74LVC serisini 5V ile besleyip 3v3 sinyallerle calismak

Mikro Step

Kıdemli Üye
74LCV serisi cipler 5v ile beslendiginde 3.3v sinyalleri lojik 1 olarak algilamama durumu olabilir gibi geldi.

Gerci katalogda 5v icin degil de 4.5v ve 5.5v besleme icin verilmis

4.5v da giris sinyalinin H olarak algilanmasi icin 3.1V gerekebiliyor. (max)
5.5v da ise sinyalin H olarak algilanmasi icin 3.7v gerekiyor. (max)

Belki 5V icin 3v3 yeterli olabilir.

Cipin 5v besleme hattina 1N4148 eklemeyi dusunuyorum. Gerci cip diyodda 0.6v gerilim dusumu olusturacak kadar akim cekmeyebilir.

Son düzenleme:
Lojik sinyalleriniz çok hızlı değilse aşağıdaki resimdeki gibi bir yapı kullanabilirsiniz.

PDS_nkl5eGcLu5.png

3.3 tarafı aslında işaretin LOW kısmını kontrol eder, HIGH işini pullup direnci halleder.

Evet bu teknik is gorur. Bir onceki kart tasariminda bu olayin farkinda degildim ve sorun olmamisti. Yani cipi 5v ile beslemis ve giristen 3v3 sinyal girmistim. Yeni karti cizerken aklima geldi. Eski kartta sorun olmadi ama sorun olmaya aday bir durum.

Gecmiste IR2104 cipinde de bu olayi yasamistim. Katalogda cip girisleri 3.3v sinyalleri kabul ettigin iddia etsede bir kac kez sorun yasadim. Gerci cipleri Aliexpressten aliyordum belki de ondandir.

Aslinda tum LCV serisinde bu sorun olmuyor dur. Belki de sadece schmitt trigger inverterde (74LCV2G14) sorun olabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,275
Üyeler
2,934
Son üye
YALNIZ KURT

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back