Uçak Göstergeleri Nasıl Yapılır?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Resimdeki uçağı home cockpit olarak yapmak istesem kırmızı ile çizdiğim gösterge panellerini nasıl yapabilirim? Yani kasası 3d yazıcıdan, görseli çıktı alınıp yapıştırılır ama o ibreyi elektronikte hangi malzemeyi kullanarak yapabilirim? Burada her ibrenin uçaktan gelecek bilgiye göre hareket etmesi gerekli.
Yada böyle yapılıp satılan hazır bir model var mıdır? Arduino modülü gibi. Al, programla, kullan tarzında.

20210202_004143.jpg

İbre için step motor kullanılabilir. Çoğu modern gösterge zaten step kullanıyor.
https://www.robolinkmarket.com/28byj-48-step-motor-ve-uln2003-surucu
Linkteki gibi ucuzundan bir step olabilir.
Yalnız linkteki motorların önünde bir redüktör var. Yada bana öyle denk geldi. Hızlı tepki için redüktörün çıkarılması gerekebilir.
Unipolar olduğundan 4 adet tr/ ULN2xxx'nin 4 portu sürmek için yeterli olur.
100 pin F103 mcu da 15 motoru yönetebilir.

Büyük ihtimalle bu projeye de girişeceğim. Boeing 737 kadar onlarca düğmesi yok. Panelin tamamını yapabilirim. Yaza doğru inşallah başlarım.

@ismailsurek hocam FSX de Default Cessna 172 den veri alabiliyor muyuz, bilginiz var mı?

@Gokrtl tam senin istediğin gibi bir çaışlmayı şuradaki arkadaş yapmış. Buradan yaralanabilirsin.
Bu arkadaşında yaptığı gibi göstergeler için en pratik, ucuz ve esnek çözüm bildiğimiz LCD veya LED monitör kullanmak (burada 22" kullanmış). Uygun yazılım ve önüne bezel konulduğunda sanki ayrı displaylermiş gibi gözüküyor. Bununla halledilemeyen displayler için @ismaily nin verdiği örnek çok uygun. Birkaç örnek:
1612256569812.png

1612256612133.png

1612256647958.png

Son düzenleme:
Yıl olmuş 2021, hobi amaçlı yapacaksanız hiç uğraşmayın, alın bir amoled/oled ekran geçin. Arabaların bile göstergeleri artık bu şekilde yapılıyor.

Araştırırım ama o ekrana istediğim görüntüyü nasıl yansıtırım bilmiyorum. Kodlama konusuna çok hakim değilim. Yine de araştırırım.

@Gokrtl tam senin istediğin gibi bir çaışlmayı şuradaki arkadaş yapmış. Buradan yaralanabilirsin.
Bu arkadaşında yaptığı gibi göstergeler için en pratik, ucuz ve esnek çözüm bildiğimiz LCD veya LED monitör kullanmak (burada 22" kullanmış). Uygun yazılım ve önüne bezel konulduğunda sanki ayrı displaylermiş gibi gözüküyor. Bununla halledilemeyen displayler için @ismaily nin verdiği örnek çok uygun. Birkaç örnek:
7916 eklentisine bak

7917 eklentisine bak
7918 eklentisine bak

Abi resimlerde ki her şey satın alınmış. Kendi yaptığı tek şey tahta gibi görünüyor. Bunun hazır sistemi var. 98 bin tl kadarcık. Veyahut da böyle toplama yoluyla yine 10-15 bin tl ye gelir diye tahmin ediyorum. Göstergeleri ekrana yansıtmak gerçekten çok pratikmiş. Ama ikinci bir ekran, ekran kartına ikinci bir yük demek. Bir de mekanik tasarlamak daha keyifli olur diye düşünüyorum. Kısmet bakalım. Zevk için bir tane mekanik tasarlarım. Baktım oluyor hepsini mekanik yaparım. Yada baktım zorlanıyorum ekran fikrini değerlendiririm.

cessna.png

• Beğen
Reactions: umk
Aslında siyah anodize edilmiş aluminyum üzerine 3d yazıcı ile boyama yapabilirsin. Çok güzel bir proje olur. Bir aparatla kalemi yazıcı kafasına bağlarsın. Servo ile indirip kaldırırsın. Uygun kalem bulunamazsa çok ince bir şırınga ile kıvamlı bir boya akıtarak deneyebilirsin.

Hiç olmadı serigrafi işine el atarsın ve serifrafi ile siyah aluminyum üzerine baskı yaparsın :)

Aslında siyah anodize edilmiş aluminyum üzerine 3d yazıcı ile boyama yapabilirsin. Çok güzel bir proje olur. Bir aparatla kalemi yazıcı kafasına bağlarsın. Servo ile indirip kaldırırsın. Uygun kalem bulunamazsa çok ince bir şırınga ile kıvamlı bir boya akıtarak deneyebilirsin.

Hiç olmadı serigrafi işine el atarsın ve serifrafi ile siyah aluminyum üzerine baskı yaparsın :)
Abi o göstergeler de ibrenin dışında yazılı olan alanlarda köşelerindeki butonlar yardımı ile çevriliyor. Yani hem ibre oynuyor hem de zemin.
O yüzden alüminyumu mekanik aksam olacak şekilde işlemek zor olur biraz. 3D yazıcıda dişli çizmeyi düşünüyorum ben. Üzerine de çıkartma yapabilirim. Yada mümkün olursa Fusion da yazar çizerim ve sonra boyarım.

