SLA yazıcının zehirli gazlarından kurtulmak

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,903
SLA yazıcı çalışırken aynı odada bulunmak son derece rahatsız edici birşey. Zaten reçine'nin MSDS sine bakınca, göze tahriş, nefes yollarına tahriş, cilde tahriş, herşeye tahriş var. O yüzden bunu çözmek için camın önüne 40x60 cm lik aluminyum levhadan mini balkon yapayım ve yazıcıyı dış ortamda çalıştırayım diyordum. Bir diğer seçenek de yazıcıya bir fleks hortum takıp bir fan ile emmek, hortumun ucunu da camdan dışarı sarkıtmak. Başka metot aklına gelen var mı?

Mini balkonun dezavantajı, hava soğuk olunca reçinenin davranışı değişiyormuş, pozlama ayarlarını değiştirmek gerekli oluyormuş. Veya yazıcı kabin içini ısıtmak gerekiyormuş. Hortumun da dezavantajı, yazıcıdan cama bir şekilde hortumu yönlendirmek. Biraz hortum ve uygun emme motoru araştırayım bakalım.
 
İnternette saçma sapan tasarımlar görüyorum. Kimisi makinanın elektronik sistemini soğutmaya yarayan fanı iptal etmiş ve oradan hava emiyor. Kimisi fanı iptal etmeden doğrudan fanın üzerinden emiyor. Ama ben şimdi bakıyorum, kabinden cihaz altına herhangi bir hava bağlantısı yok. Yani doğrudan kabin kapağına bir hortum bağlamak gerekiyor.

Bu hortumu bağlayınca, motoru nereye koymak lazım? Tam çıkmak üzere olduğu camın yanına mı, yoksa doğrudan kapağın üstüne mi?
 
İnternette saçma sapan tasarımlar görüyorum. Kimisi makinanın elektronik sistemini soğutmaya yarayan fanı iptal etmiş ve oradan hava emiyor. Kimisi fanı iptal etmeden doğrudan fanın üzerinden emiyor. Ama ben şimdi bakıyorum, kabinden cihaz altına herhangi bir hava bağlantısı yok. Yani doğrudan kabin kapağına bir hortum bağlamak gerekiyor.

Bu hortumu bağlayınca, motoru nereye koymak lazım? Tam çıkmak üzere olduğu camın yanına mı, yoksa doğrudan kapağın üstüne mi?
Üzerine davlumbaz koymak nasıl olur :cheeky1:? Bence fanı kabin kapağına koymalı, yazıcının yerini değiştirdiğinizde sadece hortum ayarlamanız gerekir, fan zaten makinenin üstünde olur.
 
Hmm evet davlumbaz çok mantıklı geldi. Onu yaparsam yazıcının kapağını bile takmama gerek yok. Sırf o kapak yüzünden baya bir raf alanı kaybediyorum ...
 
Bizim komşunun tanıdığı bir firmadan uygun havalandırma motorunu buldum. Motorun iki tarafında 100 mm lik flanşlar var, debisi de 400 m3/saat.

1700068859281.png

Tuzla'da faaliyet gösteren Şahin Hortum'dan da 100 mm lik bez fleks hortum buldum. Kelepçeleri ile birlikte sipariş ettim. Şimdi bu sistemi ilk önce davlumbaz şeklinde deneyeceğim. Yani plastikten bir huni gibi birşey yapacağım, ucuna da fleks hortum bağlı. Eğer bu şekilde iyi bir emiş sağlarsa ve kokuyu uzaklaştırırsa çok iyi olacak. Yazıcıyı kapaksız kullanacağım ve sadece bu davlumbaz ile işi halletmiş olacağım.

Ama eğer gene koku oluşursa, o zaman mecbur yazıcının kapağını kullanacağım ve tepesine bir delik açıp oradan emdireceğim. Kapağı kullanmak istemiyorum çünkü çıkarılabilmesi için üst tarafın boş olması gerekiyor, bir sürü raf alanını öldürmüş oluyorum. Ama mecbur kalırsam kapağın ön tarafında açılabilecek bir kapı yapacağım.
 
Bizim komşunun tanıdığı bir firmadan uygun havalandırma motorunu buldum.
Elektronikçinin komşusuda elektronikçi sanırım. Bizde iki çift laf edecek adam yok. Hep tarla, saban işleri ile uğraşıyorlar. :D
 
Elektronikçinin komşusuda elektronikçi sanırım. Bizde iki çift laf edecek adam yok. Hep tarla, saban işleri ile uğraşıyorlar. :D

O konuda şanslıyım gerçekten. Komşu mekanik işlerden çok iyi anlıyor. Bir projede beyin fırtınası yapınca baya fikir çıkıyor :)
 
Fan motoru geldi. Tam olarak resimdeki gibi değil, ama bu şekilde olması daha iyi. Hem monte edilmesi kolay hem de çok az yer kaplıyor

IMG_20230109_143802.jpg


IMG_20230109_143812.jpg
 
Kokuyu dışarı atmak yetmez. Eğer mahalle ise komşular rahatsız olacaktır.

