Alibre Design Katı Modelleme yazılımı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
Katı modelleme yazılımları, günümüzde mekanik sistemlerin tasarımında çok yaygın kullanılırlar. Tasarlanacak mekanik sistem ile ilgili bir fikir ortaya çıktıktan sonra, katı modelleme yazılımı ile bu sistemin sanal bir modeli oluşturulur. Oluşturulan modelde, parçalar arasındaki bağlantı ilişkisi doğru olarak tanımlanırsa, bu model aynen gerçek sistem gibi davranır. Birbirine sıkı olarak bağlanmış parçaların hareket serbestisi yoktur. Birbiriyle kayabilecek şekilde bağlanan parçalar, modelde de kaydırılabilir. Bir mil etrafında dönebilecek şekilde tanımlanan parçalar da döndürülebilir.

Şu anda piyasada en yaygın kullanılan katı modelleme yazılımı SolidWorks. Onu AutoDesk takip etmektedir. Bunların dışında, özellikle otomotiv üreticilerinin kullandığı Catia yazılımı vardır. SolidWorks ve AutoDesk ürünleri epey pahalıdır. Fiyatlar sürekli değişmekle beraber, bir fikir vermesi açısından, bu yazılımlara başlangıçta ortalama 10,000 dolar lisans bedeli ve yıllık da 2000 dolara yakın bakım sözleşmedi bedeli vardır. Eğer ilave opsiyonlar satın alırsanız, fiyat da hızla yükselmektedir. Catia gibi en üst segment yazılımlarının fiyatı ise korkunç yüksektir. Yıllık yüzbin dolarlar mertebesinde bakım sözleşmesi ile ancak kullanılabilecek bir yazılımdır.

Durum böyle olunca, bir hobici olarak bu yazılımlara sahip olmamız mümkün değil (korsanı saymıyorum ve kimseye de önermiyorum. Hak yenerek elde edilmiş bir yazılımdan da, onunla üretilmiş üründen de hayır gelmeyeceğine inanıyorum). Ama bir hobicinin satın alabileceğiz seviyede olan Alibre Design yazılımını hobicilere rahatlıkla önerebilirim. Gene fiyatlar sürekli değişmekle beraber, hobi amaçlı kullanım için birkaç yüz dolara sahip olunabilecek bir program. Daha fazla özellik için opsiyonlar da satın alınabiliyor.

Aşağıda, bir makas platformu için oluşturduğum tasarımının Alibre Design katı modelleme yazılımı ile geliştirilmiş modelini görüyoruz:

makas3.png


Bu tasarımı Alibre Design ile yaptıktan sonra, makası en alt seviyeye indirmek, en üst düzeye yükseltmek gibi mekanik işlemleri yapıp netidece makinanın sınırlarını ölçebiliyoruz. Herhangi bir çakışan veya birbirine çarpan parça var mı bunu görebiliyoruz. İşte aşağıda, makasın minimum ve maksimum konumlarının yandan görünüşü. Bu şekilde makinayı daha tasarım aşamasında test edebilmek çok büyük bir avantajdır. Örneğin bu minimum ve maksimum yüksekliği başta türlü öngörebilmek çok zor. Ayrıca minimum konumda hidrolik silindirin hangi açıyla baskı yaptığını görüyoruz, ne kadar güç kaybettiğimizi ve ona göre de ne kadar büyük bir hidrolik silindir seçmemiz gerektiğini kestirebiliyoruz.

makas1.png


makas2.png


Alibre Design ile, hobi anlamında karşılacabileceğimiz her türlü tasarımın üstesinden gelebiliriz. SolidWorks veya AutoDesk ürünlerinin bize sağlayacağı bir avantaj pek olmaz.
 
Epeydir ilgilenmiyorum ama ucretsiz duzgun bir yazilim ariyorsaniz bir goz atin.

Space claim altyapisi kullaniyor. Kullanimi basit. Export secenekleri biraz az onun disinda bildigim bir kisitlamasi yok.

 
Kicad için indirdiğim 3d step bir modelin bacakları çok uzundu 3d görünümde pcb nin altında uzunca görünen bacakları kısaltmak için aşağıdaki iki programıda denedim. Her iki program ile tek bir çözüm oluşturamadım. Ancak İki program biribirini güzel tamamlıyor.



Programı denedim ve çok başarılı buluyorum. Bence en kolay kullanılan 3d cad programı. Tek dez vantajı sadece step dosyası export etmiyor. Stl de sıkıntı yok. Kullanımı biraz sketchup tarzı




İmport export dönüşüm seçenekleri zengin 2d çizip 3d oluşturmak için güzel olabilir. Yüzeysel baktım. Ancak 3d import edilen nesneleri editlemek çok zor. 3 gün uğraştım beceremedim.

Sonuç bence iki program birbirini güzel tamamlıyor. Rs mec. İle çalışıp. Freecad ile dönüşüm yapmak uygun bir çözüm oldu...
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,410
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top