Ücretsiz kaynak paylaşımı / Atölye temizliği / Ücretsiz ekipman ve araç-gereç

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
5,477
Hobi amaçlı kurduğum atölyemin fotoğraflarımı daha önce de paylaşmıştım. Atölyemde bit pazarları ve hurdacılardan toplama bir çok ekipman ve elektronik kartlardan söktüğüm entegre, ölçü aleti ve diğer ekipmanlar bulunuyor. Bunlardan vazgeçmenin zorluğu, ileride mutlaka lazım olacağını düşünmek vb. nedenlerden dolayı ihtiyacımın fazlası ürünler biriktirdim. Örneğin biriktirdiğim entegreler arasında eskiden programladığım PIC mikro işlemciler var. Şu an ne programlayıcı ne de eskisi gibi assembly bilgim kalmadı.

Tabii benim ihtiyacımın kalmaması bunların çöp olduğu anlamına gelmiyor. Aynı şekilde ihtiyacımdan fazla ölçü aleti, tornavida seti, eski model anakart-işlemci vb. dış kasası zarar görmüş ancak çalışmasıyla ilgili sorunu olmayan dizüstü bilgisayar, 5*7 dot matrix gibi gibi çok değişik ürünler var. Dolayısıyla bunlar satsan satılmıyor, atsan atılmıyor...

Gelelim konumuza, atölyemdeki bu ihtiyaç fazlası gereçleri eğitim-hobi maksatlı projelere bütçe ayıramayan ya da bir şekilde ihtiyacı olan arkadaşlara ulaştırmak istiyorum. İlla ki parasal ihtiyacınız olması gerekmez, paylaştığım ürünlerden aklınıza bir proje gelir değerlendirmek isteyebilirsiniz. İşin orası size kalmış, benim 3 temel hedefim var. Birincisi atölye sosyalliği (eğitime katkı) sağlamak, ikincisi bunları kilosu 3-4 tl den işlem gören hurdadan ekonomiye geri kazandırmak, sonuncusu ise atölyemdeki istif/israftan faydalı bir şekilde kurtulmak.

Şu an tam bir liste paylaşamıyorum ancak bu sayfaya günden güne eklemeler yapacağım. Size ulaştırmamı istediğiniz bir ürün/cihaz olursa özelden iletişime geçin. Kargo ile ya da İstanbul Ümraniye'den gelip teslim alırsınız.

Aynı şekilde ihtiyacınız olan bir şeyi buradan da yazabilirsiniz, mesela benim 150 Mhz tektronix osiloskobum için prob ihtiyacım var.

Ücret beklentiniz olanları buradaki forumda paylaşınız, bu başlığı sadece ücretsiz paylaşımlar için kullanalım ya da ayrı bir alan açalım...

Yukarıdaki örnekte bahsettiğim mikro işlemcilerin listesi:

İşlemciAçıklamaAdet
AT89S52-24PUPack of 1 AT89S52 8-bit Microcontroller w/ 8KBytes ISP Flash
1​
MC68HC908JL8CSP
1​
PIC12F508-I/SNMCU 8-bit PIC12 PIC RISC 768B EPROM 2.5V/3.3V/5V Automotive 8-Pin SOIC N Tube
4​
PIC16F59-I/PPIC16F59-I/P; 8bit PIC Microcontroller; 20MHz; 2048x12 words Flash; 40-Pin PDIP
1​
PIC16F628A-I/PPIC16 Series 224 B RAM 3.5 kB Flash 8-Bit CMOS Microcontroller - PDIP-18
1​
PIC16F876A-I/SPPIC16 Series 368 B RAM 14 kB Flash 8-Bit CMOS Microcontroller - SDIP-28
1​
PIC16F877-20/PPIC16 Series 368 B RAM 14 kB Flash 8-Bit CMOS Microcontroller - PDIP-40
2​
PIC16F877A-I/PPIC16 Series 368 B RAM 14 kB Flash 8-Bit CMOS Microcontroller - PDIP-40
1
PIC18F2550-I/SPPIC18 Series 2 kB RAM 32 kB Flash 8-Bit Enhanced Microcontroller - SDIP-28
1​
PIC18F452-I/PPIC18 Series 1.5 kB RAM 32 kB Flash 8-Bit Enhanced Microcontroller - PDIP-40
1
 
Son düzenleme:
Valla elindeki PIC'lerin hepsi de DIP paketinde, tam hobicinin kullanımına uygun. Bunlar her türlü projede kullanılabilecek PIC'ler.
 
Merhabalar. Öncelikle daha önceden atölye kurup üniversite sınavı için 2 yıl süreyle tamamen kaldırmıştım. Şimdi yeniden atölye kurmayı planlıyorum. Fakat biliyorsunuz ki bir öğrenci olarak bunları karşılamak bir hayli zor. Dilenmek gibi olmasın ama her türlü atölye ekipmanlarına talibim. Bu desteklerinizin hiç bir zaman boşa gitmeyeceğini ve ne kadar büyük bir hayır yaptığınızı belirtmek isterim.
 
