Güç kaynağı ve krokodilli kablolarda kullanılacak uzunluk ve kablo çapı seçimi

Merhaba, Araştırmalarım sonucunda günlük kullanımlarda ideal uzunluğun güç kablosunda 80 cm, krokodilli kablolarda 35 cm olduğunu buldum. Bu uzunluklara göre gerilim düşümünü hesaplayarak uygun kablo çapını buldum(Formül kullanılan projelerde test edilmiştir). Güç kablosu için 14 AWG, krokodilli kablo için 18 AWG değerlerini buldum. Tecrübeli forum üyelerinin de yorumlarını alabilir miyim?

gerilim.JPG

Ekler

Güç kablosu 14 AWG olarak piyasada bulunmaz tabi. Ona en yakın 2.5 mm2 bulunur, o da çok rijit olur. Çoğu zaman düşük akımla çalışıyorsan, olabildiğince esnek kablo kullanmak daha kullanışlı olur. Yüksek akımlar için de ayrı özel kablo bulundurabilirsin. Benim güç için kullandığım banana'lı kabloların kesiti 1.5 mm2. Yeterince esnek ve düşük akımlarda voltaj düşümü bir sorun olmuyor.

Krokodil için de gene 0.8 mm2 bulmuşsun. Breadboard uygulamaları için düşünüyorsan, bu çok aşırı rijit olur. breadboard ile çalışmak çok zor olur çünkü parçayı kasar. 0.25 mm2 tamamen yeterlidir.

Timur hocam, güç kablosu olarak yumuşak silikonlu kablolardan kullanmayı planlıyorum. Yumuşak Silikonlu Kablo buradaki kablolar awg standardına ve korad 5 A verdiği için taşıyabileceği akımı 5A referans alarak kablo çapını hesapladım. Aldığım krokodiller çok dandik çıktığı için kablolarını değiştireceğim.

Düşük gerilimde bir kaç Amperlik akım bile yüzdesel olarak dikkate değer ölçüde gerilim düşümüne sebep olabilir. Bazı güç kaynaklarında "sense" bağlantısı da var bunu engellemek için. 5 Ampere kadar olan güç kaynaklarım için 1 metreye kadar kablo ve 0.75mm² ile 1.5mm² kesitinde kabloları sahip krokodiller kullanıyorum. Daha güçlü olanlar için daha kalın.

Kablo kesiti daha çok uygulamanız yada kullanım alanınız ile ilgili. Akü/pil şarjı, motor sürücü devresi testleri, bldc ile ilgili denemeler, indüksiyon ocak gibi yüksek akım gerektiren uygulamalar için @taydin bahsettiği gibi kalın kesitli kablo iyi olur. Diğer taraftan basit mcu/lojik devreler gibi uygulamalar için kablonun yumuşak olması yeterli. Breadboard için zil teli diye satılan tek damar 0.25mm² yada 0 3mm² çaplı kablolar uygun olur.
Özetle kullanım alanınız kablo tipini seçmede belirleyici olacak.

Forum istatistikleri

Konular
7,535
Üyeler
3,050
Son üye
Wtrk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back