Kağıt Para Okuyucusu MDB Protokolü

fgokcegoz

Yeni Üye
Merhabalar,

MDB protokolü ile haberleşen bir kağıt para okuyucusu ile kontrol kartı arasındaki haberleşmeyi dinleyip, anlamaya çalışıyorum. Bu protokolle çalışmış olan var mıdır acaba ?

İlk enerji verdiğimde, sırasıyla;

Kontrol Kartından --> Kağıt Para Okuyucuya
0x30 (Reset Komutu)

Kağıt Para Okuyucudan --> Kontrol Kartına
0x80 0x8F (Power Supply On Komutu) - 0x54 0x52 ('T' 'R' : Ülke bigisi olduğunu düşünüyorum.)

0xEC 0xFF 0x0D 0x33 0x00

Kağıt Para Okuyucudan --> Kontrol Kartına
0xDC 0xC6 0xA2 0xFE 0xBA

0x02 (Onay Komutu)
0x3E (Enable Status Komutu)

Haberleşme 4800 bps, 9bit - N1 formatta oluyor. Atılan parayı kabul ettiğinde veya reddettiğinde gönderdiği/aldığı verileri anlamlandırabildim. Ama özellikle bu başlangıç esnasında gönderdiği verileri anlamlandıramadım. MDB konusunda bilgim yok. Doküman vs var ama bu özel bir protokol gibi. Nasıl ilerleyebilirim. Yardımcı olabilecek biri var mıdır ?

"0xEC 0xFF 0x0D 0x33 0x00" ve "0xDC 0xC6 0xA2 0xFE 0xBA" komutlarındaki kırmızı olanlar hariç, her denediğimde değişiyor. Bu konuda bir fikre ihtiyacım var en azından. Bir tanımlama vs olabilir m, acaba ?

0xEC: Komut kodu, 0xDC: Yanıt kodu olsa gerek. Çok bildiğim bir protokol değil. Ama bunlarda bir CRC değeri mutlaka olur. 0x33 ve 0xFE'de muhtemel CRC değerleri olsa gerek. 0x00 ve 0xBA'da sonlandırma kodları olabilir.

Yani burada yapılabilecek en temel şey. Belirli para miktarları ile teker teker ölçüp veri almak olabilir.

Değişen veri tamamen random mu yoksa monoton artıyor mu? Monoton artıyor ise bir çeşit timestamp olabilir.

Eğer tamamen random ise bir çeşit Challenge Response algoritması olabilir. İki taraf da bir fonksiyon biliyor (f). A tarafı X diye bir random sayı üretiyor ve f(X) hesaplıyor. Sonra B ye X i gönderiyor. B de f(X) hesaplayıp geri gönderiyor. Sonuçlar uyuşuyorsa iletişim başlıyor.

Hiç çaşışmadim bu konuda. Linkteki dokuman işinizi görür mu acaba?

Byteların sıralaması tersine olmasın.

1738070940450.png

Değişen veri tamamen random mu yoksa monoton artıyor mu? Monoton artıyor ise bir çeşit timestamp olabilir.

Eğer tamamen random ise bir çeşit Challenge Response algoritması olabilir. İki taraf da bir fonksiyon biliyor (f). A tarafı X diye bir random sayı üretiyor ve f(X) hesaplıyor. Sonra B ye X i gönderiyor. B de f(X) hesaplayıp geri gönderiyor. Sonuçlar uyuşuyorsa iletişim başlıyor.

Random olduğunu dusunuyorum hocam. Bir tur timestamp degil. Muhtemelen kendi aralarinda iletisim baslatma metodu kullaniyorlar. Aslinda baslangic olarak MDB oldugunu dusunuyordum ama sanirim bu MDB den devsirme ICT protokolu diye geciyor. Dokumanda bu kisim ile alakali bilgi yok ama maalesef.

Hiç çaşışmadim bu konuda. Linkteki dokuman işinizi görür mu acaba?

Byteların sıralaması tersine olmasın.

39950 eklentisine bak

Bu dokumani gordum hocam. MDB protokolunun klasik dokumaninin 4.3 versiyonu. Bill Acceptor/Validator diye gecen kismi inceledim. Ama bu sanirim MDB degil ama MDB devsirme bir protokol. ICT diye geciyor. Urunun kendi ureticisinin bir dokumani var ama maalesef bu kisim eksik.

Bu dokumani gordum hocam. MDB protokolunun klasik dokumaninin 4.3 versiyonu. Bill Acceptor/Validator diye gecen kismi inceledim. Ama bu sanirim MDB degil ama MDB devsirme bir protokol. ICT diye geciyor. Urunun kendi ureticisinin bir dokumani var ama maalesef bu kisim eksik.
Üretici dokumanında statement of compliance kısmında bir şeyler yazılmış mı? Yani hangi protokole uyumlu çalışmasını beyan ediyor?
Eğer full complience ise dokumanda bahsettiği versyonla uyumlu olmak zorundadır.

Üretici dokumanında statement of compliance kısmında bir şeyler yazılmış mı? Yani hangi protokole uyumlu çalışmasını beyan ediyor?
Eğer full complience ise dokumanda bahsettiği versyonla uyumlu olmak zorundadır.

Yok hocam yazilmamis. Dokuman 10 yil once hazirlanmis zaten. Ureticiye mail attim ama bakalim cevap verecekler mi ?

Ekler

Evet hocam. Kendi isimlerini koymuşlar, protokollerine. Web sitesinde 2006-2019 diye yazıyor. Acaba ürün geliştirme/tasarım işlerini bırakıp sadece satış işlemlerine mi yönlendiler son 5 yıldır.

Dışarıda yaptırsalar bile bu şirket hala kendi markasıyla entegrasyon için OEM türü mal satıyor. Elinizdeki ürün eski ve belki yeni ürünlerde bu protokol hiç kullanılmıyor. (örnek ürün için cctalk protokolünden bahsetmişler).
Bilinmeyen komutlara gelince, belki gün saat bilgisini yazıyor para okuyucuya? Bilemiyorum. Belki çok da önemli komutlar olmayabilir. Normal çalışma sırasında komutlara da bakılır. Bilgisayarla bağlanarak sorunlu iki komut göndermeden haberleşme denemesi yapılabilir aslında.
İTC açısından bakıldığında - yeni satış ve ona bağlı destek zorunluluğu yok. Yani bu iş tamamen adamların insafına kalmış.

Haklısınız hocam. Bu iş tamamen adamların insafına kalmış. Zamanında kendi uydurdukları ICT protokolüne uygun olarak bir kart tasarlayıp satıyorlar. Hala bu kontrol kartı, uzak doğudan getirilip kullanılıyor diye biliyorum. Ama üreticisi kimdir, satan firma kimdir o konu tamamen muallak.

O komutların bir önemi var mı yok mu şuan için kesin birşey söylemek pek mümkün değil. Çalışmalara devam ediyorum. Gelişme olursa paylaşırım.

Herkese teşekkürler...

Forum istatistikleri

Konular
7,274
Üyeler
2,933
Son üye
talhassmiths

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back