Freze için "kendin yap" vakum tabla

Benim kullandığım fitil epdm sünger gibi ama hava geçirmeyen fitil. 6mm lik. Fakat araştırmalarına göre aluminyum işleme için filan 3.175mm lik fitil yeterli oluyor. Çünkü tomarch filan öyle satıyor. Ama şöyle bir sorun var fitilli grid tabla sisteminde zemine kadar yanları işlemek zor. Bu sebeple ben eğer olur greenbvc gibi flat table pod sistemi yapma niyetindeyim.

Evet böyle birşey alsam, üzerine akrilik levhayı atıp, etrafını hızlıca işleyebilirim. Ama tabi önce freze tablasının üzerine düz bir zemin vidalamam lazım. Bir de bu tip markalı şeyler aşırı derecede uçuk fiyatlarla satılıyor. Çok anlamsız. Elimde şu anda bir CNC makina olsa, alırım 60 x 60 x 20 mm lik bir aluminyum blok ve o pad'in çok benzerini hemen yapabilirim. Fiyatı da bunun onda birinden az olur.
 
Bant işini anladım. Boşuna deneme bence. Ben benzer şekilde şu kapı için olan yapışkanlı sünger ile denedim. Tuttu fakat ezildiğinden bir daha tutmuyor. sürekli bant işi yüzey temizliği filan. Yani garanti bir yöntem değil.

Evet haklısın, seri üretime uygun olmaz bant.

Kare grid elimde yok. Ama elimde compact levha olması lazım. Ona işleyebilirim. Ama çözüm değil işte grid yapısı. Net nasıl çalışacaksa elimde kalan compact levhayı ona harcayalım derim. Hangisinin verimli olacağına karar verirsek yapıp gönderirim sanada.

Bu kompakt levhayı ilk defa duyuyorum. Bakınca baya yaygın kullanıldığını görüyorum. Herhalde MDF'nin çok daha yoğunu ve işlendiğinde şeklini muhafaza eden bir malzeme.

Bu grid yapısı ile ilgili bir doküman görmüştüm bir yerde. 6 mm fitile göre ölçüleri tespit edelim ve CNC ile o kompakt levhayı işleyelim. Veya başka bir çözüm sert PVC'ye bu grid'i işlemek. PVC'nin de sebebi, gerektiğinde Tangit ile çok sağlam yapıştırılabilmesi.
 
Kauçuğu CNC ile işleyebilirsin. İyice dondurup çözülmesine fırsat vermeden işlenebilir. Ben olsam kesici olarak da çok keskin iki ağızlı bir HSS freze denerdim.

Katı modelleme ile çizdiğin parça herhalde tek tarafı vakumlanacak diye anlıyorum. Aynı kauçuk sistemi iki tarafa da uygularsan hem alt hem üst de vakumlanabilir. Yoksa zaten böyle de ben mi göremedim?
 
Elimdeki Value VE2100N vakum pompası şurada:

 
Ahşap ve plastik işlemek için ve büyük boyutlar gerektiğinde hakikaten kompakt levha çok uygun olacak. Şu oluk ölçülerini içeren dokümanı bir bulayım onun üzerinden gideriz.

Çelik işlemek için de belki kompakt uygun olabilir. Bor yağına ve diğer mineral yağlara dayanıklı ise, bir de düşecek sıcak talaşlar da zarar vermezse olması lazım. Eğer yeterince kalın seçersem ve tabanını da güzelce freze tablasına yaslarsam olabilir. Bunu da deneyeceğim.

Ama ilk etapta pompa performansını değerlendirmek için şu aluminyum bloku kullanacağım

292
 
Bu video bana bir fikir verdi. Elektrikçi bandı yerine sert lastik muşambadan conta kesilebilir.
 
Bir de internette bir dokümanda şunu diyor: Belli bir vakum yüzeyi için elde edilecek teorik maksimum tutma kuvveti bellidir. Bu da dış hava basıncının, ideal bir vakuma uyguladığı baskıdır. Eğer dış basınç 1 bar ise ve vakum da 0 bar (ideal), o zaman santimetre kare başına 2.62 Kg baskı elde ediyoruz.

