HP Spektrum Analizör Tamiri

İyi ki tekrar toplamışım! Blok diagrama göre bu sefer doğru noktada ölçüm yaptığımda, YIG osilatör çıkışında 2.85 GHz gibi bir sinyal gördüm.

Genlik olarak değer -0.5 dBm gibi görünüyordu, ama tabi bu sinyal, elimdeki 1 GHz bant genişliğine sahip osiloskobun bant genişliğini epey aşıyor. Daha önce yapmış olduğum denemelerde, bu osiloskoba 2 GHz sinyal verilince 8 dB kayıp oluyordu. 2.85 GHz için de kaba bir tahminle 15 dB gibi bir kayp olsa, demekki YIG osilatör +15 dBm gibi bir seviyede sinyal üretiyor. Bu değerler, YIG osilatör için gayet mantıklı değerler ve çok iyi haber!
 
Bir sonraki aşama, cihazın girişinde bulunan basamaklı, programlanabilir attenuatörü test etmek. Bunun için, attenuatör girişi ve çıkışını söktüm. Girişe 20 MHz, 0 dBm bir sinyal uyguladım ve çıkışa osiloskop ile baktım. Herhangi bir çıkış yok. Attenuatörü normal olarak cihaz 10 dB ayarında tutuyor, bu test ile benim çıkışta -10 dBm seviyesinde sinyal görmem gerekirdi.

Denemelere devam edince, attenuatör içindeki 20 dB segmentlerden birisi takılı kalmış gibi duruyor. Bu durumda, ayarlanan zayıflatmanın 20 dB fazlası kadar zayıflatma yapıyor. 0 dB de -70 dB ye kadar ayarlanan bu attenuatörü sadece -40 dB seviyesine kadar test edebildim, daha alt seviyelerde artık osiloskop ölçüm yapamıyor ve sinyal osiloskobun gürültü tabanında kayboluyor. -40 dB seviyesine kadar da attenuatör, ayarlanan zayıflatmanın 20 dB fazlası kadar zayıflatıyor.

scaled_img_20181017_232621.jpg
 
Son düzenleme:
Bu da olumlu bir haber. EBAY'de böyle çıkma atenüatör bol miktarda var. Fiyat olarak da YIG osilatör ve YIG filtreye göre de epey daha ucuz. Tam olarak bunun aynısı varsa, onu sipariş edeceğim. Yoksa da, bu atenuatör'leri tamir etme ihtimali de var. Açıp içini de inceleyeceğim.

scaled_img_20181017_232638.jpg


scaled_img_20181017_233503.jpg
 
Son düzenleme:
Bu atenuatörü problem kaynağı olarak elimine etmek için, cihazın RF girişine, hemen atenuatör'den sonra sinyal vermeyi denemek istedim. Ama burada dikkat etmek gerekiyor, fazla yüksek seviyede sinyal verince girişteki mikser devresi yanabilir.

Normalde cihaz, atenuatörü 10 dB zayıflatmada tutuyor. Elimde 10 dB sabit attenuatör yok, ama 40 dB lik sabit atenuatör var. Onu devreye bağladım, spektrum analizörü de manuel olarak 40 dB zayıflatmaya konfigüre ettim.

Bu şekilde önce girişe 20 MHz, 0 dBm sinyal verdim. Başlangıç ve bitiş frekanslarını da 10 MHz ve 30 MHz yapınca, cihazın ekranında uzun süredir görmeyi beklediğim pik değeri gördüm :) Ölçülen genlik değeri 0 dBm'e epey yakındı, ama ama frekans değeri tam olarak 20 MHz değildi, biraz sapma vardı. Bu biraz kaygı verici, ama bunu kafaya takmayacağım şimdilik.

Sonra elimdeki 15 GHz RF sinyal jeneratörü ile 9 GHz, 0 dBm sinyal uyguladım. Başlangıç frekansını 7 GHz, bitişi 12 GHz yaptım, ve gene istediğim pik değeri gördüm. Frekans bu sefer 9 GHz'e epey yakındı. Genlik -3 dBm gibiydi, ama bu normal. Aradaki RF adaptörler ve kablolardan kaynaklanan bir tolerans olabilir.

Bu testten sonra, artık bu basamaklı, programlanabilir atenuatör düzelirse, bu cihazında artık çalışacağına dair ümidim var. Ama tabi güç kaynağını da halletmem gerekir önce ...
 
