Çılgınca bir dağınıklık

Sercan

--
Arkadaşlar işlerin yoğunluğundan elime geçeni kutu, kilitli poşet ne bulduysam doldurdum ve şu an içinden çıkılması güç bir hal aldı. İşin garibi kısır döngüye düştüm. Kargaşaya çok alışkınım ama dağınıklık olunca içimde en ufak bir çalışma heyecanı kalmıyor. Aslında sorularımın cevabını kendimce biliyorum ama galiba biraz motivasyona ihtiyacım var. Ben genelde daha çok ne var ne yok etrafa saçıp sonra toparlamaya başlıyorum. :D Burada görünmeyen bir bu kadar daha dağınıklık var. Sizce nereden başlasam nasıl organize etsem bu dağınıklığı?

IMG_20200311_012047.jpg
IMG_20200311_012047.jpg
IMG_20200311_012054.jpg
IMG_20200311_012057.jpg
IMG_20200311_012101.jpg
IMG_20200311_012106.jpg
IMG_20200311_012123.jpg
IMG_20200311_012133.jpg
IMG_20200311_012139.jpg
IMG_20200311_012149.jpg
IMG_20200311_012205.jpg
IMG_20200311_012212.jpg

Önce yeri belli olanlar ile başla. Hepsini yerine koy.
Galiba sende de benim gibi biriktirme hastalığı var. Büyük parçalardan fazla olanları yok et. Küçük parçalar en zoru. Orjinal olmayanlardan kurtul çünkü lazım olduğunda elektronikçiden kolayca temin edilebiliyor. Atmaya kıyamadıkların için de ya organizer kullanacaksın yada hepsini bir plastik kutuya koyup kaldıracaksın. Bende de bir ton malzeme var ama bir şey lazım oldumu soluğu elektronikçide alıyorum. Eve bakmak hiç aklıma gelmiyor çünkü o kadar malzeme içinde lazım olanı bulmak ciddi vakit kaybı.

Durum kötü ama ümitsiz değil. Birçok kutu olması çok iyi. Etiket makinası da görüyorum son resimde :) Senin daha önce bahsettiğin envanter yazılımı olduğundan her parçanın hangi kutuda olduğunu kaydedebilirsin. Tabi aldığın parçayı doğru kutuya geri koyma disiplini de lazım. 10 parça aldıysan hangisini nereye koyacağını unutabilirsin.

Ben bir sürü çekmeceli ve gözlü kutu aldım. Bir de dirençler için ilave kartvizit dosyaları aldım. Bir vakit bulup herşeyi düzenlemem lazım.

Digikey ve Özdisan'ı referans alarak bir organizasyon şeması çıkartıyorum. Bütün malzemeleri bu firmaların ana kategorilerine göre organize etmenin bir yolunu bulacağım.

Entegreleri örnek alacak olursak Özdisan'da 12 ana kategori mevcut.
Embedded Entegre Devreler
Filtreler
Güç Entegreleri
Hafıza Çözümleri
Interface Entegreleri
Lineer Entegreler
Logic Entegreler
Modüller
Multimedya Entegreleri
Özel Entegreler
Ses Entegreleri
Zamanlama Entegreleri

DigiKey ise 10 ana kategoriye ayırmış:

Audio Special Purpose
Clock/Timing
Data Acquisition
Embedded
Interface
Linear
Logic
Memory
PMIC
Specialized Ics

Bunların alt dalları olsa da, ev tipi laboratuvar ortamında, bu ana kategoriler şimdilik iş görür gibi duruyor.

Benim depolama seçeneğim 8 sütunlu çekmecelerden oluşuyor. Bu durumda Özdisan'nın 12 ana kategorisi için iki sütün yani 16 çekmece ayıracağım. Artan 4 çekmeceyi elimde fazlaca olan entegrelere göre alt kategoriler şeklinde genişleteceğim. Örneğin logic entegreler için 2 çekmece ayırıp bunun birine kapılar diğerine de genel şeklinde bir isimlendirme yapacağım.

Acaba Entegreler için 32 çekmecenin tamamını ayırıp ona göre de bir dağılım mı yapsam?

16 ayırıp sonradan gerektiğinde çekmece ilave edebilirsin herhalde.

Mesela bir numaralandırma sistemi olsa 100 ... 116 entegre kategorileri. Sonradan ihtiyaç artarsa 116 dan devam edersin, 199'a kadar yer var.

200 ... 2XX mesela direnç kategorileri olabilir, 300 ... 3XX kondansatör gibi.

Böyle yapınca bir genişleme stratejisini de baştan belirlemiş oluyorsun.

