LVM (Logical Volume Management), GNU/Linux işletim sistemlerinde, birden fazla diskin saklama kapasitesini tek bir disk şeklinde kullanıma sunan bir özelliktir. Örneğin elinizde 1 TB, 2 TB, ve 500 GB kapasiteye sahip üç tane harddisk var. Bunları ayrı ayrı harddisk olarak kullanmak yerine, 3.5 TB kapasiteye sahit tek bir disk şeklinde kullanmak daha avantajlıdır, çünkü harddisk yakın zamanda dolmayacağı için doldu mu dolmadı mı diye kafayı yormaya gerek yok.
Bunun dışında, LVM ile oluşturulan bir saklama alanını doldurduğumuzda, yeni bir disk ilave ederek kapasiteyi artırabiliriz, ve bunu yaparken hiçbir formatlama, partition boyut ayarlama veya başka türlü bir veri kaybı sözkonusu değil.
Aşağıda, gerçek bir sistemdeki (benim evdeki linux sistem
) örnek üzerinden, 4 ayrı diskten meydana gelen bir LVM saklama alanının nasıl hazırlandığını anlatacağım.
Bunun dışında, LVM ile oluşturulan bir saklama alanını doldurduğumuzda, yeni bir disk ilave ederek kapasiteyi artırabiliriz, ve bunu yaparken hiçbir formatlama, partition boyut ayarlama veya başka türlü bir veri kaybı sözkonusu değil.
Aşağıda, gerçek bir sistemdeki (benim evdeki linux sistem

Son düzenleme: