220V şebekeden REGÜLELİ bir 250VDC voltaj nasıl elde ederiz?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,630
Yüksek voltajlı güç kaynağının amfisi için 48V gibi bir besleme kullanmayı düşünüyordum. Ama böyle olunca hem akımlar çok yüksek oluyor (10A ve üzeri) hem de primerde çok küçük voltaj değişimleri sekondere büyük değişimler olarak yansıyor.

O yüzden şöyle birşey düşünüyorum: 220VAC şebekeyi direkt doğrultup regülasyonlu 250VDC veya neyse artık regülasyonlu bir DC voltaj elde etmek istiyorum. Amfi için kullanılabilecek yüksek voltajlı yüksek akımlı transistörler var, bunları kullanabilirim.

Acaba burada bir DC/DC konverter mi kullanmak lazım? Yoksa lineer regülatör mü?
 
Böyle birşey yaparsam, primer akımları birkaç ampere düşüyor :) Ayrıca sekonder voltajlarını da çok daha hassas ayarlayabiliyor olacağım.
 
Aslında amfiyi lambalı yapmayı dahi değerlendiriyorum :D Daha önce hiç lambalarla çalışmadım, tecrübem sıfır. Teorisine de pek hakim değilim. Ama son derece sağlam ve ısınma sorunu vs olmayan bir tasarım ortaya çıkar. O zaman belki regülatöre bile gerek yok, direkt 310V doğrultulmuş voltajı dayarım lambalara :D

Ama piyasada bulunan lambalar nelerdir, bize hangisi lazım, onu da belirlemek gerekiyor.
 
Ses yükselteci de denebilir. 400 Hz ses frekans bandında yer alıyor. Bunun mantığı niye yanlış oluyor?
 
220 voltu dogrultup filtre edersek 310 volt dc voltajimiz olur.

Bu noktada bu voltaji iki sekilde 250 volta dusurebiliriz.

1. Lineer regulasyonla
2. Anahtarlama yöntemi ile

Başka yontem dusunebilir miyiz?
 
250VDC olması şart değil. Ama regülasyon için 310VDC'den az olması lazım.
 
Yarim dalga dogrultup filtrelesek sebeke voltajini?

Tam dalga da doğrultabiliriz sorun değil. Ama Asıl amaç burada voltajı düşürmek değil, ripple'ı azaltmak. Voltaj yüksek olduğu için sadece filtre kondansatörü ile ripple azaltma pratik değil diye düşünüyorum.
 
Anladim cekilecek guc nedir?

Amac 400 hz ile bu trafolarimi surecegiz? Bir nevi inverter mi yapacagiz? Uretilen dusuk gerilim sinyali bu anfi ile trafolari surmektemi kullanacagiz?
 
Ses yükselteçlerinde gürültü faktörü en önemli unsurdur.
Gürültü faktörüne etken olan en önemli devre de besleme devresidir.
Ayrıca besleme devresinin şebekeden izolasyonu da şebeke bazlı girişimler için ilk planda önem arzeder.
Dar band yükselteçlerde yan kanal bastırma daha kolay yapılabilse de, yan kanal bastırma Pi devreleri en azından 20db/oktav yapılmalı ki diğer bandlarda kayda değer harmonik gürültüler oluşmasın.
Özellikle güç gerektiren devrelerde harmonik gürültülerin önemi büyüktür.

THD hiç kritik değil bu uygulama için. %5 THD bile okdir :) Esasında direkt olarak şebekedeki 220V'un THD sini ölçersen şaşırırsın ne kadar kötü olduğunu :oops:

İzolasyona gelince, sekonder tarafı zaten trafo nedeniyle izole olacak.
 
Ama bir ses amfisini de aynen kullanamayacağız, çünkü hem trafo empedansı 4 Ω un çok altında, hem de çalışma voltajı çok yüksek.
 
Anladim cekilecek guc nedir?

Amac 400 hz ile bu trafolarimi surecegiz? Bir nevi inverter mi yapacagiz? Uretilen dusuk gerilim sinyali bu anfi ile trafolari surmektemi kullanacagiz?

Blok diyagram şu şekilde. Buradaki amfi 48V'a göre. Elimdeki trafo da 48V'a göre şu anda. Ama primeri örneğin 250V olan bir trafo kullanırsak, dönüşüm oranı 1:14 gibi oluyor. Öbür türlü dönüşüm oranı 1:50 gibi. Primerdeki en ufak hata 50 misli olarak sekondere yansıyacak.