Çok mantıklı, ben de numarala ön ek veriyorum çekmece boyutlarına göre S01... B01... vb. Genişleme ile ilgili bir sıkıntı oluşturmuyor ama kategori ön eki de taşımıyor. Senin önerdiğinde basamakların bir kategorisi var.

Aslında yeni düzende kafamda şu var, en temel ayrıştırma kategorilerini oluşturduktan sonra bunlar için belirleyeceğim ön eki kullanacağım. Mesela Entegreler için E01,... gibi. Böylelikle kategori ön ekleri ile birlikte farklı boyutlarda çekmeceleri de bir arada kullanabilirim.

Şimdi ki sorunum kategorileri baştan doğru ayarlamakla ilgili. Mesela çalıştığını bildiğim bir müzik setinden söktüğüm STK6982HFIIF entegreler var. Test için bir arama yaptığımda tabii ki bununla ilgili DigiKey ya da Özdisan herhangi bir bilgi ile karşılaşmadım. Tamam bunlar Ses Entegreleri altında saklanabilir ama benim uzun vadede kendi yazılımım ile bunları organize etmek gibi bir planım da var. Stoğa girdiğinde PDF'leri otomatik çekecek vs. Bu durumda kategoriler için referans olarak Octopart'ı almayı düşünüyorum. Çünkü bunlar geliştireceğim yazılıma API de sunuyor.

Octopart da entegreleri 9 ana başlık altında aşağıdaki gibi ayrıştırmış. Tavsiye edeceğiniz benzer başka bir yer var mı?

Clock and Timing
Data Converter ICs
Embedded Processors and Controllers
Interface ICs
Linear ICs
Logic ICs
Memory
Power Management ICs
RF Semiconductors and Devices

Bu dağınıklığı giderecek ve aynı zamanda ülkemiz hobicileri için faydası olacağını düşündüğüm bir yazılıma dönüşmesi için Octopart'a API başvurusu yaptım bakalım onay verecekler mi?

1583968329019.png

Son düzenleme:
Kategorileri incelediğimde 3 farklı katman ortaya çıkıyor. Bu şu demek oluyor; Evinizde hobi amaçlı bile olsa bir çalışma ortamı kuracaksanız 3 farklı katmana göre organize etmeniz gerekiyor. 1. katmana Manşet, 2. katmana Başlık, 3. katmana ise Alt Başlık dersek sanıyorum hatalı olmaz. Bu başlıkların içine akla gelebilecek her şey sığdırılabiliyor. Tabii şu an detayına inmenin mümkün olmayacağı daha derin katmanlar olsa da şu an onlardan bahsetmenin pek bir mantığı yok gibi. Sanıyorum burası elektronik malzeme satan firmaların alanı ya da belirli bir parçası üretim yapanların stok takip alanı filan olur.

Neyse konumuza dönelim. Örneğin elektroniğe merak salmış bir öğrenciyiz. En basit hali ile aşağıdaki tabloya göre 14 doğru alan oluşturduğumuzda düzenli bir atölyeyi rahatlıkla kurmuş oluyoruz. Bu alanların bazıları yoğurt kutusu olabileceği gibi bazıları aletlerin durduğu masa olabilir. Önemli olan malzeme miktarına uygun hacimde alan tahsis etmek, başta belirttiğim gibi bunu da 14 alana göre yapıyoruz.

Dağınıklıktan kurtulurken ISO, DIN ya da Nasa standartları gibi olamasa da faydalı bir kılavuz ve bir yardımcı yazılım çıkartma umudundayım. Aşağıdaki tablo aynı zamanda geliştirmeyi düşlediğim bu yazılım ve kılavuz için referans anlamı da taşıyor.

