Besleme kartlarını test etmek için yük direnci

SUB ZERO

Aktif Üye
Merhaba arkadaşlar. TV besleme kartlarını, 12V çıkışlı adaptörleri test etmek için yük direnci oluşturmak istiyorum. Aşağıda fotosunu attım. Her ihtimale karşı başka voltaj çıkışlarını da test etmek çeşitle direnç değerleri var. Dirençlerin watt paralel ve seri bağlaması hususunda yardımcı olur musunuz? Aşağıda örnek olması açısından bir foto var. 5 watt taş dirençlerden hangi değerleri alarak en kısa ve basit yoldan yapabiliriz? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Ekler

• YÜK DİRENCİ.jpeg
    YÜK DİRENCİ.jpeg
    92.3 KB · Görüntüleme: 61
Ses amplifikatorleri imal ederken millet rahatsiz olmasin diye ocak rezistansindan yaptigimiz suni yukleri kullanirdik.

Hocam ,

Böyle uzun işlerle uğraşma bence.

Mesela 12 volt için yada 5 volt için tek ayarlı güç kaynağı kullanmıyormusun?

Yük için elektronik yükler var. Onu kullanabilirsin. Dirençle uğraşmak biraz zaman alacak bir iş.

Yada aşağıdaki gibi güçlü bir reosta al. O an kaç:amper çekeceksin hesapla direnci ayarla bağla.

Serkan abi bunun fiyatı çok yüksek
30 v kadar güç kaynağım var.

O zaman çok kademeli dirençler kullanacaksın hocam.

En çok kullanılan voltaj ve akımları belirleyerek dirençlerle yük oluşturabilirsiniz.

Yada sunni yük alabilirsin hocam. Seçim sana kalmış.

Reosta çok kullanışlı olur, ama üzerinde harcanacak güç limitini aşmamaya çok dikkat etmen lazım. Aşağıda 30V kaynak için, dirence bağlı olarak reosta üzerinde harcanan gücü görüyoruz. 500W lık bir reostada direnç değerini kesinlikle 2 Ω un altına indirmemen lazım.

1736960283029.png

Bu tarz güç kaynakları genellikle birkaç sabit (24, 12, 5, 3) voltajdan oluşuyor. Çok fazla varyasyona ihtiyaç olmayacağından birkaç tanesini seri-paralel olacak şekilde bir anahtarla ayarlasan sanki o da iş görür gibi. Ben bir ara aşağıdaki yüklerden alacaktım. Bunların yerli üretimleri de var.

4-ohm-100w-non-inductive-dummy-load-resistor.jpg

Son düzenleme:
En ekonomik ve basit çözüm ampuldür. Duyu/altlığı ile birlikte 12/24 V otomobil/kamyon ampullerini kullanabilirsiniz. Çeşitli güçlerde üretiliyor.

En ekonomik ve basit çözüm ampuldür. Duyu/altlığı ile birlikte 12/24 V otomobil/kamyon ampullerini kullanabilirsiniz. Çeşitli güçlerde üretiliyor.
Bu benim aklıma geldi. En çok da zaten 12v ile 24v ile işimiz oluyor. Ben de 12 v bir kademesi patlak araba ampülü var ama amperi 5A. Çok yüksek. Bunların düşük amperli olanları olsa daha iyi olur.
Beslemeye bağlasak aşırı akım çekmesinden dolayı kendini korumaya alır?

Son düzenleme:
5 tane anahtar ile 32 kademe ayar mümkün

1736971664130.png

Bu benim aklıma geldi. En çok da zaten 12v ile 24v ile işimiz oluyor. Ben de 12 v bir kademesi patlak araba ampülü var ama amperi 5A. Çok yüksek. Bunların düşük amperli olanları olsa daha iyi olur.
Bir kademesi patlak dediğin muhtemelen H4 ampuldür. Bunlar yüksek güçlüdür (uzun/kısa far devresi). Fren ampulü (5+21W) alırsan küçük güçlerde de kullanabilirsin.

Ampul testinde en büyük sorun soğuk flamanın çok düşük direnç göstermesidir. Düşük direnç başlangıçta yüksek akıma sebep olur (saldırı akımı), bu da normalde 5-6 Amper akım verebilen bir 12V güç kaynağına 55-60 Wattlık araç ampulunü bağladığın anda aşırı akım korumasına geçmesine sebep olur. Bu nedenle tek bir güçlü ampul yerine düşük güçte daha fazla sayıda ampul kullanmak (kademeli olarak) daha mantıklı olabilir.

Bu tarz güç kaynakları genellikle birkaç sabit (24, 12, 5, 3) voltajdan oluşuyor. Çok fazla varyasyona ihtiyaç olmayacağından birkaç taneseni seri-paralel olacak şekilde bir anahtarla ayarlasan sanki o da iş görür gibi. Ben bir ara aşağıdaki yüklerden alacaktım. Bunların yerli üretimleri de var.

39761 eklentisine bak
2A dayanacak şekilde grupları oluştursa k bence yeter.
Örneğin 12 v için 6 ohm civarı ve 5 ile 6 tane taş direnci paralel bağlasak yeterli gibi.
12 V test için direnç değeri 6 ohm olacak şekilde 6 tane de taş direnç paralel bağlarsak 30 watt olsa 2 A civarı dayanır

5 tane anahtar ile 32 kademe ayar mümkün

39762 eklentisine bak

Seri bağlıda da grubun watı artıyor değil mi? 5 tane 5 watt 25 watt oluyor.

Reosta çok kullanışlı olur, ama üzerinde harcanacak güç limitini aşmamaya çok dikkat etmen lazım. Aşağıda 30V kaynak için, dirence bağlı olarak reosta üzerinde harcanan gücü görüyoruz. 500W lık bir reostada direnç değerini kesinlikle 2 Ω un altına indirmemen lazım.

39760 eklentisine bak

Bu hesap yanlış oldu. Reostanın anma gücü, maksimum direnç için verilir. Yani 500 Ω 500 W olan bir reostanın akım taşıma kapasitesi 1 A olur. Ve sen reostaya uygulanan voltaj değeri ne olursa olsun, akımın kesinlikle 1 A altında olduğunu garantilemen lazım. Bu da ne demek? 30V için reostanın değerini 30 Ω un altına indiremezsin.

5 tane 5 watt = 25 watt demek her zaman doğru olmaz. Direncin dayanabileceği güç öyle olabilir.

Gerçekte harcanan güç hesabı;

Aynı akım geçtiğine göre dirençler için ayrı hesap yapılır. Toplam güç bulunur
Bir direncin gücü
P=I²R

Bu testlerde saldırı akımı önemlidir. Yeri gelecek, sürekli aç-kapat güç kaynağı ile uğraşacaksın. Bence de bu nedenle ampül olmaz.

Bazen de DC yük'ü riske atmak istemezsin. Bende o sebeple pasif bir yük yapmak istemiştim. DC'yükklere ben o kadar da güvenmiyorum. Forumda konusu var durduk yerde bile bozulabiliyorlar.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
7,242
Üyeler
2,925
Son üye
YusufAbali

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back