3d yazıcı ile minimal bir parçanın yapımı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Çok hızlı bir şekilde değişik alternatifleri test etmek için çok temel bir parça tasarladım. 40 x 30 x 5 mm lik bir kutu. Kenarların ve tabanın kalınlığı 2 mm. Bu seferki denemede bazı ayarları değiştirerek başlayacağım. Katman kalınlığını 0.1 mm yapacağım ve baskı hızını da iyice yavaşlatacağım.

1586723995736.png

Şimdi hızı 50 mm/s ye düşürdüm. Katman kalınlığı 0.1 mm. Yatak sıcaklığı 65 °C ve ekstruder sıcaklığı da 210 °C.

Değişik tabla sıcaklıkları ile denedim. 55 °C de hiç yapışmıyor. 60 °C de kısmen yapışıyor. 65 °C de ancak yapışıyor.

Bu yeni ayarlarla deneyince sonuç iyiye doğru gitmeye başladı. Ama şu anda da yazma işlemi sırasında parça kenarlardan kalkıyor.

parça kenarlardan kalkıyor.
Bende bu sorun tabla kalibrasyonu ile ilgili oluyor. Boşluktan dolayı yapışmıyor ilk katman ama saç spreyi de yapıyor olabilir.. Senin yazıcı otomatik...
Bu arada 50 mm/s çok hızlı gibi geldi bana. Bendeki ayarlar 20 mm/s ilk katmandan sonra yazıcı üzerinden iki katı hızda (en fazla 40mm/s oluyor) yazdırıyorum.

1586724534694.png

Evet kalibrasyon ile ilgili olabilir Sercan. Tabla kalibrasyonunu bir kere soğuk iken yapmıştım. Ama ısınıp da bombe yaptıysa, soğuk iken yapılan kalibrasyon tabi geçersiz oluyor. En doğrusu herhalde çalışılan her sıcaklık için ayrı bir kalibrasyon yapmak.

Bu hız işini anlamadım ben 50'ye düşürdüğümü sandım ama hız 50 ye düşmüşe benzemiyor. Gene deli gibi hızlı gidiyor. Sanki şöyle bir durum var: Parçanın hangi ayrıntısını yapıyorsa ona göre hız seçiyor. İç dolguyu yaparken ÇOK HIZLI gidiyor. Dışı yaparken daha yavaş gidiyor, ama gene de benim seyrettiğim videolardaki hızın çok üzerinde.

Parçanın kalkmasını engellemek için şu iki tedbiri deniyorum şimdi, sanki faydası oldu:

1) Table sıcaklığını 70 °C yaptım. Buradaki düşünce, ekstrüzyon fanının belki de tablayı o noktada soğutuyor olabileceği.

2) Parçanın etrafını çeviren 7 mm genişlikte bir tabanlık tanımladım (ingilizce jargonu "brim") Bu tabanlık, daha geniş bir yapışma alanı sağladığı için fayda getirebilir düşüncesi ile.

Bunları yapınca şu anda kalkmıyor gibi. Ama tabla kalibrasyonunu netleştirdikten sonra bunları tekrar bir gözden geçirmek lazım. Belki de ikisine de gerek kalmaz.

Karşılaştırma amaçlı bir bakabilir misin sendeki CURA bu parçayı ne kadar zamanda basarım diyor. Bendeki Repetier 20 dakika diyor. Sendeki de 20 dakika derse belki de bu yüksek hız benim bir kuruntum.

Ekler

Hakkaten 20 dakikada da bastı. Ve daha önceki denemelere göre sonuç oldukça daha iyi. Ama olabileceğinin en iyisi mi bilemiyorum.

IMG_20200413_004628.jpg

Süreler ve maliyet hesabı çok kararlı her zaman itibar edebilirsin. Sen kesinlikle çok hızlı basıyorsun. Benim standart ayarlara göre aşağıdaki gibi 46 dk diyor. Bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum çünkü ben de hızı 50 mm/s yapıp dilimle dediğimde 23 dk'yı görüyorum.

