D10 var. Şimdi kendi sinyal jeneratöründen 1 kHz 4Vpp sinüs ürettiriyorum ve 300 V olan bir prob ile ölçümü yapıyorum. Aynı şeyi sen de dene ve resmini koy :)

1741978778696.jpeg

şu an şaşkınlıklar içindeyim. ilk defa sinyal jeneratörünü kullanabildim, aldığımdan beri düzensiz sinyal alıyordum , denerken düzgün sinüs sinyali alabildim ilk kez. :)
prob PP150B bu prob ile 300/2*0,707=106 V a kadar ac ölçebilirim anlamına geliyor di mi. benim 24 v ac trafom var , trafo çıkışlarını rahatlıkla ölçebilirim yani di mi hocam.

WhatsApp Image 2025-03-14 at 22.10.07.jpeg

300 V, probun dayanabileceği maksimum voltaj. RMS olarak ne kadar voltaj verebileceğini şöyle hesaplaman lazım:

[math]V_p = 300\ V[/math]
[math]V_{rms} = V_p \times \frac{\sqrt{2}} {2} = 212.13\ V_{rms}[/math]

Bir de şunu belirteyim: Probu 1X olarak yapılandırmışsın, ama osiloskop probun 10X olduğunu zannediyor. O yüzden de voltajı 40 Vpp olarak gösteriyor. CH1 menüsünde X ayarını da düzelt.

peki ; dc 300 V , ac 212 V dayanım var max, doğru anlıyorum di mi . işi öğrenene kadar yakmayalım ortalığı da ondan teyit etmek istedim.

Veya probu 10X yap. Aslında bunu yapmak emniyet açısından daha iyi.

peki ; dc 300 V , ac 212 V dayanım var max, doğru anlıyorum di mi . işi öğrenene kadar yakmayalım ortalığı da ondan teyit etmek istedim.

Evet üreticinin açıkladığı veriler bunlar. Bunun anlamı, voltaj biraz dahi aşıldığı anda prob patlayacak demek değil. Eğer sıkışırsan, gene bu problarla 230 V şebeke voltajını ölç (doğru tedbirleri alarak !!!) ama üreticinin sınırlarından uzak durmak genel anlamda en iyisi.

Gerekli olmadıkça probları 10X de tut. Böylece osiloskobun bant genişliği sınırı olan 150 MHz e kadar sorunsuz ölçüm yapabilirsin. Sadece çok düşük seviyeli voltajda genlik ölçmek için 1X yap.

Bir de probların kompanzasyonunu da yap. Nasıl yapıldığını araştırarak kendin yapmaya çalış. Sorun çıkarsa da soru sor. Kompanzasyonu yaptıktan sonra her probu sadece kendi kanalında kullan. Mesela sarı yüzüklü prob CH1, yeşil yüzüklü prob CH2 gibi.

Evet üreticinin açıkladığı veriler bunlar. Bunun anlamı, voltaj biraz dahi aşıldığı anda prob patlayacak demek değil. Eğer sıkışırsan, gene bu problarla 230 V şebeke voltajını ölç (doğru tedbirleri alarak !!!) ama üreticinin sınırlarından uzak durmak genel anlamda en iyisi.

Gerekli olmadıkça probları 10X de tut. Böylece osiloskobun bant genişliği sınırı olan 150 MHz e kadar sorunsuz ölçüm yapabilirsin. Sadece çok düşük seviyeli voltajda genlik ölçmek için 1X yap.
anladım hocam , zaten şebeke voltajı ölçümü yapmama gerek yok , deneylerim için 24V 48V AC gibi gerilimlerde uğraşıcam başlangıçta.

@taydin hocam , mesela şu an jeneratörden sinyal alamıyorum , dalgalı bozuk bu şekilde , bunu aşamıyorum , az önce size resş attığımda sanırım rastgele aldım sinyal. bunun sebebi nedir ?

WhatsApp Image 2025-03-15 at 01.44.07.jpeg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,455
Üyeler
3,030
Son üye
Mahmut Kaynarca

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back