Bu durumda çok küçük parçaları vakum tablaya bağlarsak, iyi bir tutma kuvveti elde etmemiz mümkün olmayacak :mad:

Mesela şimdi ben şu aşağıdaki aluminyum kutu üzerinde çalışacağım. Bunun altına 50 x 90 mm lik bir sert lastik conta kesersem, teorik olarak 45 * 2.62 = 117.9 Kg lık bir sıkma kuvveti elde edeceğim. Belki kaldıracağım talaşı sınırlandırırsam sorun olmaz, ama abanırsam bu parça yerinden fırlayacaktır.

scaled_img_20181223_193702.jpg


scaled_img_20181223_193714.jpg
 
Eğer aynı hesabı 30 cm x 30 cm lik bir MDF kapak için yaparsak, 900 x 2.62 = 2358 Kg lık bir tutma kuvvetinden bahsediyoruz :oops:. Tabi bu ideal vakum için. Eğer sistemde sızıntı az ise, burada benimki gibi derin vakum veren pompa büyük avantaj sağlayacak. Ama eğer sızıntı fazla ise, tabi gene yüksek akış miktarlı pompa gerekecek, ve bu durumda tutma kuvveti yukarıdakinden az olacak.
 
Timur Hocam
Siz bir kaç kutuyu yanyana koyup CNC vb bir makinada tek seferde birkaç tanesini birden işlemek içinmi bu vakum makinasını yapmak istiyorsunuz?
 
Timur Hocam
Siz bir kaç kutuyu yanyana koyup CNC vb bir makinada tek seferde birkaç tanesini birden işlemek içinmi bu vakum makinasını yapmak istiyorsunuz?

Yok, benim amacım seri üretim falan değil. Vakum tutucudaki tek amaç, mengene veya benzer apartlarla tutulamayan iş parçalarını işleyebilmek. Mesela 30 cm x 30 cm lik bir akrilik'i benim mengene almaz (en fazla 20 cm açılabiliyor). Sonra yukarıdaki aluminyum kutuyu da mengene ile sıkamıyorum, çünkü kutunun kenarları açılı, mengenenin ağzından kayıp çıkıyor. Ama bunu vakum ile alttan tutarsam, açılı tablamı da kullanarak rahatlıkla bunun kenarlarını işleyebilirim.
 
Bizim CNC bölümünde böyle kutuları işlemek için açılı parçalar var ,malzemede açılı kısma bu clamp getirilip işleniyor.Mengene kullanmanıza gerek yok altdakı tablada x ekseni boyunca farklı mesafelerde kanallar var,kutunun /malzemenin büyüklüğüne göre buraya ayarlanıyor.
Mantık bu videodaki gibi

 
Bizim CNC bölümünde böyle kutuları işlemek için açılı parçalar var ,malzemede açılı kısma bu clamp getirilip işleniyor.Mengene kullanmanıza gerek yok altdakı tablada x ekseni boyunca farklı mesafelerde kanallar var,kutunun /malzemenin büyüklüğüne göre buraya ayarlanıyor.
Mantık bu videodaki gibi

Bu video'daki kutunun demekkü üst ve alt yüzeyleri birbirine paralel, oradan sıkmışlar ve kenarlarını deliyorlar. Ama benim bu aluminyum kutunun içini işlemem gerekiyor. Kenarlar da birbirine paralel olmadığı için mengenenin çeneleri arasında durmuyor.

İki seçenek var, ya vakum tabla ile alttan tutacağım, yada kutunun tabanına iki delik delip vidalayacağım, frezede işledikten sonra da vidaları söküp deldiğim delikleri de kaynatıp kapatmam gerekecek. Ben vakum olayını önce bir deneyeceğim, olmazsa yapacak birşey yok, o zaman deleceğim.
 
Hocam
Israr ediyor gibi olmayımda .Söz konusu kutu 77.mesajdaki kutumu? Onun neresine ne işlemi yapacaksınız Resmini herhangi ir çizim programında yada elle çizip göstermeniz mümkünmü?
 
Evet o kutu. Onun iç duvarlarındaki bütün fazlalıklar alınacak, dümdüz olacak.
 
Hem iç hacmin tamamını kullanmam lazım, hem de kenardaki o kanallar, oralara potansiyometre, banana soket bağlamamı engelliyorlar.
 
Hocam o kutunun içi düz olanıda var.Biraz daha geniş olanıda var.Onu biz satıyoruz
 
Dediğim gibi sadece bu kutu için yapmıyorum ben bu vakum tablayı. Bir kere çalışır hale geldikten sonra genel amaçlı kullanacağım. Ağaç, plastik, aluminyum, hatta çelik için dahi kullanabileceğim.

Bu arada bu kutuyu Altınkaya'dan almıştım. Siz orada mı çalışıyorsunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,049
Üyeler
2,486
Son üye
mec4402

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top