Merhabalar. Öncelikle daha önceden atölye kurup üniversite sınavı için 2 yıl süreyle tamamen kaldırmıştım. Şimdi yeniden atölye kurmayı planlıyorum. Fakat biliyorsunuz ki bir öğrenci olarak bunları karşılamak bir hayli zor. Dilenmek gibi olmasın ama her türlü atölye ekipmanlarına talibim. Bu desteklerinizin hiç bir zaman boşa gitmeyeceğini ve ne kadar büyük bir hayır yaptığınızı belirtmek isterim.
Bu tarzda ucu açık talepler yerine çalışma şeklini/alanını açıklayıp, elinde neler var ve nelerin eksik olduğunu düşünüyorsan onları liste yaparsan daha iyi olur. Hem elinde fazla ekipman olan varsa paylaşabilir, hem de şunlar olsa daha iyi olur diye tavsiye verir. Hepsine talibim dersen farklı bir algı oluşturur...
 
Kusura bakmayın yanlış anlaşıldım galiba. Siz tornavida setleri, ölçü aleti filan dediğiniz için ne gönderebilirseniz manasında demek istemiştim.
 
Doğru anlattın, ne yapmak istiyorsun? Ben de nelere ihtiyacın var diye soruyorum. Yeni bir atölye kuruyorsan burada yapmak istediğin tamir/geliştirme/araştırma konuları neler olacak ve senin neyin var başka nelere ihtiyacın olacak? Ben bu konuyu elimdeki fazlalıkları faydalı bir şekilde değerlendirmek için açtım. Sen de ihtiyaçlarını yazabilirsin. Zaman bulup ayırabildiğim sürece fazla olanları buraya eklemeye devam edeceğim. Eklediklerim içinden bu bana lazım dersen onu ulaştırırım. Herkesin yardımcı olabilmesi için sen de ihtiyaçlarını yazabilirsin.
 
Son düzenleme:
Elinizde ne var bilmiyorum ama genel olarak kullanılan tornavida seti, pense gibi ekipmanlar varsa ve yazdığınız PIC'lerden 16f877a ve 18F452'yi ve geliştirme amaçlı kullanılacak lcd, dot matrix ekipmaları gönderebilirseniz çok memnun olurum. Daha çok mikroişlemciler ve elektronik alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Vaktinizi çaldıysam özür dilerim.
 
Mikroişlemciler ve elektronik alanında kendini geliştirmek istemen çok güzel. Bu amaca ulaşmak için en etkin yol, bir projeye başlamak. Bu proje, senin tamamlamayı çok istediğin ve bittiğinde de hemen işine yarayacak bir proje olursa çok daha iyi olur, çünkü o projeyi bitirmek için büyük bir motivasyon olacaktır. Önce bu projeyi belirle. Eğer şimdiye kadar yaptığın çalışmalarla ilgili bilgi verirsen, proje konusunda da öneride bulunabiliriz.

Bir kere projeye başladıktan sonra ve senin ciddi olduğunu ve ilerlediğini gördüğüm zaman, birçok konuda sana destek olabilirim. Benim de elimde kullanmadığım hem çok elektronik malzeme var, hem de elektronik test cihazları ve ekipman var.
 
@mrtcnblgc özelden bana kargo bilgilerini gönder. İstediğin mikro işlemcileri, kristallerini, birkaç direnç ve 2 satırlı bir lcd ekranı sana göndereyim. Sana testler için breadboard falan da lazım. Bu mikroişlemcileri programlamak için programlayıcı var mı?
 
Öncelikle destekleriniz için çok teşekkürler. Lisede birkaç proje yapmıştık elbette fakat lise son da dahil olmak üzere üniversite sınavından dolayı pek çok proje yaptığım söylenemez. Geçenlerde arduino ile birkaç birşey yapmıştım fakat ekipman olmadığı için ilerletemedim.
Aynı zamanda lisede bir geliştirme kartı üzerinde çalıştım. Baskı devresini kendim çizip basmıştım ama dediğim gibi araya üniversite sınavı girdiği için pek zaman ayıramadım. Birde lisede PICkit 2 klon almıştım.
Genel olarak aklımda belirli bir proje yok fakat şuan tatil nedeniyle evimdeyim ve kuracağım atölye başka yerde olacak. Bu aralar genel olarak mikroişlemciler ailesini ve arduino gibi geliştirme kartlarıyla vakit geçirip ileride projeler üzerinde kendimi geliştirmek istiyorum.
Ayrıca elektronik alanında kendimi nasıl geliştiririm? Özel bir tavsiyeniz varmı?
 
Atölye için tavsiyem evinde küçük bir masada da bu çalışmaları yapabilirsin. Buradaki konuda temel çalışma ortamı için gerekli olabileceklerin listesi mevcut. Buradan hareketle evinde kuracağın küçük bir masa geç saatlere kadar çalışmanı gerektirecek işlerde de ilerlemen için faydalı olacaktır.

Kuracağın atölyeyi ilk etap da çok kapsamlı düşünmene gerek yok. Yüksek bir hedef koyup ulaşamazsan motivasyonun yıkılır. Onun yerine işlevsel düşünmelisin. Mesela ben ilk başlarda malzemeleri organize etmek için evdeki çöpe atılacak (dondurma) kapları vb şeyleri kullanıyordum. Havya için deniz süngeri alamıyordum ama evdeki bulaşık süngerini bir bölümünü kesip ıslatıyordum. Bunlara benzer çözümlerler üretmen çalışma ortamın için faydalı olacaktır.

@taydin tarafından hazırlanan lehim videosunu izlersen ıslak sünger ile havya temizliği yapmaman gerektiğini görürsün yani benim ilk başta yaptığım yanlıştı ama o gün için işlevseldi. Mesela ben havyamı temizlemek için sünger su karışımı kullanmıştım sen de bulaşık telini bir kaba koyarak temizleyebilirsin...
 
  • Beğen
Reactions: nt

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,410
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top