Abi o göstergeler de ibrenin dışında yazılı olan alanlarda köşelerindeki butonlar yardımı ile çevriliyor. Yani hem ibre oynuyor hem de zemin.
O yüzden alüminyumu mekanik aksam olacak şekilde işlemek zor olur biraz. 3D yazıcıda dişli çizmeyi düşünüyorum ben. Üzerine de çıkartma yapabilirim. Yada mümkün olursa Fusion da yazar çizerim ve sonra boyarım.

İşin mekanik kısmını hallederiz sorun değil. Sorun güzel bir baskı alabilmek.

İşin mekanik kısmını hallederiz sorun değil. Sorun güzel bir baskı alabilmek.
Dur bakalım o seviyeye gelirsek konuşuruz abi. Burada asıl sıkıntı göstergeleri uçakla senkron çalıştırabilmek. Ben müdahale ettiğimde uçakta değiştirmek kolay. Ama uçak müdahale ettiğinde bende değiştirme kısmı zor. Kafamda o kısmı oturtamadım. Tamam ibreyi motor yolu ile haereket ettiririz ama dediğim gibi zeminde dönüyor. Bir motor da ona lazım. Hatta göstergenin birinde 3 tane oynar parça var. Bu da 3 motor demek. Bir göstergeye 3 motor nasıl sığar bilmiyorum. Ve ayrıca diğer göstergeler ile beraber bütün motorları sürekli senkron çalıştırmak programı kasar mı onu da bilmiyorum. Tek bildiğim bu göstergeleri mekanik yaparsak çoğu kişinin yap(a)madığı bir şey yapmış oluruz.

Dur bakalım o seviyeye gelirsek konuşuruz abi. Burada asıl sıkıntı göstergeleri uçakla senkron çalıştırabilmek. Ben müdahale ettiğimde uçakta değiştirmek kolay. Ama uçak müdahale ettiğinde bende değiştirme kısmı zor. Kafamda o kısmı oturtamadım. Tamam ibreyi motor yolu ile haereket ettiririz ama dediğim gibi zeminde dönüyor. Bir motor da ona lazım. Hatta göstergenin birinde 3 tane oynar parça var. Bu da 3 motor demek. Bir göstergeye 3 motor nasıl sığar bilmiyorum. Ve ayrıca diğer göstergeler ile beraber bütün motorları sürekli senkron çalıştırmak programı kasar mı onu da bilmiyorum. Tek bildiğim bu göstergeleri mekanik yaparsak çoğu kişinin yap(a)madığı bir şey yapmış oluruz.

RC servo kullanırsan gayet rahat sığdırırsın. 10 tane bile sığar :D

RC servo kullanırsan gayet rahat sığdırırsın. 10 tane bile sığar :D
360 derece servo almak lazım. Ama sevolara güvenmiyorum abi ya. Ucuzları çabuk bozuluyor. Diş atıyor filan. Motoru tercih ederim. En küçüğünden olsa bile yeter motor. Sonuçta döndüreceği ufak bir parça. Birde hesini merkeze koyamayacağımıza göre dişli sistemi yapmamız gerekecek.

360 derece servo almak lazım. Ama sevolara güvenmiyorum abi ya. Ucuzları çabuk bozuluyor. Diş atıyor filan. Motoru tercih ederim. En küçüğünden olsa bile yeter motor. Sonuçta döndüreceği ufak bir parça. Birde hesini merkeze koyamayacağımıza göre dişli sistemi yapmamız gerekecek.

Evet o zaman motor ve optik enkoderli yapman lazım. Zaten ufuk göstergesi de uçağın durumuna göre fıldır fıldır dönebilir. 360 derece servo dahi iş görmez.

Evet o zaman motor ve optik enkoderli yapman lazım. Zaten ufuk göstergesi de uçağın durumuna göre fıldır fıldır dönebilir. 360 derece servo dahi iş görmez.
Bu optik enkoder çok pahalıymış yav. Ufacık bir şey 50tl

Bu optik enkoder çok pahalıymış yav. Ufacık bir şey 50tl

Optik demişler ama açıklamasında manyetik diyor. Optik olanın çok ucuz olması lazım.

Optik demişler ama açıklamasında manyetik diyor. Optik olanın çok ucuz olması lazım.
Valla ben kendisini iyi tanımıyorum abi. İsmine göre en ucuz bunu buldum. 200-400-600tl filan da var ve daha da çıkıyor :)

Şu olabilir. Buna delikli disk yapıyorsun ve çatalın arasında döndürüyorsun. Optik sensör de her delikte pals üretiyor.

Şu olabilir. Buna delikli disk yapıyorsun ve çatalın arasında döndürüyorsun. Optik sensör de her delikte pals üretiyor.

Heee anladım. Çok zekice :D

Hedefe hızlı gitmek için biraz takla atman lazım yalnız. Yoksa motor hedeften öte gider geri getirmen lazım, o zaman da fazla gidebilir hadi tekrar ileri :) Akıllı bir algoritma lazım, hedefe yaklaştıkça hızını da adapte edecek ve tek seferde istenen hedef açısına gidecek.

Hedefe hızlı gitmek için biraz takla atman lazım yalnız. Yoksa motor hedeften öte gider geri getirmen lazım, o zaman da fazla gidebilir hadi tekrar ileri :) Akıllı bir algoritma lazım, hedefe yaklaştıkça hızını da adapte edecek ve tek seferde istenen hedef açısına gidecek.
Veriler simulatörden gelecek. Ona göre hareket ettirmemiz lazım abi.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back