Hangi linux u kurmalıyım?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Şu an bilgisayarımda sanal olarak ubuntu yüklü ama tam verimli kullanamıyorum.

Atıl durumda olan biraz eski masaüstü bilgisayarım var. Ona linux kursam performans alırmıyım. Öyle çok bir beklentim yok. Çalışsın iş görsün yeter benim için. Bilgisayarın özelliklerini tam hatırlamıyorum. 2gb ram i3 öncesi nesilden 775pin 2ghz bir işlemci var.

Donanımları desteklemede, linux bilmeyenlerin kolay kullanabileceği dağıtım ne tavsiye edersiniz?

Ubuntu? Mint? Vs.

1. Amac kendi c uygularımda deneme ortamı oluşturmak
2. Amaç uzun vadede birşeyler başarırsam. Başka birine şu linux u kur dediğimde en az sorun yaşamak.

Linux kernel bu bahsettigin gibi eski donanimlarda cok guzel destek sagliyor, ve destegini kesmeden devam ediyor. Dogru dagitim ve window manager ile gidersen gayet is gorur ve calisir bir sistemin olabilir. Ubuntu Desktop GNOME ile geliyor, direk Ubuntu Desktop indirip kurmani tavsiye etmem. Lubuntu tavsiye ederim. Desktop tarafi daha hafif, ama ayni zamanda paketleme, ilk yukleme ve updateler tarafinda Ubuntu destegi var. Basit sekilde kurabilirsin.

Eger biraz daha ellerimi kirleteyim, tamamen kendime gore bir environmentim (desktop ve kernel tarafinda) olsun diyorsan, Arch Linux + i3wm tavsiye ederim. Biraz kurmasi, konfigure etmesi zor ama, Arch + i3wm makinemde XServer calistirdigimda, yani calisir bir desktop, window manager falan varken 250MB civari RAM tuketiyor. Hangi secenekle gidersen git, en az 2GB civari SWAP space eklemek isine yarayabilir (bunu sistemi kurduktan sonrada oncede yapabilirsin), 2GB raminin uzerine sana bir buffer versin. Tarayicida cok sekme vs. acmak istersen, veya buyuk boyutta bir yazilim yuklerken, servis kosarken vs. yardimi olur.

Ubuntu ve türevleri tam tembel işi. Linux kullanmak istiyorum ama fazla uğraştırmasın diyorsan lubuntu tam sana göre. Yok ben hiçbir şey benim gözümü korkutamaz ben a'dan z'ye herşeyi kendim ayarlarım diyorsan gentoo var. Gentoo hep aklımda ama cesaret edip ubuntunun ötesine geçemedim :D .

Mint deneyebilirsin. Ben bir ara kısıtlı donanımlarda kullanıyordum. Lubuntu da güzel (onu da kullandım) ama Mint daha hızlı çalışıyordu.

Lubuntu ve mint arasında gidip geldikten sonra şansımı mint ile denemeye karar verdim. Mint in üç farklı sürümü var.

CinnamonEn modern, yenilikçi ve tam özellikli masaüstü
MATEDaha kararlı ve daha hızlı bir masaüstü
XfceEn hafif ve en kararlı masaüstü

Benim gönlümden ilk sıradaki sürümü kurmak geçiyor ama makine eski olduğundan kötü bir tercih mi olur. Xfce yi mi indirmeliyim?

Lubuntu ve mint arasında gidip geldikten sonra şansımı mint ile denemeye karar verdim. Mint in üç farklı sürümü var.

CinnamonEn modern, yenilikçi ve tam özellikli masaüstü
MATEDaha kararlı ve daha hızlı bir masaüstü
XfceEn hafif ve en kararlı masaüstü

Benim gönlümden ilk sıradaki sürümü kurmak geçiyor ama makine eski olduğundan kötü bir tercih mi olur. Xfce yi mi indirmeliyim?
Evet. Bence diğerleri kastırabilir. Gerçi mate de olabilir belki. Ama en baştaki kastırır gibi geliyor.

Mint xfce sürümünü kurdum. Şimdilik gayet güzel çalışıyor. Yağ gibi akmasada windows7 ye göre uçuyor makine.

İşlemcim e2180 2ghz. Ram 2gb imiş...

Mint xfce sürümünü kurdum. Şimdilik gayet güzel çalışıyor. Yağ gibi akmasada windows7 ye göre uçuyor makine.

İşlemcim e2180 2ghz. Ram 2gb imiş...
İmkanın varsa 2gb ram takviye edip windows 10 ile denesen birde aslında. Windows 10 altında nasıl performans gösterecek. 4gb altı windows 10 tıkanıyor.

İmkanın varsa 2gb ram takviye edip windows 10 ile denesen birde aslında. Windows 10 altında nasıl performans gösterecek. 4gb altı windows 10 tıkanıyor.
Bendeki bilgisayarlara kurup kullandım. SSD ile hiç sorun olmuyor.

Benim bu masaüstü bilgisayar biraz geliştirme yapsam mı diye düşünüyorum...

Şu an üzerinde E2180 işlemci ve 2gb ram var. Ramler ddr2 800 mhz. İşlemcinin veriyolu hızıda 800mhz...

Elimde 4 gb bir ddr3 1333mhz ram vardı denemek için taktım sistem açıldı. (anakart hem ddr2 hem ddr3 destekli)

Aklımdan geçenler;

denediğim 4gb /1333mhz ram

ikinci el e8400 (3ghz/6mb/1333 veriyolu ) cpu : 100 TL

240 GB SSD : 300 TL

400TL gibi bir masraf ile baya bir fark oluşacağını düşünüyorum. Veri yolu hızı 1.5 kat artacak. işlemci yi geçmişte kullanıp çok beğenmiştim. Ssd ile de sistemi taçlandırmış olacağım. Benim aklıma yattı gibi...

1622057718527.png

"SATA I (revizyon 1.x) resmi olarak SATA 1.5Gb/s olarak bilinen arabirim, 1.5 Gb/s' ta çalışan ilk nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 150MB/s' a kadar erişir.

SATA II (revizyon 2.x) resmi olarak SATA 3Gb/s olarak bilinen arabirim, 3.0 Gb/s' ta çalışan ikinci nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s' a kadar erişir.

SATA III (revizyon 3.x) resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s' ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s' a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur."

"Genel olarak 3200 ile 7200 RPM'lik harddisklerde ortalama bir okuma-yazma hızı belirtmek gerekirse okuma 110 mb/s yazma 85 MB/s civarındadır."

Baktım yine de fena değil en az 3 kat artış var. Sadece aklıma takılan SSD ler sata3 görmeme gibi bir durum olur mu acaba...

Diğer bir konu bu SSd lerin genel alışveriş sitelerindeki fiyatları ile vatan, mediamark gibi firmalardaki fiyatları baya farklı. Bunlarında çakması mı var acaba...

Forum istatistikleri

Konular
7,642
Üyeler
3,087
Son üye
mcanpo9751

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back