ManşetBaşlıkAlt Başlık
Integrated Circuits (ICs)
Clock and Timing
Clock Buffers, Drivers
Clock Generators, PLLs, Frequency Synthesizers
Real Time Clocks
Timers and Oscillators
Data Converter ICs
Analog to Digital Converters (ADCs)
Digital Potentiometers
Digital to Analog Converters (DACs)
Touch Screen Controllers
Embedded Processors and Controllers
CPLDs - Complex Programming Logic Devices
DSPs - Digital Signal Processors
FPGAs - Field Programmable Gate Arrays
Microcontrollers
Microprocessors
Single Board Computers (SBCs)
Interface ICs
CODECs
Ethernet Interface ICs
RS-232 / RS-422 / RS-485 Interface ICs
UART Interface ICs
USB Interface ICs
Linear ICs
Amplifiers - Audio
Amplifiers - Op Amps, Buffer, Instrumentation
Comparators
Logic ICs
Buffers, Drivers and Transceivers
Counters
Decoders and Multiplexers
Latches and Flip Flops
Logic Gates
Shift Registers
Voltage Level Shifters
Memory
EEPROM
FIFO
Flash
RAM
Power Management ICs
Battery Management
Gate Drivers
Hot Swap Controllers
LED Drivers
Motor Drivers
Voltage References
Voltage Regulators - Linear
Voltage Regulators - Switching
Voltage Supervisors
RF Semiconductors and Devices
RF Amplifiers
RF Antennas
RF Mixers
RF Receivers, Transceivers
Discrete Semiconductors
Diodes
Rectifier Diodes
Schottky Diodes
Zener Diodes
Thyristors
DIACs, SIDACs
SCRs
TRIACs
Transistors
BJTs
IGBTs
JFETs
MOSFETs
Passive Components
Capacitors
Aluminum Electrolytic Capacitors
Capacitor Arrays
Capacitor Kits
Ceramic Capacitors
Film Capacitors
Mica Capacitors
Polymer Capacitors
Tantalum Capacitors
Trimmer / Variable Capacitors
Crystals and Oscillators
Crystals
Oscillators
Resonators
EMI / RFI Components
Common Mode Chokes
Ferrite Beads and Chips
Inductors
Fixed Inductors
Inductor Kits
Variable Inductors
Resistors
Chip SMD Resistors
Resistor Arrays
Resistor Kits
Thermistors
Through-Hole Resistors
Variable Resistors and Potentiometers
Wirewound Resistors
Transformers
Electromechanical
Audio Products
Buzzers
Microphones
Speakers
Motors and Drives
AC, DC and Servo Motors
Motor Drives
Stepper Motors
Relays
Power Relays
Signal Relays
Solid State Relays
Time Delay Relays
Switches
DIP Switches
Encoders
Keylock Switches
Pushbutton Switches
Rocker Switches
Rotary Switches
Slide Switches
Snap Action / Limit Switches
Switch Accessories
Tactile Switches
Toggle Switches
Thermal Management
Fans and Blowers
Heat Sinks

ManşetBaşlıkAlt Başlık
Connectors
Audio / Video Connectors
Automotive Connectors
Backplane Connectors
DIN 41612 Connectors
Hard Metric Connectors
Board to Board Connectors
Card Edge Connectors
Circular Connectors
D-Sub Connectors
FFC / FPC
Fiber Optic Connectors
Headers and Wire Housings
IC and Component Sockets
Memory Connectors
Modular / Ethernet Connectors
Photovoltaic / Solar Connectors
Power Connectors
RF / Coaxial Connectors
Terminal Blocks
Terminals
USB Connectors
Test Equipment
Benchtop Power Supplies
Function Generators
Multimeters
Oscilloscopes
Spectrum Analyzers
Test Probes, Leads and Clips
Thermometers
Tools and Supplies
Anti-Static Control
Chemicals
Enclosures
Flashlights
Hand Tools
Drills
Hammers
Heat Guns
Knives and Blades
Micrometers
Pliers and Tweezers
Screw and Nut Drivers
Wrenches
Hardware, Fasteners
Anchors
Screws and Fasteners
Spacers, Standoffs
Thread Inserts
Washers
Prototype Boards and Breadboards
Raw Materials
Soldering Supplies and Tools
Storage Bins
Wire Crimpers and Strippers
Sensors
Current Sensors
Flow Sensors
Magnetic Sensors
Motion Sensors
Accelerometers
Gyroscopes
Inertial Measurement Units (IMUs)
Optical Sensors
Photodiodes
Photoelectric Sensors
Phototransistor
Pressure Sensors
Proximity Sensors
Temperature and Humidity Sensors
Optoelectronics
Displays
LCD, OLED, Graphic Displays
LED Displays
Fiber Optics
LEDs
Lamps
Laser Products
Optocouplers
Circuit Protection
Circuit Breakers
ESD and Circuit Protection ICs
Fuse Holders
Fuses
PTC Resettable Fuses
TVS Diodes
Varistors
Power Products
Batteries and Accessories
DC to AC Inverters
Power Supply Modules
Board Mount Modules
Off-Board Modules
Wall Adapters
Surge Protectors
Uninterruptible Power Supply (UPS)
Cables and Wire
Audio / Video Cables
Bulk Hook-up Wire
Bulk Multiple Conductor Cables
Coaxial / RF Cable Assemblies
D-Sub Cables
Ethernet Cables
FFC / FPC Cables
Fiber Optic Cables
Flat Ribbon Cables
USB Cables
Wire Protection and Management
Cable Markers
Cable Ties
Heat Shrink Tubing
Non-Heat Shrink Tubing and Sleeves
Wire Ducting
Machining
Indexable Inserts
Milling Inserts
Parting and Grooving Inserts
Threading Inserts
Turning Inserts
Indexable Tools
Machine Cutting Tools
Countersinks and Center Reamers
Grooving Tools
Jobber Length Drill Bits
Routing End Mills
Screw Machine Length Drill Bits
Solid Boring Bars
Taper Length Drill Bits
Taps
Thread Mills
Machine Fluids
Machine Tool Accessories
Collets
Drill Bushings
Hand Knobs and Wheels
Machinery
Industrial Control
Hydraulics
Panel Meters
Pneumatics
Programmable Logic Controllers (PLC)
Temperature Controllers