Attenuatörü söktüm

scaled_img_20181020_134318.jpg


scaled_img_20181020_134604.jpg


scaled_img_20181020_134616.jpg


scaled_img_20181020_134943.jpg
 
Son düzenleme:
İçinde 4 tane özel röle var. Bu rölelerin özelliği, hem açık hem de kapalı tarafta mıknatıslarla tutuluyor. Yani röle "açık" konuma getirilince, bobinden enerji kesilse bile "açık" konumda kalıyor. Aynı şekilde röle "kapalı" konuma getirilince, bobinden enerji kesilince bile "kapalı" konumda kalıyor. Açık ve kapalı konuma getirmek için ayrı ayrı bobinler var.

Attenuatör girişine gene sinyal jeneratörünü bağladım ve 20 MHz, 0 dBm sinyal verdim. Sonra da bütün konumları teker teker kontrol ettim, ve hiç beklemediğim bir şekilde, bütün konumlar doğru çalışıyor :mad:

Yani bu attenuatör dışarıda doğru çalıştı. Ama cihaza takılı iken hep 20 dB fazladan zayıflatma yapıyordu. Acaba kontrol kartındaki devrede bulunan bobin sürücüsü mü yanlış bir şekilde hep 20 dB kademesini açıyor? Onu kontrol edeceğim.

Bir de hemen attenuatör çıkışında bir mikrodalga rölesi var (düşük ve yüksek bant arasında geçiş için). Bu rölenin çıkışında da bir filtre ver. Ama bunların öyle tam olarak 20 dB zayıflatma yapmaları pek mantıklı değil.

scaled_img_20181020_140017.jpg
 
Son düzenleme:
Attenuatör yerinde olmayınca, 22 GHz lik RF röleyi de test etme imkanım olacağı için onu da test ettim. Röle de doğru çalışıyor

scaled_img_20181020_153250.jpg


scaled_img_20181020_151853.jpg


scaled_img_20181020_152321.jpg
 
Son düzenleme:
Rölenin çıkışındaki low pass filtreyi de test ettim, o da sağlam

scaled_img_20181020_153513.jpg
 
Son düzenleme:
Uzun zamandır bu proje ile ilgilenemiyorum. Güç kaynağının çalışmıyor olması tamir için büyük engel teşkil ediyor, çünkü her cihazı açmak gerektiğinde üç tane güç kaynağını hazırlamam, gereken kablolamaları yapmam, ve açılış için doğru sıralamayı takip etmem gerekiyor.

O yüzden güç kaynağı üzerine tekrar eğilmeye karar vermiştim. Devreyi olabildiğince detaylı bir şekilde alkol ile temizlemiştim. Ama her deneme yaptığımda, güç kaynağı bir süre çalışıyor, ama sonrasında MOSFET'ler gidiyor ve oluşan ark neticesinde MOSFET civarındaki komponentler de gidiyor. Artık baskı devre iyice kömürleşti. Bu kömürleşme de aslında soruna katkıda bulunuyor diye düşünüyorum, çünkü kömürleşmiş olan baskı devre de artık iletken duruma geliyor.

Şu aşamada iki seçenek var:

1) Güç kaynağı iki anakarttan oluşuyor, birisi inverter kartı, diğeri de kontrol ve feedback devrelerinin olduğu kart. İnverter kartı çok kötü durumda artık, birçok baskı devre yolu kalkık, MOSFET etrafı yangın yeri :) Bu kartı sıfırdan yapıp mevcut malzemelerde devreyi tekrar kurmayı deneyebilirim. Bu şekilde yapınca, mevcut güç kaynağı kutusu, soğutucular vs her şey uygun olacak.

2) Güç kaynağını lineer olarak sıfırdan tekrar kurmak. Buradaki sorun, lineer güç kaynağı epey ısınacaktır ve bu şekilde yapınca muhtemelen güç kaynağı eski kutuya uymayacak, uysa da oradaki soğutucu yetersiz kalacaktır. Lineer güç kaynağının cihazın dışında olması ve bir şekilde arka tarafa monte edilmesi gerekecek.

Aslında sinir oluyorum ve mevcut inverteri çalıştırmak istiyorum. Fakat bunun baya uğraştıracağını da görüyorum, bir an önce bu spektrum analizörü de çalışır hale getirmeye çalışıyorum :) Acaba nasıl devam etmeli?
 
@taabi merhaba,

Acaba diyorum şöyle asagidaki gibi bir guc kaynagi var satilik sence bunun gibi bir guc kaynagi alsak cikislarini modifiye edip voltajlarini bu analizor icin modifiye edebilir miyiz acaba?