Boya imalat fabrikası kurmuyoruz yav :) Bir tepsi içindeki reçineden bahsediyoruz. Oda içinde hapsolunca yapıyor yapacağını. Açık havaya çıkınca kimseyi rahatsız edemez.
 
Devreye alınca duruma bakarım artık. Karbon filtreyi herhalde tahliye hortumunun camdan dışarı sarkan ucuna koyacağız?
 
Fleks hortum da şöyle birşey. Motora tatlı bir sıkılıkla geçiyor. Kelepçelerini de aldım ben gene de.

IMG_20230110_145445.jpg
 
Bugün yazıcının kapağına takılacak dirseği yaptım. Fleks hortum 100 lük. Bu ölçüde PVC dirsek aradım yok. 110 luk var. 110 aldım, altına bir flanş yapıp Tangit ile yapıştırdım. Aslında yapıştırmadan ziyade, kaynatma gibi oluyor, PVC nin güzel tarafı bu. Sonra da tornada 100 lük redüksiyon yaptım. Alta da bir conta kestim.

IMG_20230120_113320.jpg


IMG_20230120_113337.jpg


IMG_20230120_113350.jpg


IMG_20230120_113411.jpg


IMG_20230120_113423.jpg


IMG_20230120_113451.jpg


IMG_20230120_113538.jpg
 
Hmm yakın zamanda PVC borularda bir değişiklik mi oldu yav? Benim tangit ile yapıştırdığım yeri biraz zorladım sağlamlığını kontrol etmek için, hafif bir köşesinden ayrıldı. Benim bildiğim bu tangit, doğrudan PVC yi eritip kaynaklıyor birbirine. Ama burada şimdi bakıyorum, erime falan olmamış ...
 
Atık su borusu PVC, ama benim flanş için ve redüksiyon için kullandığım malzeme PVC-U. Şimdi baktım da, Tangit PVC-U yapıştırıcısı imiş.
 
Dirseği iptal ettim ve redüksiyonu doğrudan flanşa yapıştırdım. Tangit yerine çift bileşenli epoksi ile yapıştırdım.

IMG_20230120_211638.jpg
 
Hortumu cama uzatıp dışarı sarkıttım. Sonra da bir baskı aldım. Zehirli duman büyük ölçüde azaldı. Ama gene kokusunu hafif de olsa alabiliyor. Hortum uzun, 10 m olduğu için hava direnci yüksek, fan motoru yetersiz kalıyor. Hortum çıkışında hava akışı çok az. Bir de camdan içeri rüzgar esince kokuyu da tekrar içeri alıyor.

O yüzden plan değişikliği yapacağım. Yazıcıyı cama yakın bir yerdeki rafa koyacağım. Cama bir menfez deliği açıp 1 - 2 m lik bir hortum parçası ile doğrudan menfeze vereceğim. O zaman fan motorunun yeterli olması lazım diye düşünüyorum.
 
Baca falan yok malesef. Bugün camcı geldi, 11 cm contalı delik olan cam getirecek ve mevcut camın yerine takacak. Hortum her zaman cama takılı olacak o yüzden koku olmaması lazım.

SLA yazıcıyı son zamanlarda baya kullanıyorum. Üzerinde çalıştığım kartlara paralel kart monte etmek veya test devresi bağlamak için sürekli plastik aparat yapmam gerekiyor. Kabın içinde reçine sürekli olarak duruyor ve kapağı kapalı olduktan sonra koku çıkmıyor dışarı. Ama nedense baskı başlayınca koku çıkıyor. Baskı tablası girip çıkarken daha fazla buharlaştırıyor mu yoksa UV ye maruz kalınca mı kokutuyor tam anlamadım.
 
11 cm lik delik olan camı getirip monte ettiler bugün. Kenarları hiç düzgün değil, takacağım borunun etrafını silikonlamam gerekecek.

Yazıcıyı da camın yanına taşıdım. Burada Gebze'de faaliyet gösteren pimtaş diye bir firmadan da 4 inç, 45 derecelik dirsek aldım. Dirseğin bir tarafının içinde diş var. Bu dişe uygun da bir kör tapa aldım. Havalandırmayı kullanmadığım zaman kör tapa ile deliği kapatacağım. Böylece yağmur, kuş, soğuk girmez.

IMG_20230124_180355.jpg


IMG_20230124_180414.jpg


1674573016107.png


1674573037501.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,891
Mesajlar
100,573
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top