Voltmetre - Ampermetre

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Ampermetre ihtiyacıma çözüm bulmak adına elimde bir tane sağlam bulunan hazır sistem voltmetre, ampermetre yi söktüm. Kısmi olarak şemasını çıkarttım. Şuan da şönt direncin, smd kondansatörlerin ve trimpotların değerini bilmiyorum sökünce onları da ölçeceğim.

Devamında displaylerin şemasını da çıkaracağım ve sanırım sistemimde ekran değişimine gideceğim.

@taydin abi sen bu cihazı zamanın da test edip hata payı yüksek demiştin. Şeması ortaya çıktığına göre belki bir iyileştirme düşünebilirsin.

VAMERPETRE.PNG

20210512_152239.jpg
20210512_152133.jpg

Sen zaten kendin ölçmeyecek miydin arduino ile voltajı akımı? Bu displayi adam etmeye uğraşmaya gerek yok.

Sen zaten kendin ölçmeyecek miydin arduino ile voltajı akımı? Bu displayi adam etmeye uğraşmaya gerek yok.
Abi güç kaynağımda aşağıdaki resimdeki gibi bir görüntünün daha güzel olacağını düşünüyorum.
Ampermetre işini çözemediğim için hazır olanın şemasını çıkardım. Bunun display tarafını kullanmayacağım ama arduinodan hesapladığım volt ve amperi elimdeki max7219 entegreleri kullanarak displaylere yazdıracağım.
O yüzden ampermetre kısmı için dedim belki hazır şemasını çıkarmışken "şöyle yapsak daha iyi olur" diyebileceğin bir şey var mı diye sorayım dedim.

supply ekran.PNG

@taydin hocam ben de genel olarak şemadaki mantığı anlamak için soruyorum, daha doğrusu doğru anladım mı onu soracağım. Örneğin şöntü 1-2 watt 0.01 ohm seçtik ve 10A max ölçeceğiz. Şönt üzerindeki gerilim 0.01ohm x 10A = 0.1 volt yapıyor. Bunu 5 voltluk skalada hassas ölçmek için opamp kullanıyoruz. Güvenlik payı ihmal edilerek 5 volt / 0.1 volt = 50 gain gerekiyor sanırım.
Direnç için hazır şönt almak mı daha mantıklı olur yoksa istenilen değere uygun birleştirsek olur mu?
Direnç değeri 0.01 dedim ama onu neye göre belirlemek lazım ideali nedir?

Bu devrenin zaten şeması varmış nette. Boşuna çizdim. Üstelik arduino ile de çalışacak şekilde şema paylaşmışlar.

10342 eklentisine bak10343 eklentisine bak
Sanırım buna ait şema: Dijital Voltmetre, Ampermetre DC 100V 10A Gerilim Akım DSN-VC288

dsn-vc288.png

@taydin hocam ben de genel olarak şemadaki mantığı anlamak için soruyorum, daha doğrusu doğru anladım mı onu soracağım. Örneğin şöntü 1-2 watt 0.01 ohm seçtik ve 10A max ölçeceğiz. Şönt üzerindeki gerilim 0.01ohm x 10A = 0.1 volt yapıyor. Bunu 5 voltluk skalada hassas ölçmek için opamp kullanıyoruz. Güvenlik payı ihmal edilerek 5 volt / 0.1 volt = 50 gain gerekiyor sanırım.
Direnç için hazır şönt almak mı daha mantıklı olur yoksa istenilen değere uygun birleştirsek olur mu?
Direnç değeri 0.01 dedim ama onu neye göre belirlemek lazım ideali nedir?

Şöntü seçerken çok düşük bir direnç değeri seçersen, şönt üzerinde güç kaybı az olur, düşük voltaj düşer, ve duruma göre devreyi daha az etkiler. Ama şönt üzerinde düşen voltaj çok az olacağı için o voltajı oldukça fazla yükseltmen gerekecek. O seviyedeki voltajların çok önemli bir bölümü de gürültü olduğu için gürültüyü de fazla yükseltmiş olacaksın ve hassas/doğru bir ölçüm yapamayacaksın.

Şöntü seçerken çok büyük bir direnç değeri seçersen de durum tam tersi olur. Şöntte düşen voltaj yüksek olacağı için bu değeri fazla yükseltmen gerekmez, o yüzden çok hassas/doğru bir ölçüm yapmış olursun. Ama şönt üzerinde büyük bir güç kaybı olur ve duruma göre devreyi de fazla etkiler.

Bu iki uç nokta arasında optimum bir ara yolu bulman lazım. Zaten mühendislik budur, belli bir ürünü, belli maliyet hedefini tutturarak tasarlamak.

Şimdi bu söylediklerimizi bir lineer güç kaynağı için uygularsak: Şönt üzerinde yüksek gerilim düşse bile, eğer giriş trafo gerilimi yeterince yüksek ise güç kaynağı bir performans kaybı olmadan çalışır. Yani yüksek değerli şönt seçebiliriz. Ama bü şöntün üzerinde baya ısı kaybolacak, o yüzden yüksek wattlı olması gerekecek.

Ama eğer şöntü 0.47 [CHAR]Omega[/CHAR] gibi seçersek, 3 A akım geçerken üzerinde 1.41 V gerilim düşer. Bunu da eğer kazancı 3 olan bir opamp'e verirsek bu değer 4.23 V seviyesine yükselir. Şöntün 5 W olması yeterli oluyor, şönt voltajı da yeterince yüksek, gürültü oranı çok düşük olacaktır. Zaten çok düşük olan bu gürültüyü de sadece 3 kat yükseltiyoruz ve 5 V referans voltajı olan Arduino ACD sini de neredeyse tam olarak sürüyoruz, dolayısıyla olabildiğince yüksek çözünürlüklü ve düşük hatalı ölçüm yapıyoruz.

Hocam gerçekten çok teşekkür ederim ders niteliğinde bir yazı olmuş. Gidip geldiğim iki sınırı açıklamışsınız. Belki güç kaynağı haricinde ölçü aleti gibi kullanımlarda şönt düşük tutulup opamp ile çok yükseltilmeden 16 bit ADC kullanılarak hassas ölçüm yapılabilir. Hem kayıp az olur hem de ölçüm hassas olur. Gürültü faktörü hiç aklıma gelmemişti onun için de teşekkür ederim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back