10 X 10 cm ebatlarindaki kartlarin smd malzemerini lehimlemek icin mini isitici aparat ariyorum

- üsttekinden 2 adet alıp birleştirip ısı kontrolü eklenebilir.
- alttakini Türkiye'ye gönderen satıcı olmayabilir.
Aynen üstteki 600W ısıtıcıyı bir dimmer ile ayarlı ısı zemini olarak kullanıyorum. Eski DVD sürücü kapağına çok rahat monte edilebilir. Ayakları mıknatıslı

Su anda en kolay ve ucuz tek gozlu elektrik ocagina ulasabiliyorum.

Ocak alip biyolojik regulasyonla bir seyler yaparim artik.

Ileride elektronik sicaklik regulatorluye ceviririm.

Son düzenleme:
ömrünü doldurmuş elektirikli çaydanlık çok oldu bende.
Hemen hepsini hurdaya yolladım.
Bu tür işlerde işe yarardı eminim.
Üzerine silikon yüzey kaplanırsa mükemmel olurdu.

Malzemelerin çoğu seramik ısıtıcı plakalar dahil resistansçılarda bulunur. Örnek link:

Ucuzu da var pahalısı da.
Dijital termostat ve termokupl ise elektrikçilerden daha ucuza alınır.

Geçenlerde bir prototip çalışması için 130pin'lik LGA footprint lehimlemek zorunda kalmıştım. Böyle bir işlem için altyapım olmadığı için bu tür çalışmalar yapan bir şirkete başvurdum. Yaptıkları işi röntgen cihaz altında kontrol ettikten sonra bana teslim etiler. Geri kalan komponentleri kendim lehimledikten sonra ... süpris, cihaz çalışmadı.
Neyse, tüm hikayeyi anlatmam şimdi biraz uzun sürer. Sonuç olarak ütü yöntemi ile kendim yaptım; ve cihaz çalştı.
Dikkat edilmesi gerekenler:
  • İlk önce ütünün termal profilini oluşturunuz
  • komponentlerde termal çatlamalar oluşmaması için ütüyü 10 - 15 dak. 40 - 50⁰C tutunuz ve sonra uygun bir hız ile ısıyı yükseltiniz
  • Lehimin erime derecesi düşük olmasında fayda var (kullandığımınki 183⁰C)
  • sıvı lehim olarak bütceniz buna izin veriyorsa yüksek mesh değerli bir lehim kullanın (yani lehim topcuklar ne kadar küçük olurlarsa, o kadar daha iyi)
  • Son aşamada PCB'ye yukardan sıcak hava ile birkaç saniye destek veriniz.
Kullandığım ürün SMD291AX50T3 idi.

Malzeme siparisime PT100 benzeri sensor ekleseymisim iyi olurdu. Simdi tek bir malzeme icin siparis yapmak istemiyorum.

Coktandir kafami kurcalayan bir konu vardi. 1N4148 sicakliga karsi harika tepki veriyor. Ancak 300 derece civarinda kullanmak mantikli degil.
Acaba elektrik devrelerinde nasil gerilim bolucu ile yuksek voltajlari dusuk degerlere cevirebiliyorsak sicaklik olcumunde de boyle bir sey yapilabilirmi diye dusunuyordum.

Bir sogutucuyu isinan yuzeye monte ettigimde sogutucunun isiticiya bagli noktasindan uzaklastikca sicakliginda dusecegi ve 1N4148 diyodu bu uzak noktalara baglayabilecegimi hayal ederdim.

Akilli bidiga sordugumda sanayide zaten bu teknik cok kullanilir dedi.

Gerci gecmis yillarda 1N4148 diyodu lehim firini ve 3D yazici icin sicaklik sensoru olarak kullanmistim ve bozulmamisti. Tek sorun 300 derece civarinda sensor artik doygunluga ulasmis oluyor.

Son düzenleme:
Laminasyon mak. üzerinde 1n4148 vardı. Isıtıcıdan biraz uzakta duruyor. Sanırım bu şekilde çözüm sağlanmış.

"10cm uzakta sıcaklık 200C ise asıl sıcaklık 250 olur" gibi mantık yürütülmüştür.

Acaba elektrik devrelerinde nasil gerilim bolucu ile yuksek voltajlari dusuk degerlere cevirebiliyorsak sicaklik olcumunde de boyle bir sey yapilabilirmi diye dusunuyordum.
Teoride mümkündür. Thermal gradient'in ölçülmesi lazım. Yani en az 2 sensör gereiyor, ayrıca ısının akışı hassasiyet açısından yeterince kontröllü olmalı.
Ama, 300 derece yani. Bu ısıya ulaşan yeterince sensör varken, neden bu zahmete girilir? Belkli sırf yapabilirim mantığıyla. Bunun dışında bir neden göremiyorum.