1586729169192.png

1586729314983.png

Bu yazıcılarda yazdırma işleminin kaç saniye sürdüğü tutuluyorsa ,aynı dosyayı düzgünce basan başarılı yazıcının süresinden ,hızlı çalıştığı anlaşılabilir sanırım.Hatta yazıcının bunu tutması da önemli değil, telefondaki timer uygulaması da işi görür.

Bu yazıcılarda yazdırma işleminin kaç saniye sürdüğü tutuluyorsa ,aynı dosyayı düzgünce basan başarılı yazıcının süresinden ,hızlı çalıştığı anlaşılabilir sanırım.Hatta yazıcının bunu tutması da önemli değil, telefondaki timer uygulaması da işi görür.

İki kat fark var işte. Çalışan yazıcının hızı benim iyi çalışmayan yazıcının hızının yarısından daha az.

Ama öte yandan, benim yazıcıda varsayılan ayarların iyi çalışmayan ayarlar olması tuhaf. Herhalde varsayılanları tamamen yok sayıp sıfırdan herşeyi yapılandıracağım.

Bir de şu var: Sadece ortalama olarak bakarsan hız iki katı. Ama ayrıntılı hızlara bakarsan bazı hızlar 4 katı. İç iskelet doldurma hızı 80 mm/s. Dış hatlar ve köprülerin hızı 60 mm/s. Bütün ayarları inceleyeceğim bakalım. Bu ayarlarla niye geldi bu yazıcı onu anlamıyorum.

1586779808657.png

Pardon hocam bende bu günlerde mesajlarda yazılanı görmemek gibi bir hastalık zuhur etti :)

Neyse biraz önce yazıcının yan camları ve tabla üstü cam geldi. Daha önceki pürüzlüydü şimdi düz cam göndermişler. Bakalım bir de bununla deneyeyim ne olacak.

Neyse biraz önce yazıcının yan camları ve tabla üstü cam geldi. Daha önceki pürüzlüydü şimdi düz cam göndermişler. Bakalım bir de bununla deneyeyim ne olacak.

Düz cam camcıda kestirmiş olmasınlar abi.. Yenisini bulamayıp onu göndermesinler... Bir dene bakalım hayırlısıyla olur inşallah.

Düz cam camcıda kestirmiş olmasınlar abi.. Yenisini bulamayıp onu göndermesinler... Bir dene bakalım hayırlısıyla olur inşallah.

Ivır zıvır bir sürü sorun çıktı hakkaten. Ama işin güzel tarafı, bu yazıcının herşeyi modüler ve gerektiğinde yenisi ile değiştirilebilir. Üstelik raspberry pi kartı üzerinde debian var.

Bu ekranı daha yerine takmadan içini açtım ve UART arabiriminden sisteme girdim ve root şifresini değiştirdim :D Şu anda üzerinde çalışan linux işletim sistemine full root erişimim var.

Eğer hiç sonuç alamazsam sıfırdan kendim yeni bir işletim sistemi oluşturacağım orada.

Şimdi cam ile denedim. Hızları değiştiremedim, gene 60 mm/s de basıyor. Ekstrüder sıcaklığı 205 °C, tabla sıcaklığını da 60 °C yaptım. Çıkan sonuç daha önceki denemelere göre oldukça iyi çıktı.

IMG_20200413_213459.jpg

Kutunun kenarları özellikle çok düzgün, tam olarak dik çıktı. Kumpas ile ölçünce de X ve Y de sadece 0.1 mm hata var, Z de hata sıfır. Genel olarak düzgünlük ve yüzey kalitesi de kabul edilebilir seviyede.

Biraz önce firma yetkilisi ile konuştum. Biz o makinayı 100 mm/s de kullanıyoruz dedi ... Ben de STL dosyasını gönderip GCODE aldım. 9 dakikada aşağıdaki gibi sonuç üretti:

IMG_20200413_222741.jpg

En son olarak da bu modeli CURA'ya verdim. Sadece katman kalınlığı 0.1 mm olarak değiştirdim diğer herşey aynı. Sonuç Repetier kadar iyi olmadı. Kenarlar dik değil, eğri çıktı.

IMG_20200413_223553.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back