Analog Gösterge Scala Kalibrasyou

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Daha önce almış olduğum göstergelerin scala larını baştan çizme işine giriştim.

1665329826731.png

ibre doğrusal hareket etmiyor. Sıfırdan itibaren 5 derece aralıklı çizgiler oluşturarak her çizgideki voltajı ölçtüm ve bir tablo haline getirdim.

1665329925471.png

Tam voltaj değerleri için (1v, 2v...) gerekli açıyı değişim eğrisi üzerinden tespit etmem gerekiyor. Matematiğim çok iyi değil. Birisi bu işlemi en basit nasıl yapabileceğimi anlatabilir mi? Özellikle bildiğim kadarı ile matematiği benden çok daha iyi olan @taydin , @Mikro Step desteğinizi rica ediyorum.

Tam dogru cevap degil ama yakin deger isini gorurse

Aci=(V*V) + (2.76*V)

Aci = V*(0.901*V+3.084) de isini gorebilir.

Ilk cozumde Aci = V^2 +AV

ikincisinde ise Aci=V*(AV+B) fonksiyonlari secildi.

4. dereceden yaklasilirsa cok daha dogru olur ama ugrastirir.

Son düzenleme:
Sanki logaritmik bir tepkiye benziyor.

[math]\alpha = A \times ln(v)[/math]
A = 17 seçince aşağı yukarı o tepkiyi veriyor.

Gözlem ile elde ettiğim 5C lik değerler ile interpolasyon yaparak aşağıdaki değerleri elde ettim. Orjinal Scalasına göre çok daha iyi ölçümler yaptım. Yinede biraz daha uğraşmam gerekecek. Oyuncak gibi birşey. Scalada ayna yok. Benim bakış, okuma hatamda var. En son yaklaşık bir doğrulukta bırakacağım.

1665338229202.png

1665338441829.png

Benim wattmetrenin de son hali şöyle. çizgileri uniform tutup sayılar logaritmik olabiliyor, veya çizgiler de sıklaştırılabiliyor. Artık ona karar vereceğim sonra.

1665338589998.png

Yine iyi çizmişsin. Kullandığım programda çizim olayına hakimim ama 3d program. Dolayısı amaç 2d çizim olmadığından çizgi kalınlığı yapamıyorum. Dxf olarak export edip autocad de çizgileri kalınlaştırıyorum. En son çıktıyı alırken bir şekilde ölçek bozuldu bende sıkılıp bıraktım. :)

Şimdi amfide şöyle bir olay var: Amfi gücü 1000 W, ama adam çoğunlukla dinlerken 10 W veya çok daha düşük güçlerde dinliyor. O yüzden düşük güçlerde bol oynaklık olmasını istiyor. O yüzden muhtemelen ortaya kadar 10 falan yapmamı isteyebilirler. O zaman da çizgiler sıklaşacak.

Ben bunu inkscape ile çizdim, sonra png olarak export ettim, sonra da matlab ile C source kodunda bir RGB16 array'e dönüştürdüm.

Gostergeyi kameranin karsisina koy ve her ikisi de oynamayacak sekilde sabitle. (Kamera bakis acisi olabildigince gostergeye dik olsun)

Istedigin voltaj degerini alete girdikce telefonu oynatmadan foto cek.

Sonra da her bir fotoyu paint ile ac ve sapmalardaki x,y koordinatlarini ogren. Daha sonra da x,y degerlerinden acilari hesaplarsin.
(Ibrenin en alt ucunun X,Y degerini mouse ile gelip ogrenirsin. Ibrenin ust ucunun X,Y degerini de ogrenirsin.)

Son düzenleme:
Gostergeyi kameranin karsisina koy ve her ikisi de oynamayacak sekilde sabitle. (Kamera bakis acisi olabildigince gostergeye dik olsun)

Istedigin voltaj degerini alete girdikce telefonu oynatmadan foto cek.

Sorna her bir fotoyu paint ile ac ve sapmalardaki x,y koordinatlarini ogren. Daha sonra da x,y degerlerinden acilari hesaplarsin.
(Ibrenin en alt ucunun X,Y degerini mouse ile gelip ogrenirsin. Ibrenin ust ucunun X,Y degerini de ogrenirsin.)
Güzel fikir ama ben daha foto çekerken oynatırım telefonu. Tarayıcı ile daha iyi olur sanki. Tarayıcının camına bantlarım. Voltaja göre tararım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back