1572779133344.png
 
THD zaten senin bahsettiğin harmoniklerin toplam gücünü ifade ediyor. Senin örnekte mesela amfiye 50 Hz veririm, sonra da spektrumda 50 Hz dışındaki herşeyin toplam gücünü hesaplarım, THD budur.

Trafonun sağladığı izolasyon, tek elle bir terminale dokununca çarpılmayı engelleyecektir. Aynı benim Megger'deki gibi. İki elle iki ayrı terminale dokundunmu tabi bu güç kaynağının da Megger'in de yapabileceği birşey yoktur.
 
Aslında öncelikle kabul edilebilir ripple'i düşünmek lazım. 3300VDC alacağız, en fazla ne kadar ripple'a izin veriyoruz?
 
Benim anladığım kadarıyla yapılmak istenen MCU sinus sinyali üretecek, amplifikatör ile 400hz trafoya verilecek. Sonra 2200V, 3300V DC voltajlar elde edilecek.

Burada yüksek voltajlar sinus istenmediği sürece sinus formunda trafoya sinyal göndermeye gerek yok.
 
Son düzenleme:
Benim anladığım kadarıyla yapılmak istenen MCU sinus sinyali üretecek, amplifikatör ile 400hz trafoya verilecek. Sonra 2200V, 3300V DC voltajlar elde edilecek.

Aynen öyle.

Burada yüksek voltajlar sinus istenmediği sürece sinus formunda trafoya vermeye gerek yok.

Anahtarlama ile de yapılabilir tabi. Ama trafo çıkışındaki dalga şekli bu durumda ne olur, tepe değeri ne olur, doğrultulunca ripple nasıl olur kestirmek zor. Primer devresini de nasıl hesaplarız bilmiyorum. Çok yüksek voltajlar oluşacak anahtarlamadan dolayı. Benim açımdan çok bilinmeyen var. Feedback kontrol nasıl çalışır onu da kestiremiyorum.

Sinüs ile çalışmak, verimi düşük de olsa, işleri çok basitleştiriyor. Bu neticede bir test aleti, sürekli şebekeye bağlı kalmayacak. İzolasyon veya voltaj dayanımı testimizi yapacağız ve bir kenara kaldıracağız.
 
Burada yüksek voltajlar sinus istenmediği sürece sinus formunda trafoya sinyal göndermeye gerek yok.

Ama bir kere devreyi lineer olarak kuralım, sonra girişe veririz kare dalgayı ne olduğunu görürüz :) Bunu kolaylıkla yapabiliriz ve çok eğitici olur.
 
250V Dc nerede kullanılacak? Amplifikatör beslemesi için kullanılacaksa simetrik voltaj olması gerekmiyor mu?

Ayrıca 220V RMS AC gerilim, DC 220V ile aynı işi yapar. Yani RMS'in anlamı budur bildiğiniz üzere.

Bu nedenle 220V RMS gerilimden doğrultarak oluşturduğunuz ve regüleli 250V Dc yüksek akımlarda çökecektir. Doğrusu 220V'a regüle etmektir. Veya 250V RMS gerilime sahip bir kaynak bulmanız gerek.

Edit : Hatta 250V RMS ten bir miktar yüksek olması gerekir ki DC regüle sonrası daha az ripple olsun. Ve bol miktarda ısıyla baş etmeniz gerekecek.
 
Burada evet can alici noktadan biri trafoyu nasıl surecegiz? H koprusu mantigi ilemi? Cunku 2 x sqrim yoksa h koprusu olabilir yada simetrik dc voltajimiz olmali.

Onemli bir nokta.
 
Bütün opsiyonlar açık şu anda. Maksimum esneklik sağlaması için iki ayrı sargı yaptırdım primeri. Mesela şöyle bir yapı kullanıp 180° faz farkı ile yarım dalga sinüs verebiliriz. Bunda tabi transistör 0.7V dan sonra ON olacağı için bir distorsiyon olacak, ama çok önemli değil.

1572782909752.png


İkinci seçenek, puş pul çıkışlı bir amfi kullanmak. Bu durumda tabi primer sargıları seri bağlarız.

Üçüncü seçeken Serkan'ın dediği gibi H köprüsü. Ama bildiğim kadarıyla bu yapı genelde yüksek güçlerde anlamlı bir fark yaratıyor. Bizde ise güç 300 VA, belki sonra 500 VA
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top