40 metre bandı FT8 ile psk reporter - dxview kıyaslaması.

czorgormez

Temporary user
kısaca FT8 dijital olarak düşük güçlerle çok uzun mesafeler gidebilen bir protokol. sinyalin içinde gönderenin çağrı işareti ve grid locator olarak konum bilgisi bulunuyor. psk reporter ise bu sinyalleri dinleyen ve siteye aktaranlardan aldığı bilgilerle harita üzerinde görselleştiren bir web sitesi.

dxview ise HF bandı için atmosferik açıklıkları haritalayan ve günün saatlerin göre görselleştiren bir site.

bu görsel benim son 3 saat içinde duyduğum 20 metre bandındaki sinyalleri ve lokasyonlarını gösteriyor:

1738959151271.png

bu da dxview sitesinin güncel 20 metre (14 mhz) HF açıklık haritası. perspektif ve band doğru seçildiğinde harita ile benim sinyal alabildiğim lokasyonlar tamamen örtüşüyor:

1738959216596.png

hatta daha ince bir detay brezilyanın doğu kıyısında çok ufak bir bölge işaretli ve tam da oradan sinyal alabilmişim.:

1738959290216.png

1738959267105.png

Son düzenleme:
klon rsp1 cihaz ve 1:49 unun ile ile yatayda yaklaşık 10 metrelik çelik tel. yazılım olarak da spark sdr.

20 metre olarak düzelttim.

İki sene önce SDR almıştım, bir az kurcaladım. İşin en zor kısmı komşuları rahatsız etmeden antenin kurulması.
Hassasiyeti ne kadar RSP1'in? LNA kullanılması gerekiyor mu?

Bu haritalar amatör telsizcilerin yoğun olduğu bölgelere göre çizildiği için eksik bölgeler var.
Asya ülkeleri ile afrikada amatör telsizci az görünmüyor haritalarda.
Aynı şey ülkemiz içinde geçerli balkanlarda durmuş. İçeri girmesi yasak mı radyo dalgalarının. :)

lna kullanmadım, hassasiyeti tabi ki bir yaesu-icom cihaz kadar iyi değil. ama oldukça basit bir anten ile 20 ve 40 metre bandındaki am radyoları şartlar uygunsa ssb ve cw haberleşmeyi çoğu zaman da dijital modları alabiliyor.

anteni şöyle yaptım. evin bir cephesinde komple panjur var ve çalışma odası bu cephenin sonunda. camdan kablo çıkıyor ve 1:49 unundan geçtikten sonra pajurlardan destek alarak binanın köşesine kadar gidiyor. tabi bu çok iyi bir TX anteni olmaz ama RX için hiç yoktan iyidir.

bu antene endfed deniyor, bir de benim yerden yüksekliğim düşük. 2ci kattayım. bu yüzden 20 metreden düşük bandlarda zaten verimli tx yapamam. 4 kat gibi yerden 12-14 metre yükseklikte olsam çok daha iyi olurdu.

Son düzenleme:
Bu haritalar amatör telsizcilerin yoğun olduğu bölgelere göre çizildiği için eksik bölgeler var.
Asya ülkeleri ile afrikada amatör telsizci az görünmüyor haritalarda.
Aynı şey ülkemiz içinde geçerli balkanlarda durmuş. İçeri girmesi yasak mı radyo dalgalarının. :)
kesinlikle öyle ama elimizde daha iyi başka bir seçenek de yok.

Bende 28 mhz de fransanın kuzeyi hollanda belçika finlandiyaya gönderebiliyorum.
Yakın bölgelere gitmiyor.
İspanya güney Afrikay mozambike gönderemedim bir türlü.:)
Oradaki alıcıların ya antenleri kötü yada çevrelerinde parazit radyo dalgaları üreten kaynakları oluyor hep.
Ssb özelliği olsa wspr ft8 sinyali gönderebilirdim. Onlar çok pahalı oluyorlar.

Bende 28 mhz de fransanın kuzeyi hollanda belçika finlandiyaya gönderebiliyorum.
Oradaki alıcıların ya antenleri kötü yada çevrelerinde parazit radyo dalgaları üreten kaynakları oluyor hep.

aslında qrp labs'ın yaptığı ODX ve QMX kitleri var. qdx tüm dijital modlarda çalışabiliyor. qmx dijital modlar + cw çalışabiliyor ve yakında ssb'de gelecek. yanılmıyorsam qdx 65usd, qmx 95 usd. bu fiyatlardan %20 civarı bir türk amatör indirimi de olması lazımdı.

Ne anten kullanıyorsunuz?

aluminyum profilden yaptığım çeyrek dalga vertikal anten kullanılıyorum.
28 mhz iletişimi zor band. Gece çalışmıyor.:)

Online çalışan sdr radyolara bakın bomboş oluyor.

http://rx.linkfanel.net/ bu haritada evindeki sdr alıcıyı paylaşanlar var. oradan bakıyorum.
Ben de öyle duymuştum, 10 metre bandı her zaman açılmıyor. Bir de İSM bandına yakın.
Belki daha gelişmiş antenle şanslar yükselir. İstanbul Esenyurt da bir kaç sene önce 9 katlı binanın çatısında 10 metre veya ona yakın band için Uda Yagi görünce biraz şaşırmıştım. Nasıl izin almış hiç bir fikrim yok. :)

Ben de öyle duymuştum, 10 metre bandı her zaman açılmıyor. Bir de İSM bandına yakın.
Belki daha gelişmiş antenle şanslar yükselir. İstanbul Esenyurt da bir kaç sene önce 9 katlı binanın çatısında 10 metre veya ona yakın band için Uda Yagi görünce biraz şaşırmıştım. Nasıl izin almış hiç bir fikrim yok. :)
Empedans eşleştirmesini bir türlü beceremiyorum.
Yük olarak Bobin yerine direnç kullanılan rf çıkış katı devresi bulursanız haber verin.
Bobinlerle aram iyi değil. :)
Bobin kullanılınca Harmonik frekanslarda çok oluyor.

Empedans eşleştirmesini bir türlü beceremiyorum.
Yük olarak Bobin yerine direnç kullanılan rf çıkış katı devresi bulursanız haber verin.
Bobinlerle aram iyi değil. :)
Bobin kullanılınca Harmonik frekanslarda çok oluyor.
Hiç impedans eşleştirme için direnc kullanan devre görmedim. Yani, yok değil, var, ama çılış katında güç kaybına yol açacak.
Çıkış katı DIY mi? Bobin normalde daha iyi sonuç vermeli. Yalnış hatırlamıyorsam çıkış katında LC elemanlar aynı zamanda filtre ve impedans eşleştirme işini görüyor. Ben öğrenciyken 28 MHz bandında yakın mesafe (>30dbm) telsiz deneyleri yapmıştım. Tabii çok tecrubeli olduğumu söyleyemem. Fikrimce şimdiki imkanlarla (ölçüm cihaz ve komponentlerle) iyi sonuc alınması daha kolay olur. İsterseniz yeni konu açın, orada herkesin katkısıyla bu işi çözmeye çalışalım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back