Harf önekinin dezavantajı sınırlı sayıda olması. Ve aynı harfin birçok kategori için geçerli olabilmesi. Ama salt sayı öneki olduğu zaman her bir alanın genişliğini sen belirlemiş oluyorsun.

Ben de https://partsbox.io/ kullanmaya başlamak istiyorum, ama bedava planda sadece 3000 parçaya izin verilmesi biraz tedirgin ediyor. Acaba o limite ulaşabilir miyim bilemiyorum. Bunu kullanmaya iyice alışırsam ve sonra da limite ulaşırsak, paralı hizmeti çok pahalı (ayda 50 dolar gibi).

Neden kendimiz yazmıyoruz?
Her parçaya unique bir id veririz nerede çağırırsak tüm özellikleri ile gelir.

Aslında bir libreoffice calc dokümanı bile olur. Datasheet'i uygun bir yere koyup doküman içinden link ile açabilmek lazım. Veya belki bir veritabanı oluşturup PDF datasheet de veritabanına doğrudan dahil edilebilir.

Aşağıdaki ihtiyaçları karşılaması yeter:

1) Sonradan ihtiyaç oldukça ilave sütun eklenebilmesi.
2) Birçok esnek kritere göre arama yapabilmek. Mesela sadece belli kategorileri görüntülemek. Belli tarihte eklenen komponentleri görmek. AND/OR ile zincirleme sorgu yapabilmek.

Datasheet'in otomatik olarak alınması bence çok önemli bir özellik değil. Birçok komponentin birden fazla datasheet'i var (farklı üreticiler ve datasheet revizyonu), o yüzden ben özellikle belli bir datasheet'i seçip eklemek isterim. Veya birden fazla datasheet de eklemek isteyebilirim. Hatta datasheet dışında ilave dokümanlar da eklemek isterim (reference manual, errata, application note vs).

Aslında bir süre partbox.io yu kullanıp başka neler faydalı olabilir görmekte fayda var.

Parmaklarım kaşınmaya başladı. Acaba girişem mi böyle bir işe?
C# ve Access windows tabanlı yada php ve mysql internet tabanlı. İnternet tabanlı kısmen zor. Çünkü session oluşturmak lazım. Her üyenin kendine özgü partbox'u olması lazım. Ve bunlara ek güvenlik önlemleri lazım.
Parmaklarımın kaşınması geçti :katil1:

Bence böyle bir işi C# gibi bir dille yapmak hammallık. İleride tekrar kaşınırsan PHP/MARIADB düşün sen gene :D

Mariadb ne olaki? Çok uzak kalmışım ben yav. Mysql den sonrasını bilmiyorum. :D

Şu domain de fena değilmiş he

Screenshot_20200312-105625.jpg

MySql lisans değişikliğine gitti, o yüzden özgür yazılımcılar onu fork etti ve mariadb ortaya çıktı. Artık mysql dendi mi mariadb dir o. Şu anda bu forum da mariadb kullanıyor :)

MySql lisans değişikliğine gitti, o yüzden özgür yazılımcılar onu fork etti ve mariadb ortaya çıktı. Artık mysql dendi mi mariadb dir o. Şu anda bu forum da mariadb kullanıyor :)
Kullanım komutlarında fark var mı?
Mesela mysql de " select * from uyeler by id=1" dedik mi 1 nolu üyeyi çekiyorduk. Mariadb de bu komutlar geçerli mi? Yoksa baştan mı öğrenmek gerek?

Neredeyse %100 uyumludur. Uyumlu olmadığı konular da ya bugdır veya senin hiçbir zaman karşılaşmayacağın çok uç noktalardır.

Bu iş baya kapsamlı bir iş. Ama bir öğrendin mi, artık bu forum yazılımını da kurcalamaya başlayabilirsin :) Hatta şu anda istersen forumun kiralık sunucusunu kullan. Eğer yaparsan yerli, bedava partbox.io muz olur :)

Senin sunucuyu kullanamıyorum abi. Ara yüze alışmışım. Sade kod ile kullanmak için sıfırdan başlamak lazım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back