ASENKRON MOTOR BESLEYEN İNVERTERLER ŞEBEKEDEN REAKTİF GÜÇ ÇEKER Mİ?

bodlak

Yeni Üye
Katılım
6 Temmuz 2021
Mesajlar
8
Asenkron motor besleyen inverterlerinde çekilen AC önce doğrultuluyor sonra H köprüleri üzerinden motor besleniyor. Burada doğrultma işleminin yapıldığı köprü diyotun sonrasında nispeten büyük kapasiteli kondansatörler kullanılyor. Benim merak ettiğim şu ki asenkron motor çektiği reaktif enerjiyi şebekeden mi alıyor yoksa köprü diyottan sonraki kapasitörlerden mi çekiyor? Daha açık ifade ile inverter ile beslenen motorların olduğu bir yerde panoya kompanzasyon yapmak gerekli mi?
 
Burada kritik nokta tamamen doğrultma işleminin nasıl yapıldığı, doğrudan diyot ile doğrultma işlemi yapıldığında hem kötü bir pf ile karşılaşılıyor tam rakamı hatırlamasam da %48 gibi bir thd ile de(şu anda izin verilen limit 8 ya da 5 olmalı). Dolayısı ile doğrudan diyot doğrultma kullanılması çok doğru bir uygulama değil, giriş katı pfc ile yapılırsa motorun çektiği reaktif gücü göremeyeceğiniz gibi pf de neredeyse 1 olacağı için herhangi bir kompanzasyon bence gerekmez. Ancak doğrudan diyot ile doğrultulmuş inverterlardan bahsediyorsak, zaten bunların powerfactor u sürdüğü yükten bağımsız 1 olamıyor, dolayısı ile kompanzasyon gerekecektir, ama bu kompanzasyon işinden vs anlamıyorum. Endüstriyel işler yapanlar daha doğru bilgi paylaşımı yapacaktır.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,197
Mesajlar
105,646
Üyeler
2,582
Son üye
ottomanwolf

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top