Sadece fikir icin soruyorum eger cikis voltaji cikis sargisina bagli ise modifiye isi biraz zor.
213
 
Akım kapasitesi yeterliyse bu tip SMPS'lerde voltaj belli sınırlar içinde ayarlanabiliyor. Ama bu büyük bir güç kaynağı, gene cihazın içine sığmayacaktır. Bir de 50 Hz sync sinyali için ve soft power on için modifikasyon da gerekecek.

Lineer güç kaynağını proteus'ta çizdim, ama sub circuit olayı uğraştırıyor. 4 tane neredeyse birbirinin aynısı güç kaynağı olacak, o yüzden bir tek şema çizip onu subcircuit ile 4 kere kullanmaya çalışıyorum, ama bir türlü doğru netlist oluşmuyor.
 
Ayrıca bir avantajıda ,Bu güç kaynağını alırsanız sizdekini de daha kolay tamir edebilir .Ebay veya benzeri bir sitede satabilirsinizde
 
Son düzenleme:
Spektrum analizörü 2000 TL'ye almıştım. Bu güç kaynağı daha pahalıya geliyor, ve sağlam olduğunun da bir garantisi yok. Bunun dışında aynı yıllarda üretildiği için ondaki kapasitörler de artık kurumaya başlamıştır ve yakında o da gidecektir.

Hem tamir edip birşeyler öğrenmek daha iyi değil mi? :) Yoksa bu SA çok da iyi bir doğruluğa ve hassasiyete sahip bir cihaz değil. Tek avantajı, 22 GHz'e kadar ölçüm yapabilmesi. Bunu yüksek frekanslar için kullanıp, normal işler için başka, modern bir SA almak niyetindeyim. Tabi Keysight veya Tektronix değil :) Bunların fiyatı ile lüks semtlerde apartman dairesi alınabiliyor. Ama mesela Siglent'in hesaplı 3.2 GHz lik modelleri var, onlardan bir tane alabilirim.
 
Hocam sizde bayağı ucuza almışsınız:)
Tektronix ,Keysight vb kalburüstü cihaz üreticileride artık ya fiyatları indiriyorlar veya daha ekonomik fiyatlarla ürünler çıkarıyorlar.
Eee deniz bitti. Siglent,Rigol ,Owon gibi markalar çıktı.Şu anda bu markalara bile rakip yeni osilaskoplar var
 
Keysight ve Tektronix çok fahiş fiyata mal satıyor. Belki de maliyetinin 20 misli fiyata satıyorlar. "Ne lan bu?" diye sorunca da "biz kaç sene ARGE yaptık, bu yatırımı amorti etmemiz lazım" diyorlar.

Bir de cihazı minimal satıyorlar! Mesela aldın cihazı, 802.11n WIFI decoding gerekti. 5000 dolar bayılıyorsın, lisans veriyorlar ve cihaz artık 802.11n decoding yapıyor. Sonradan 802.11ac WIFI decoding gerekirse, 10,000 dolar daha bayılıyorsun, lisans veriyorlar. Sonradan Bluetooth da lazım oldu, 15,000 dolar daha veriyorsun, lisans veriyorlar :p Mesela RADAR işi yapacaksın, 120 MHz real time bant genişliği lazım. 50,000 dolar bayılıyorsun, lisans veriyorlar, artık senin cihaz 120 MHz real time çözümleme yapabiliyor.

Yani cihazı full almaya kalksan 500,000 dolar falan eder herhalde! Bence Türkiye'de birilerinin bu işe el atıp milli bir spektrum analizör yapmaları lazım.

Mesela İstanbul Teknik Üniversitesinin elinde, Keysight'ın en üst seviye RF cihazları var. Oradaki profesörler, doçentler, siyaset yapacaklarına, veya sürekli e-devlet'e girip "ne zaman emekli olurum?" linkini tıklayacaklarına, bu konuda çalışsalar ya? :)
 
Siglent'in SSA3032X modeli için firmanın Türkiye distribütörü ile görüşüyorum. Bu cihaz 3.2 GHz'e kadar çalışıyor ve "tracking generatör" opsiyonu da var. Böyle bir cihazla 3.2 GHz'e kadar çalışan RF yükselteçler, filtreler, mikserler, ve bilumum RF devre üzerinde çalışılabilir.

 
Siglent'in SSA3032X modeli için firmanın Türkiye distribütörü ile görüşüyorum.
Firma linki nedir hocam?
(Bu arada Alıntı eklemek toolbarda ,Ekle açılır listesinde bunu "Like Yorumla Cevapla " nın bulunduğu yere bir makro vb ile alınabiliyormu?)
 
Firma Perpa ticaret'te faaliyet gösteren http://www.egerate.com/. Siglent'in sinyal jeneratörleri de fiyat performans açısından piyasanın en iyileri.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,293
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top