10 X 10 cm ebatlarindaki kartlarin smd malzemerini lehimlemek icin mini isitici aparat ariyorum

- üsttekinden 2 adet alıp birleştirip ısı kontrolü eklenebilir.
- alttakini Türkiye'ye gönderen satıcı olmayabilir.
Aynen üstteki 600W ısıtıcıyı bir dimmer ile ayarlı ısı zemini olarak kullanıyorum. Eski DVD sürücü kapağına çok rahat monte edilebilir. Ayakları mıknatıslı

Su anda en kolay ve ucuz tek gozlu elektrik ocagina ulasabiliyorum.

Ocak alip biyolojik regulasyonla bir seyler yaparim artik.

Ileride elektronik sicaklik regulatorluye ceviririm.

Son düzenleme:
ömrünü doldurmuş elektirikli çaydanlık çok oldu bende.
Hemen hepsini hurdaya yolladım.
Bu tür işlerde işe yarardı eminim.
Üzerine silikon yüzey kaplanırsa mükemmel olurdu.

Geçenlerde bir prototip çalışması için 130pin'lik LGA footprint lehimlemek zorunda kalmıştım. Böyle bir işlem için altyapım olmadığı için bu tür çalışmalar yapan bir şirkete başvurdum. Yaptıkları işi röntgen cihaz altında kontrol ettikten sonra bana teslim etiler. Geri kalan komponentleri kendim lehimledikten sonra ... süpris, cihaz çalışmadı.
Neyse, tüm hikayeyi anlatmam şimdi biraz uzun sürer. Sonuç olarak ütü yöntemi ile kendim yaptım; ve cihaz çalştı.
Dikkat edilmesi gerekenler:
  • İlk önce ütünün termal profilini oluşturunuz
  • komponentlerde termal çatlamalar oluşmaması için ütüyü 10 - 15 dak. 40 - 50⁰C tutunuz ve sonra uygun bir hız ile ısıyı yükseltiniz
  • Lehimin erime derecesi düşük olmasında fayda var (kullandığımınki 183⁰C)
  • sıvı lehim olarak bütceniz buna izin veriyorsa yüksek mesh değerli bir lehim kullanın (yani lehim topcuklar ne kadar küçük olurlarsa, o kadar daha iyi)
  • Son aşamada PCB'ye yukardan sıcak hava ile birkaç saniye destek veriniz.
Kullandığım ürün SMD291AX50T3 idi.

Malzeme siparisime PT100 benzeri sensor ekleseymisim iyi olurdu. Simdi tek bir malzeme icin siparis yapmak istemiyorum.

Coktandir kafami kurcalayan bir konu vardi. 1N4148 sicakliga karsi harika tepki veriyor. Ancak 300 derece civarinda kullanmak mantikli degil.
Acaba elektrik devrelerinde nasil gerilim bolucu ile yuksek voltajlari dusuk degerlere cevirebiliyorsak sicaklik olcumunde de boyle bir sey yapilabilirmi diye dusunuyordum.

Bir sogutucuyu isinan yuzeye monte ettigimde sogutucunun isiticiya bagli noktasindan uzaklastikca sicakliginda dusecegi ve 1N4148 diyodu bu uzak noktalara baglayabilecegimi hayal ederdim.

Akilli bidiga sordugumda sanayide zaten bu teknik cok kullanilir dedi.

Gerci gecmis yillarda 1N4148 diyodu lehim firini ve 3D yazici icin sicaklik sensoru olarak kullanmistim ve bozulmamisti. Tek sorun 300 derece civarinda sensor artik doygunluga ulasmis oluyor.

Son düzenleme:
Laminasyon mak. üzerinde 1n4148 vardı. Isıtıcıdan biraz uzakta duruyor. Sanırım bu şekilde çözüm sağlanmış.

"10cm uzakta sıcaklık 200C ise asıl sıcaklık 250 olur" gibi mantık yürütülmüştür.

Acaba elektrik devrelerinde nasil gerilim bolucu ile yuksek voltajlari dusuk degerlere cevirebiliyorsak sicaklik olcumunde de boyle bir sey yapilabilirmi diye dusunuyordum.
Teoride mümkündür. Thermal gradient'in ölçülmesi lazım. Yani en az 2 sensör gereiyor, ayrıca ısının akışı hassasiyet açısından yeterince kontröllü olmalı.
Ama, 300 derece yani. Bu ısıya ulaşan yeterince sensör varken, neden bu zahmete girilir? Belkli sırf yapabilirim mantığıyla. Bunun dışında bir neden göremiyorum.

1740138020589.png

Bu aleti buldum. Sicaklik ayari da var. Avometrede TC prob dar var. Muhtemelen ilave sicaklik kontrol devresine bile ihtiyac kalmayacak.
Yemek firininda defalarca lehim yaptim bu da yapacaktir.

Hepsiburdada 6400 TL istiyorlar. Fakat bulundugum ulkede 620 TL karsiligina buldum.

Forum istatistikleri

Konular
7,356
Üyeler
2,982
Son üye
merthkm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back