Tantal kondansatörün sağlamlık kontrolünün diğer kondansatör türlerinde olduğu gibi LCR metre ile yapılması lazım. Diyot konumunda sadece kısa devre mi değil mi onu anlarsın. Gerçi tantal kondansatörler genelde kısa devre şeklinde bozuluyor, ama bu şekilde ezberden iş yapmamak lazım. Nadir de olsa farklı arıza modları da ortaya çıkabilir.
Diyot kademesinde nokta atışı ölçümleme tekniği varsa, anakartlar da tantal 'ların kesin arızalarını tespit edebilir miyim diye sormak istedim.
Tantal 'ların ESR değeri genellikle düşüktür. Sorunu azdır. Elektrolitiklere göre daha uzun ömürlüdür ve pahalıdır.
İzlediğim bir video da diyot kademesinde tantal ölçümü yapılıyor.
Kendi kendime acaba bilmediğimiz bir ölçüm tekniği mi diye merak ettim. Foruma da sormak istedim. Belki destekleyici bilgi vardır diye...
Bir kaç anakart 'ta multimetre ile ölçüm yaptım "evet" diyot kademesinde, diyot değerleri çıkıyor. Sorunlu tantallar da sıfıra yakın değer çıkıyor.
Konu hakkında nette araştırma yaptım, bilgi yok. Sonra videoyu hazırlayan vatandaşın diyot kademesini kullanarak ölçmesini kendisine ait özel tekniği olduğunu öğrendim.
Bu bilgi de dağarcığımız da bulunsun.
Yine bildiğimiz ölçümleme tekniğinden şaşmayalım, LCR metre ile ölçümlere devam;
Teşekkürler üstad;
fotoğrafta görünen kondansatörlerin kapasitesi 20uf ve 10V olması lazım degil mi yani üzerinde yazan değerler bu aynı yerde 3 tane var ve hepsinin kapasitesini tek tek ölçtüm 10 uf civarı çıkıyor
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.