1740138020589.png

Bu aleti buldum. Sicaklik ayari da var. Avometrede TC prob dar var. Muhtemelen ilave sicaklik kontrol devresine bile ihtiyac kalmayacak.
Yemek firininda defalarca lehim yaptim bu da yapacaktir.

Hepsiburdada 6400 TL istiyorlar. Fakat bulundugum ulkede 620 TL karsiligina buldum.

Aşağıdaki gibi bir ocak alıp doğrudan mcu ile kontrol edilirse olabilir. Kendime yapmayı düşünüyorum. Üç vakte kadar yaparım herhalde. Bunun ısıtıcı kısmının çapı 17cm. yaklaşık 12cm x 12cm pcb lehimlenebilir.

hotplate elektrikli ocak

40368 eklentisine bak
Yurtta uzun bir süre kullandım ve şunu söyleyebilirim, çok geç ısınıp çok geç soğuyor.
Üstündeki pot max sıcaklığı aç kapa yaparak sözde sabit ısıda tutuyor.
Kısacası yemek yaparken tencerenin içi ıslaksa sorun olmuyordu.
PCB yaparken de sizin elinizle PCB yi koyup hemen almanız lazım üstünden muhtemelen zararı daha çok dokunur bunun yerine ütü daha mantıklı.

Açma kapama esnasındaki fark çok fazla olsa gerek. Gıda için önemsizdir. PCB için hassas dimmer ile kontrol etmek yerinde olur.
Belki geri besleme olmadan iş çözülebilir. Sadece ilk tespitler için ölçüm yapılır. Uygun ayar bulunur
Bir kaç denemeden sonra ısının sabit kaldığı bir ayar tespit edilebilir. Ayar, ortam sıcaklığına göre hafif değişecektir.

Kolay ayar için "Lineer dimmer" öneririm. Fazı kıymak yerine faz sayısına göre çalışıyor.
Örneğin 100 alternans içinden bazıları iptal ediliyor. Büyük ihtimalle sadece pozitif veya negatif bölge için faz sayma yapılsa yeterli olur.

10 kademeli yeterli olursa mcu kullanmadan çalışan basit devre:

1740169820015.png

Cimbiz havya projesinde kullandigim yuksek frekansla dimleme bence iyi olur.

1740167012859.png

Gorselini verdigim elektrik ocagi internet sitesinde gorunmesine ragmen magazada yokmus. Bende farkli bir markanin benzer ocagini aldim.
Ocak gucu 1500w. termostatli 0..5 araliginda lineer degistirilebiliyor.

3 sevieysine aldigimda duzlemsel yuzeyin sicakligi 310 derecede sabitleniyor.

PID gibi lukse simdilik ihtiyac yok.

Fakat buyuk bir sorun var..

Duzlemsel yuzeye PCB oturtuldugunda PCB nin ust yuzeyinin isinmasi icin beklemek gerekiyor. Bu durumda PCB nin alt yuzeyi coktan 300 derecey ulasmis oluyor. Sonucta PCB nin ust padlerindeki lehim daha eriyemeden pcb renk degistiriyor.

Sorunu cozmek icin isiyi iyi iletmeyen bir battaniye koyup PCB yi ustune yerlestirip arka taraftan cok dusuk devirli bir fan ile sicak havayi PCB yuzeyinden yalayarak gecmesini saglamak gerekecek. Yada PCB, kapakli metal bir kutu icinde ince tellerden olusan yatak ustune birakilip kapagi kapatilacak.

Utu ile lehimleme yaparken siz bu sorunu nasil astiniz?

Bu problemden dolayi yemek firini daha mantikli. Mini elektrik firinlari var fakat mini denmesine rahmen bu isler icin halen iri. Fiyati da bunlardan daha pahali. O yuuzden bu ocaga cozum getirmem lazim.

Son düzenleme:
Borcam olmaz.. En iyisi izocam.

:)

Ocagin sicak yuzeyinin ustunde 5mm yukarida havada duran TC sensor ocak full guc calistiginda olcu aleti 200 derece sicaklik olcuyor.
Bu durumda izocamdan kece gibi bir yastigi ocagin ustune yerlestir karti da bu yaztigin ustune koyar sonra da tum bunlari ortecek sekilde tercihen isiya dayanikli cam kapak koyarsam sanirim sorun cozulecek.

Espri olsun diye söyledim yav... :) izocam o sıcaklığa dayanırmı ki..kapalı olması gerektiğine göre yine iş hazır küçük bir fırına kalıyor gibi.

Forum istatistikleri

Konular
7,544
Üyeler
3,056
Son üye
iwingamesclub

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back