Elektronik Laboratuvarında bilgisayar güç kaynağı kullanmak avantaj veya dezavantajları nelerdir.

Selamlar. Elimde 10-15 kadar bilgisayar güç kaynağı var. Bunlardan 24v 10a lik bir güç kaynağı yapmayı düşünüyorum. İnternette bu tür videolar oldukça fazla. Ama Pek güven vermediği için bunun avantaj ve dezavantajları ile ilgili bir açıklamaya ihtiyacım var. Forumda bununla ilgili bilgi almam mümkün müdür. Saygılar.

12V diyot uçları öncesinde uygun akımlı köprü diyot bağlarsınız. Uygun gerilimde kondansatör ilave edersiniz. Ancak 5V kısmından 100mA-200mA akım çekmelisiniz.

Avantajları:
  • Ucuz
  • 10A, 20A gibi güçleri kolylıkla verebilmeleri
  • 3.3V, 5V ve 12V sabit voltaj çıkışı
  • Yerleşik soğutma ve sessiz çalışma
Dezavantajları:
  • Sınırlı çıkış voltajı (Max 12V, Elimde Riden RD6006 var. 45V kadar bütün voltajları 10mV çözünürlük ile alabiliyorum)
  • Ayarlanabilir değil (bana 10V lazım)
  • Akım sınırlama yok (24V 15mA istiyorum. Ama 15mA çekince voltaj 0'a kadar düşebilsin. Led testleri için şahane)
  • Simetrik yapılamaz. (Daha doğrusu iki ayrı PSU lazım)
Toparlamak gerekirse en büyük dezavantaj sabit voltaj çıkışı. Ayarlanabilir güç kaynağı her zaman candır. Akım sınırı ise ayrı bir güzellik. Bunun dışında temel ihtiyaç olan voltajlar mevcut. Neden güç kaynağı olarak kullanılmasın. Bu biraz da sizin ihtiyaçlarınızla alakalı. Hassas mı yoksa kaba bir voltaj çıkışı ihtiyacınız mı var?

24V 10A için aşağıdaki modülü kullanabilirsiniz. Ama çıkış voltajının stabilitesi yada ripple hkkında bişey diyemem.
1742932188774.png

2000 yılının başlarında Doğuş Üniversitesi'nin elektronik haberleşme laboratuvarlarında bilgisayar SMPS güç kaynaklarını kullanarak test cihazları yapmıştık. Breadboard vs. koyduk, hiç kullanılmaz değil. Fakat burada belirli senaryolarda testler yapıldığı için sorun olmuyordu.

Genel bir kullanım için bence en büyük dezavantaj, çok yüksek akımlar verebilmesi. Bir cihaz tasarladığını/tamir ettiğini varsayalım, cihaza bir anda onlarca amper akım verebilirsin.

Gürültü seviyeleri de iyi değil diye biliyorum ama günümüz güç kaynakları için bundan emin değilim. Mikroişlemcilerle çalışırken abuk sabuk davranmasına sebep olabilir.

Bence en hesaplı ve yapılabilecek en iyi çözüm, 10 güç kaynağını satıp, 2 tane Korad 3005 alıp işi bitirmek. Bazen yüksek akımlara da ihtiyaç olan işler olabilir. Kalanlarla yine voltaj rayı filan yapabilirsin.

Bunu da yapabilirsiniz. En altta ilgili şema ile ilgili PCB çizimi de bulunmakta.
Ben bunu yaptım ve kullanıyorum. 30V ayarladım, elektronik yük ile 9A akım çektim.

Eğer amacın sadece akü şarj etmek, DC motor çalıştırmak gibi şeyler ise yukarıdaki 1200W modülü PC güç kaynağının 12V una bağlayıp geniş aralıkta çıkış voltajı alabilirsin. Ama temiz voltaj ihtiyacı varsa, duyarlı elektronik devrelerle çalışma planların varsa, Korad daha uygun olur.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,523
Üyeler
3,049
Son üye
MelihEfe

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back