Mikroskopların Altındaki Sehpadan Yapmak

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Mikroskopların altında lamel camdaki örneği X ve Y ekseninde rahatça incelemek için kullanılan mekanizmadan yapmak istiyorum.
Ben tabiki PCB yi buraya koyup digital mikroskobun altında PCB yi kolayca incelemek istiyorum.
Bağlantı elemanları olarak ne kullanılabilir.Elimde 1 metrelik çapı 4,6mm olan vidalı mil var .Bu yeşil levhanın eninden ve boyundan 20 mm uzun kessem ,uygun 4 vidayi somunu üstten biraz delsem,bu 4 delik yerinden vidalasam ,işimi görmezmi?

Yalnız bende standart somun var.Bunun vidalanması için delik çapı aynı olmasına rağmen vidalanacak kısmı uzun olması lazım ki sağlam olsun
Birde bunlar vidalanınca sadece yesil levha x ve y de hareket eder değilmi?


tabla.jpg
 
Son düzenleme:
O şekilde vidayla X ve Y yönünde hareket eden tablalar, büyütmesi çok yüksek olan mikroskoplarda yararlı oluyor. Mesela mikrobiyoloji veya metalurjide kullanılan ve binlerce kez büyütme sağlayan mikroskoplar. Ama elektronikçi mikroskopları en fazla 40 kez büyütmeli oluyor. Daha büyüğünü de alırsın istersen ama elektronik için bir faydası olmaz.

Benim kullandığım mikroskop en fazla 40x ve ben bunu çoğunlukla 5x - 10x civarında kullanıyorum. Ancak çok hassas bir çipte ameliyat yapıyorsam 40x e kadar çıkıyorum. Ama mikroskop için sehpa yerine üstte yatay ray kullanıyorum. Bunun inanılmaz faydası oluyor. Çok büyük PCB'leri bile hiçbir engel çıkmadan rahatlıkla inceleyebiliyorum.

IMG_20200512_192520.jpg
 
Asıl kullanacağım yer matkabın altında PCB leri delmek için.Benim nasıl somunlar (veya bağlantı parçaları )takmam gerekiyor ?
Birde bu tür mekanik parçaları tanıtan bir site veya youtube da amatör mekanikçiler konusunda bir kanal varmıdır?
 
O tip X Y tablalarda mantık aşağı yukarı aynıdır. İki tarafından kırlangıç yatak veya yuvarlak mil ile yataklanır, ortadaki bir vida ile de ileri geri hareket sağlanır. Mesela banggood'da şu tablaya bakalım. Hem X hem Y için sağ ve solda kırlangıç yatak var. Ortada da dişli bir çubuk ile tabla ileri geri hareket ettiriliyor.

ca1823ea-c37b-473d-9c39-572a4a2329ff.jpg
 
Şuradaki mekanizmanın mantığı da neredeyse yukarıdaki ile aynı. Tek fark yuvarlak mil ile yataklanmış. Ama hareket gene vidalı mil ile sağlanıyor. Burada el kasnakları yerine step motorlar çeviriyor vidalı mili:

1589308204648.png
 
Senin yapacağım elle PCB delme uygulamasında ne somunların nede vidalı milin özel olmasına gerek yok. Standart somun ve vidalı mil için de sanayide "saplama" tabir edilen dişli çubuklar kullanabilirsin. Yataklama biraz uğraştırır. Titreşimden matkap ucunu kırmamak için biraz sıkı geçmesi gerekiyor. 0.1 mm boşluk olacak şekilde yapıp araya da bolca gres yağı doldurursan iş görür.
 
Peki bu çizimdeki gibi birşey olursa ,aynı anda hem x ve hem y de hareket olduğunda bir sorun olurmu?

tabla2.png
 
Yataklama tamamen bağımsız ise yukarıdaki X Y tablalar gibi, o zaman aynı anda hareket etmelerinde hiçbir engel olmaz.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Mesajlar
123,139
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top