Soyulmuş bakır kablodan topraklama olur mu?

suchasme

Üye
Katılım
23 Aralık 2023
Mesajlar
43
Köy evimiz eski olduğu için topraklaması yok. Topraklama için bakır çubuklar çok pahalı. 2 tane 2,5mm NYA kabloyu soyup 1-1,5 mt lik demir çubuğun bir ucuna bağlasam, demir çubuğu toprağa çaksam olur mu? Alttaki resimde çizdiğim şekilde.

internette bakır suyuna batırılmış ucuz çubuklar var ama gerçek bakır kaplama mı boya mı belli değil.

soyulmuş nya kablodan topraklama olur mu? önerilerinize ihtiyacım var



1738320446281.png
 
Yuzey alani genis olmali. Dedigin olur mu? Hic olmamasindan iyidir.

Bakir cubuk cok pahali. Ustelik dedigin gibi kaplamali adi bir metalden sirf goz boyamak icin yapilmis malzemeye bir ton para da verebilirsin.

Yarim mm yada ucuz olsun dersen daha ince bakir levhadan serit kessen mesela 10 cm eninde 1 yada 2 metre boyunda bunu da bir insaat demirinin etrafina gerdire gerdire dolasan is gorur. Ama standartlara uymaz.

 
Toprakta bulabildiğin en nemli yere kadar gidebilirsen olmamasından daha iyi bir düzeye getirir.
 
Bakır ince olduğu için zamanla oksitlenip kopar gibi geliyor.

Çubuğu internetten alıp mıknatıs çekip çekmediğine bakarak demir mi değil mi anlaşılabilir. Yaklaşık hacim ve ağırlıktan (özkütleden) hangi metalden yapıldığını da az çok anlayabilirsiniz. Beğenmezseniz iade şansınız olur.
 
Elektrikçilerde galvaniz kaplı topraklama kazığı satılır, pahalı bir şey de değil. Balyozla çakması da kolaydır, pabuç sıkacağınız delikleri de var.

Oturduğum köy evi için projeyi yapan elektrikçi hem bina hem de sayacın olduğu yerlere iki ayrı kazıkla topraklama yaptırmıştı. Bütün cihazlar ve kaçak akım koruma gerektiği gibi çalışıyor. Ama bu galvanizli kazıkların ömrü ile ilgili bir bilgim yok, 5 yıldır bir sıkıntı yok.
 
Galvaniz kaplı topraklama zamanla toprak altında çürüyor. Ama bakır gömülü olduğu müddetçe böyle bir problemi yoķ. Bakır çubuk tabiki pahallı ama bakır yumuşak olduğu için zaten bakır çubuğunda çakılması zor. Bu iş için kullanılan malzemenin adı transmisyon çubuğu olarak geçen malzemedir. Bu malzeme ucu sivri sert çelik bir malzeme, üzeri bakır kaplıdır. Zemine çakılmasıda kolaydır. Sizin anahtar kelimeniz bakır kaplamalı transmisyon çubuğu.
 
1mm 1.5 etli bakır borular daha ucuz seçenek olabilir.
bakır borunun iç çapından daha küçük dış çaplı çelik çubuğu boruya geçirerek, yumuşak çekiçle boruyu döverek çubuğun yuzeyine sıkı oturması sağlanabilir.
 
Bazı şeyleri ucuza maletmeye çalışmamak lazım. Topraklama, yerine göre ya hayat kurtaracak yada yangını önleyecek. O yüzden standartlara uygun en iyisinden bir bakır çubuğu veya levhayı göm toprağa, bağlantıları da standartlara göre yap bitir işi.

İşin bir de yasal boyutu var. Diyelim ileride yeri sattın, sonra da elektrik kontağından yangın çıktı ve 5 kişi öldü. İtfaiye yaptığı araştırmada bu senin standartlara uygun olmayan DIY topraklamayı anında tespit edecektir. Ondan sonra da bir tek tazminat davası bile seni iflas ettirebilir. O zaman geriye dönük "keşke piyasadaki EN PAHALI çubuğu, en çok para isteyen ustaya yaptırsaydım. Bir de yapan ustaya işin toplam tutarı kadar da bahşiş verseydim" dersin.
 
İşin bir de yasal boyutu var. Diyelim ileride yeri sattın, sonra da elektrik kontağından yangın çıktı ve 5 kişi öldü. İtfaiye yaptığı araştırmada bu senin standartlara uygun olmayan DIY topraklamayı anında tespit edecektir. Ondan sonra da bir tazminat davası seni iflas ettirir. Ondan sonra da bir tek tazminat davası bile seni iflas ettirebilir. O zaman geriye dönük "keşke piyasadaki EN PAHALI çubuğu, en çok para isteyen ustaya yaptırsaydım. Bir de yapan ustaya işin toplam tutarı kadar da bahşiş verseydim" dersin.
yasal işlere gelince - yalnış hatırlamıyorumsa projeyi yetkili elektrik mühendisi çizerek onaylaması lazım.
Çubuğa ödenecek paradan daha pahalı olmasın. :cool:
 
İşi iyi niyetle standartlara uygun yaptıktan sonra mühendise imzalatmasan da olur bence :)
 
Zaten ülkemizde mühendisin imzasının da bir kıymeti yok malum. Depremlerde yıkılan yüzbinlerce binanın çoğunun statik, dinamik ve deprem raporlarında mühendislerin imzası vardı.

Eğer düzgünce standartlara uygun yaptın ve diyelim gene yangın çıktı. Bilirkişi, topraklamanın standartlara uygun olduğu yönünde rapor verecektir zaten ve sana sadece usulsüzlükten bir para cezası yazılır mühendise imzalatmadın diye. Ama sakat bir topraklamada bilirkisi bunu tespit ederse, alacağın cezanın bir üst limiti yok.
 
Artı topraklamaya periyodik ölçüm yapılmalı. Memlekette acaba kaç bina yöneticisi bunu yaptırıyor?
Yetkiliye gelince alınacak cevap "cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir" den farklı olmayacak. :gulus1:
 
Evin iç tesisatında da toprak hattı yoktur.. Sadece bir iki noktaya çekerim, diğerleri önemli değil diye düşünülürse
yanlış olur.. Her noktaya çekilmesi lazım.. Kaçak akım röleside konulacak...
 
Elektrikçi arkadaşlar daha net bilgi verecektir, ama benim oturduğum dairede priz topraklamaları tek damar 2.5 mm2, panoya gelen toprak hattı da 4 mm2.
 
Bahsettiğiniz demir çubuk yanına bakır iletken malesef olmaz.

Toprak altında iki ayrı metal pil etkisi oluşturup yaptığınız topraklama bir süre sonra özelliğini yitirecektir.
 
Köy evimiz eski olduğu için topraklaması yok. Topraklama için bakır çubuklar çok pahalı. 2 tane 2,5mm NYA kabloyu soyup 1-1,5 mt lik demir çubuğun bir ucuna bağlasam, demir çubuğu toprağa çaksam olur mu? Alttaki resimde çizdiğim şekilde.

internette bakır suyuna batırılmış ucuz çubuklar var ama gerçek bakır kaplama mı boya mı belli değil.

soyulmuş nya kablodan topraklama olur mu? önerilerinize ihtiyacım var



40003 eklentisine bak
paslanmaz çubuk olsa daha iyi olur.
Bakır kabloyu üstten bağla ve ek yerine zift filan dök yoksa erir gider bakır kablon.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Mesajlar
123,138
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top