Genelde ben işin teknik boyutuna çok odaklanıyorum, o yüzden "endüstri 4.0" ın ne anlama geldiğini de bilmiyordum. Şimdi biraz bakınca ben kabaca şöyle anlıyorum. Bir fabrikada işlemci barındıran HERŞEY internete bağlı olacak ve böylece uzaktan yönetilebilecek ve kontrol edilebilecek. Eğer bu tamınlama doğru değilse düzelt lütfen.
Bu tabi kulağa çok hoş geliyor iken, çok büyük tuzak ve riskleri de beraberinde getiriyor. Eğer endüstri 4.0 ı meydana getiren tüm teknolojileri bizim bilimadamları üretiyor olsaydı, ki buna hem yazılım hem de donanım, hem de işlemcilerin kendisi dahil, o zaman belki bu tuzak ve riskleri minimuma indirebilirsin. Ama işlemciyi hazır alıyoruz, o yüzden internete bağlı olan o işlemcinin belli bir zamanda tam olarak ne yaptığından kesinlikle %100 emin olamayız. Emin olamayınca da her zaman o nesnelerin başka ülkelerdeki kontrol merkezleri tarafından gözlemlenmediğinden veya kontrol edilmediğinden de emin olamayız.
Diyeceksin ki "tamam mesela ARM işlemciyi veya core i7 işlemciyi hazır oluyoruz ama programını biz yazıyoruz. Eğer bir açık varsa o bizim programdan kaynaklanıyordur ve o açık giderildiğinde sorun kalmaz". Ama iş o kadar basit değil. Bir core i7 işlemcinin içinde milyarlarca transistör var ve o işlemcinin nasıl çalışacağını belirleyen de dahili bir yazılımı var (buna microcode deniyor). Bu microcode'un, eğer sistemde internet bağlantısı varsa, internete çıkmak için gereken tüm desteği içermediğinden emin olabilir misin? Emin olman için o microcode'u senin yazmış olman lazım. Sen yazmadıysan da her zaman orada o işlemcinin asıl sahibine hizmet eden bir kodun olduğunu düşünmen lazım.
Eğer bu tip konuları düşünmezsek, nasıl ki ABD/Israil stuxnet ile İran santrifüjlerini darmadağan etti, işte bu endüstri 4.0'ın getirdiği kolay erişim ile de bizim kritik endüstriyel tesislere saldırabilir. Endüstri 4.0'ı kullanmayalım demiyorum. Kritik olmayan endüstrilerde kullanılabilir. Ama askeri teknoloji üretilen ve geliştirilen yerlerde böyle şeyleri ancak HER ŞEYİNİ KENDİN geliştiriyorsan kullanmalıyız. Yani işlemciyi biz yapacağız, programı biz yazacağız, devrenin tasarımını biz yapacağız, tüm bilgi birikimi bizde olacak.