Piyasada çok fazla CCA (Copper Clad Aluminium - Aleminyum üzeri Bakır Kaplama) kablo var. Özellikle ucuza satılan hoparlör kabloları böyle. Bu kablolardan uzak durun. Lehim yapğarken bile hızlı olmazsanız üzerindeki bakır korozyana uğrayıp lehim tutmuyor.
Bunun dışında hoparlör kablosu genellikle uzun mesafe kullanılıyor. İyi sistemlerde sürülen hoparlörün de daha çok 4 Ohm civarında empedansının olduğu düşünüldüğünde küçük bir direncin bile amfi gücü üzerindeki yüzdesel etkisi fazla olabiliyor.
Bu sebeple iyi bir ses sistemi istiyorsanız kablolarınızın:
1- Direncinin düşük olması gerekli. Saf bakır (neredeyse) kalın bir kablo özellikle ön ve monitör hoparlörlerde ses kazancını arttırıyor. Ben evde ön hoparlörlerde 4mm kare, monitör (orta) hopralörde 6mm kare, tavan ve arka hoparlörlerde 2.5 mm kare kablo kullanıyorum.
2- Korozyondan korunması lazım. Sadece bağlantı noktalarında değil, kablonun yüzeyi boyunca da korozyondan korunması gerekiyor. Bunun için OFC (Oxygen Free Copper) denilen kablolar var. Fabrikada, dışındaki kılıf oksijensiz ortamda takılıyor. Böylece kablonun ömrü çok uzun oluyor. Özellikle duvar içerisine, tavana çekilen tesisat kablolarında çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir özellik.
3- Banana konnektörlerde hem kablo tarafında hem de soket tarafında temas yüzeyi geniş ve mümkünse altın kaplama bir konnektör kullanmak sağlıklı olacaktır.
Tabi bu söylediklerim hoparlör kabloları için geçerli. Koaksiyel ses kabloları ve HDMI kablolarında kablonun kalitesi ve desteklediği standartlar önemli olabiliyor.
Yukarıdaki kalitede malzemeleri edinmek 8 yıl önce ben evimdeki sistemi kurarken malesef çok mümkün değildi.
@taydin 'ın da dediği gibi hazır kablolara astronomik fiyatlar istiyorlar ve kendi yapabileceğiniz kablolara göre hiç bir artısı yok. Ancak gerekli malzemelerin hemen hemen hepsini yurtdışından çok uygun maliyetle sipariş verebilmiştim.
Örneğin OFC 4mm kare ve 2.5mm kare kablolar 1.5-2 USD/mt gibi fiyatlarla satılıyor.:
Altın kaplama banana fişler 1.5 USD/adet:
Hoparlör gelecek her yere şu prizlerin den takıp tüm amfiye giden kabloları duvar içinden geçirmiştim. Böylece sadece hoparlörlere giden kısa kablolar ortada görünüyor :
Aşağıda bahsettiğim duvar pirizi ve 4mm kare OFC kablo, banana fiş ve kablo çorabı kullanarak yaptığım hoparlör kablolarından birisi var: