HP lazerjet 1018 çarpıklık düzeltme.

semih_s

Hobici
Yıllardır kullandığım ve kullanılmış olarak aldığım HP 1018 yazıcıda %1 civarında y eksen hatası var. Bununla beraber çarpık da yazıyormuş. Çift taraflı 10x10 pcb basmaya çalışırken farkettim.

PCB çıktıları arka ışıkta hizalanmıyordu.

baskı.jpg

Sapma miktarını ve yönünü ölçmek için bir şablon çıkardım ve hizalayıp 10 cm'de ne kadar çarpıldığını ölçtüm.

çarpıklık0.jpg
çarpıklık1.jpg

Lazer kafasının açısını değiştirirsem düzeleceğini düşünerek yazıcıyı parçalamaya başladım. Lazerin de nerede olduğunu bilmediğimden bir çok parçasını yok yere dağıtmışım.
IMG-20250416-WA0031.jpg
sökük.jpg
Alet çok tozlanmış masanın altında.

Lazer aşağıdaki kartuştaki aralıktan görünen tamburu çiziyor. Buna ulaşması da çok zor değilmiş. Lazer tarayıcı işaretlediğim yerde.

tambur0.jpg

lazer0.jpg

Lazer tarayıcı 4 noktadan bağlanıyor. bunlardan doğru tarafı M3 pullarıyla yükseltirsem düzelecekti. Tabii ki ilk denemede yanlış hesaplayıp yanlış tarafa koydum pulları :)
lazer1.jpg

Doğru ayar çarpık baskıda hangi taraf yüksek çıkıyor ise o tarafa pul koymak olacak. Bende çarpıklık 10 santimde 0,6mm kadar. Yukarıdaki ölçümde 1,2mm çıkması 20 cm için oluyor. Aşağıdaki gibi ince pul koydum 0,6mm civarı denk geldiler lazerin bağlantı ayakları da 10 cm civarı..

IMG-20250416-WA0004.jpg

Sonununda toplayıp tekrar baskı aldım. Sonuç mükmele yakın oldu. En azından toner transferle yakalanabilecek isabetlilik için yeterli. Aşağıda 3. sök-taktan sonraki sonuç. Parmağımı görmezden gelin :) .

Düzeltilmiş..jpg

Bu yazıcıya sahip olup da ayarlamak isterseniz belirteyim; sadece sağ ve sol plastik panelleri ve öndeki kağıt havuzunu kapatan plastik paneli sökerek lazere ulaşabiliyorsunuz. Arkadaki besleme mekanizmasıyla uğraşmayın.

Ekler

• çarpıklık0.jpg
    çarpıklık0.jpg
    160.7 KB · Görüntüleme: 15

Forum istatistikleri

Konular
7,616
Üyeler
3,080
Son üye
langerhanz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back